Skocz do zawartości

Witaj na Zyrardow24h.pl - Internetowe Forum Mieszkańców Żyrardowa

Ponad 1500 stałych użytkowników, blisko 3500 odwiedzin dziennie… i ponad 300.000 odwiedzin w miesiącu ! Pytasz czy czytają nas częściej niż lokalne gazety? Przekonaj się… Korzystanie z forum i rejestracja są bezpłatne, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do innych tematycznych działów, możesz brać udział w licznych dyskusjach, poznasz nowych i ciekawych ludzi… Dołącz do nas! Zaloguj się...
Guest Message by DevFuse

- - - - -

wypadek

183 odpowiedzi w tym temacie

#1 jakarolcia1

Forumowicz

• Użytkownik
  • 227 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 16:20

Dziś był potworny wypadek.
Potrącono starszą kobietę.Żyrardów stanął na 2 h.
Słyszeliście o tym?

#2 rubin20

Nowicjusz

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 16:57

http://www.radiovict...ktualnosci/3191

#3 Szopen

Rutyniarz

• Użytkownik
  • 991 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 16:59

Wyświetl postUżytkownik jakarolcia1 dnia 22 lipiec 2011 - 16:20 napisał

Dziś był potworny wypadek.
Potrącono starszą kobietę.Żyrardów stanął na 2 h.
Słyszeliście o tym?

Ponoć poszkodowaną przetransportowano helikopterem do Warszawy.
Oskubałem dzisiaj z piór, mojego anioła stróża
A każdepióro to mój grzech...
I każde z piór znamieniem tchórza
Znamieniem tchórza jest.

Czarny Kapelusz

#4 PiteRroN

.,¸_¸,.Dzień Konia.,¸_¸,.

• Moderator
  • 2414 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 17:16

Jazda rowerem po pasach to dość czesty widok i tak się niestety czasem kończy nieznajomość przepisów... Czasem warto poświęcić te 10 sec i rower przeprowadzić zamiast ryzykować życie i zdrowie.

#5 CAM-VID

Szycha

• Administrator
  • 7967 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 19:03

Wyświetl postUżytkownik PiteRroN dnia 22 lipiec 2011 - 17:16 napisał

Jazda rowerem po pasach to dość czesty widok i tak się niestety czasem kończy nieznajomość przepisów... Czasem warto poświęcić te 10 sec i rower przeprowadzić zamiast ryzykować życie i zdrowie.

Trzeba wiedzieć a/ co to są te przepisy b/ co to są pasy i do czego służą. Jeśli ktoś ma zakuty łeb to nigdy nie przebrnie przez punkt "a".
A ten cały Cam-Vid. Byś do kościoła poszedł i pomodlił się bezbożniku
Dołączona grafika
I na kolanach o przebaczenie prosić do Częstochowy się udał

#6 Rogacz

Bóg Wszystkich Troli Forumowych ;)

• Support
  • 4829 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 19:53

Wyświetl postUżytkownik PiteRroN dnia 22 lipiec 2011 - 17:16 napisał

Około 13 kobitka na skrzyżowaniu przy alejach (visavi dawnego bitcomu) zaczęła startować na rowerze z chodnika i chciała przeciąć na skos jezdnię, mało co mi i znajomej nie wpadła pod koło. Znajoma na nią zatrąbiła - jaka była jej reakcja? Tylko się uśmiechnęła idiotka ....
"Nasze blizny, obojętne czy te widoczne czy te noszone w sercu, mówią nam kim jesteśmy i gdzie byliśmy."Rogacz
---------
Dołączona grafika
---------
"Jeżeli żyjesz to oddychasz, jeżeli oddychasz to mówisz, jeżeli mówisz to zadajesz pytania, jeżeli pytasz myślisz, jeżeli myślisz to poszukujesz, jeżeli poszukujesz to zdobywasz doświadczenia, jeżeli doświadczasz to się uczysz, jeżeli się uczysz to sie rozwijasz, jeżeli się rozwijasz to marzysz, jeżeli marzysz to znajdujesz, a gdy znajdujesz - zaczynasz wątpić, jeżeli wątpisz to kwestionujesz, jeżeli kwestionujesz to dążysz do zrozumienia, jeżeli rozumiesz to wiesz, gdy już wiesz ,chcesz wiedzieć więcej, a jeżeli chcesz wiedzieć więcej to znaczy że żyjesz."

#7 PAGi

Forumowicz

• Użytkownik
  • 195 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 20:12

Tylko weźcie pod uwagę, że kobitka miała/ma 70 lat. Ludzie w tym wieku mają swoje przepisy, niestety...

