Skocz do zawartości

Witaj na Zyrardow24h.pl - Internetowe Forum Mieszkańców Żyrardowa

Ponad 1500 stałych użytkowników, blisko 3500 odwiedzin dziennie… i ponad 300.000 odwiedzin w miesiącu ! Pytasz czy czytają nas częściej niż lokalne gazety? Przekonaj się… Korzystanie z forum i rejestracja są bezpłatne, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do innych tematycznych działów, możesz brać udział w licznych dyskusjach, poznasz nowych i ciekawych ludzi… Dołącz do nas! Zaloguj się...
Guest Message by DevFuse

- - - - -

wypadek

• Nie możesz odpowiedzieć
183 odpowiedzi w tym temacie

#41 PiteRroN

.,¸_¸,.Dzień Konia.,¸_¸,.

• Moderator
  • 2414 postów

Napisano 25 lipiec 2011 - 18:57

Wyświetl postUżytkownik Rogacz dnia 25 lipiec 2011 - 18:48 napisał

Piter a ja właśnie podejrzewam że ona chciała go wyprzedzić :)

Jeśli by tak było, to wyprzedzanie ciężarówki od prawej na skrzyżowaniu jest dużo większą lekkomyślniością niż jazda po pasach.... z drugiej strony ze zdjęć widać, że bardziej uszkodzony jest przód roweru a plamy są na środku jezdni. Jakoś to nie pasuje. Trzeba będzie poczekać na oficjalną wersję.

#42 Gość_Czesio544

• Gość

Napisano 25 lipiec 2011 - 20:56

Kobieta jechała od Lidla ulicą Okrzei w kierunku rynku. Przed skrzyżowaniem stały dwa samochody osobowe a za nimi stanął tir , który wcześniej wyprzedził tę rowerzystkę. Było czerwone światło. Rowerzystka wyprzedziła i czy też ominęła z prawej strony ten ciąg samochodów. Po zapaleniu się zielonego światła kobieta jechała na wprost a kierowca tira skręcał w prawo. W wyniku tego rowerzystka została zaczepiona częścią samochodu i bez mała