Użytkownik PAGi edytował ten post 22 lipiec 2011 - 20:12

#8 PiteRroN

• Moderator
  • 2414 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 20:15

Spora część rowerzystów, w moim odczuciu, stanowi podobne zagrożenie jak nietrzeźwi kierowcy. Jadą obwieszeni torbami, często po zmroku bez oświetlenia i odblasków, potrafią wyjechać nagle z bocznej uliczki nawet nie patrząc czy coś jedzie, zero sygnalizacji manewrów, zamiast wystawić wcześniej rękę i upewnić się, że kierowcy w tyle to widzą i zwalniają to odwracają głowe wyjeżdzając przy tym prawie do połowy jezdni. Na koniec ta jazda po pasach, czesto na sporych prędkościach... Ciekawe ilu by zdało na kartę rowerową ?

Użytkownik PiteRroN edytował ten post 22 lipiec 2011 - 20:17

#9 cinekzyrardow

Doświadczony

• Użytkownik
  • 486 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 20:20

ja tam rowerzystów nie bronie ale smiesza mnie właśnie takie wpisy "ze nie znają przepisów, ze mają własne: itp. a Wy "święte krowy"? nigdy nie jeździliście po pasach?
no sorry ale śmiać mi się chce z tego ! oczywiście nie podważalną kwestią jest że ta kobieta zawiniła, oczywiście, ale nie piszcie bzdur że nigdy i wam tak się nie zdarzyło jeździć.

Użytkownik cinekzyrardow edytował ten post 22 lipiec 2011 - 20:21

#10 Wioślarz

Weteran

• Przyjaciel
  • 2134 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 20:23

Mnie natomiast cholera bierze, gdy taki z tyłu jedzie i z daleka na mnie trąbi! Jakbym takiego matoła dorwał ............ Dołączona grafika Ma zagwarantowane, że nie będę jechał blisko krawężnika! Nie po to mam lusterko, żeby mnie ćwoki obtrąbiały.
Kolejna sytuacja to taka kiedy wieczorową porą z naprzeciwka jedzie matoł pokręcony na światłach drogowych!Dołączona grafika Nie przeszkadza mu to, że on owszem widzi wszystko, ale rowerzysta nie widzi nic, nawet skraju jezdni i wtedy o wywrotkę nie trudno.

#11 CAM-VID

Szycha

• Administrator
  • 7967 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 20:23

Wyświetl postUżytkownik cinekzyrardow dnia 22 lipiec 2011 - 20:20 napisał

ja tam rowerzystów nie bronie ale smiesza mnie właśnie takie wpisy "ze nie znają przepisów, ze mają własne: itp. a Wy "święte krowy"? nigdy nie jeździliście po pasach?
no sorry ale śmiać mi się chce z tego ! oczywiście nie podważalną kwestią jest że ta kobieta zawiniła, oczywiście, ale nie piszcie bzdur że nigdy i wam tak się nie zdarzyło jeździć.

Jeśli się zdarzyło to ja miałem 15 lat ale wtedy to było dozwolone.

Poza tym, tak na marginesie to w żadnym innym mieście nie widziałem tylu emerytów na rowerach co tutaj.Dodam, że jeżdżących tak, jakby droga była ich podwórkiem ogrodzonym sztachetami.
A ten cały Cam-Vid. Byś do kościoła poszedł i pomodlił się bezbożniku
Dołączona grafika
I na kolanach o przebaczenie prosić do Częstochowy się udał

#12 PiteRroN

• Moderator
  • 2414 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 20:25

Zdarzyć się moze... w sprzyjających warunkach, gdy nic nie jedzie i w spokojnej okolicy, na pewno nie w centrum miasta na najruchliwszym w tej chwili skrzyżowaniu. Ja, tam się nawet na ulice nie pcham, wolę powoli przejechać chodnikiem, niż na Maja czy Mickiewicza stracic życie.

#13 cinekzyrardow

Doświadczony

• Użytkownik
  • 486 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 20:31

Wyświetl postUżytkownik PiteRroN dnia 22 lipiec 2011 - 20:25 napisał

Zdarzyć się moze... w sprzyjających warunkach, gdy nic nie jedzie i w spokojnej okolicy, na pewno nie w centrum miasta na najruchliwszym w tej chwili skrzyżowaniu. Ja, tam się nawet na ulice nie pcham, wolę powoli przejechać chodnikiem, niż na Maja czy Mickiewicza stracic życie.

Z całym szacunkiem ale w takie bajki to przestałem wierzyć jak się saga smerfów skończyła.

Wioślarz odczułem że post był nie co z podtekstem ale mogłem się mylić. Ale prawda jest taka że żadne ze stron nie chce ustępować no i niestety dzieją się czasami takie wypadki.
Szkoda babeczki bo.. szkoda jak człowieka ale sama zawiniła i niestety kare poniosła.
Ja tam i tak nadal będę sądził że Tiry poza miasto (mimo że w tym przypadku prawdopodobnie TIR nie zawinił)

i to tyle.. ;)

#14 Wioślarz

Weteran

• Przyjaciel
  • 2134 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 20:39

Wyświetl postUżytkownik cinekzyrardow dnia 22 lipiec 2011 - 20:31 napisał

Wioślarz odczułem że post był nie co z podtekstem

W żadnym wypadku. Chyba, że tak się zachowujesz jak opisałem, to wystawiaj zadek! Dołączona grafika yyyyy nie ta eomotka. Miało być to! Dołączona grafika ;)
Ciekawostka teraz. Na skrzyżowaniu ruchem kierowali policjanci i strażnicy, sporo mundurowych, a Okrzei tam gdzie jest zakaz jazdy rowerem było sporo rowerzystów i nikt nie reagował :) (i bardzo prawidłowo moim zdaniem :) )

#15 gifts

Nowicjusz

• Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 20:43

Ja nie przejechałem nigdy po pasach. I co?

#16 spoko_siatkarz

Kombatant

• Użytkownik
  • 1285 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 21:21

Wszystkich uczestników ruchu drogowego powinna obowiązywać zasada ograniczonego zaufania i umiejętność przewidywania. Wiadomo, pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć i przejeżdżający przez pasy rowerzyści, kierowcy przejeżdżający na "późnym" pomarańczowym, kierowcy pchający się na skrzyżowanie pomimo tego, że nie mają możliwości opuszczenia go to niestety codzienność.

#17 PAGi

Forumowicz

• Użytkownik
  • 195 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 21:50

Wyświetl postUżytkownik cinekzyrardow dnia 22 lipiec 2011 - 20:20 napisał

Nie pamiętam, żebym podczas ostatnich 15-20 lat mojego życia przejechała na rowerze po pasach. I nie sądzę, żeby mi się to przytrafiło mając kilka lat- od zawsze byłam uczona: na pasach przechodzimy. I tak mi zostało do dzisiaj.
I tez zauważyłam to co Camvid- bardzo dużo starszych ludzi porusza się po naszym mieście na rowerach. Często z zakupami i często nie zdającymi sobie sprawy z zagrożeń...

#18 Wioślarz

Weteran

• Przyjaciel
  • 2134 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 22:11

Po to się do prawa jazdy szkoli i po to się egzaminy zdaje (co bardziej zdolni kilka razy) i po to się psychotechnikę przechodzi, żeby takie sytuacje przewidywać i sobie z nimi radzić i nie zwalajcie winy na rowerzystów... zwłaszcza tych staruszków. To nie oni mają sobie zdawać sprawę z "zagrożeń" To kierowcy mają sobie zdawać z nich sprawę. Po torze kolarskim w kółko nie będą jeździli.

#19 jakarolcia1

Forumowicz

• Topic Starter
  • Użytkownik
  • 227 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 22:24

wiecie,czytam te wszystkie wpisy i jakoś mnie to załamuje....
Polacy się w ostatnich latach tak nakręcili na agresję,cynizm i krytykę że już nic poza tym nie widzą.Osądzić,skazać i po sprawie.I nie chodzi mi wcale o ogłoszenie żałoby narodowej albo czegoś w podbie,zakładałam ten wątek myśląc,że ktoś co wie,widział jak było naprawdę nie żeby sobie udowadniać kto jak i czy w ogóle jeżdził....
Ja nie podważam jej winy.Fakt ,że starsi ludzie bywają uparci i nie da się im przeważnie za wiele wbić do głowy .W końcu przeżyli tyle lat więc co my "gówniarze "możemy wiedzieć o życiu?
Ale widok jej wnętrzności na ulicy zrobił na mnie potworne wrażenie....

Współczuje jej bólu i cierpienia którego sama sobie zapewniła ,współczuje temu kierowcy tira bo mimo że też uważam że powinni jeżdzić poza miastem a najlepiej po torach bo nie raz tir mnie mało nie zepchnął z drogi przy wyprzedzaniu przeważnie na trasie na Sochaczew,ale w tym wypadku kierowca był nie winny a przecież czuł i widział co się dzieje.Nie łatwo żyć z taka świadomością.Współczuje też rodzinie tej kobiety która się teraz zamartwia czy przy takich urazach przeżyję....

tyle.

niech teraz rozpęta się burza

Użytkownik jakarolcia1 edytował ten post 22 lipiec 2011 - 22:25

#20 PiteRroN

• Moderator
  • 2414 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 23:10

Wyświetl postUżytkownik Wioślarz dnia 22 lipiec 2011 - 22:11 napisał

... To nie oni mają sobie zdawać sprawę z "zagrożeń" To kierowcy mają sobie zdawać z nich sprawę.

Ja sobie świetnie zdaję sprawę, że jadąc ulicą, nagle zza zaparkowanego samochodu, może mi wyskoczyć na rowerze dziarski staruszek, patrzący w niebo i rozmyślający nad tym czy bedzie padać ale rowerzysta też powinien uruchomić wyobraźnie i uświadomić sobie, że samochód nie stanie w miejscu w ułamku sekundy a przy takim spotkaniu szanse na wyjście w jednym kawałku są niewielkie.
Robie rowerem 70-100 km tygodniowo i wolę sobie zdawać sprawę z zagrożeń, bezpieczniej mi się jeździ.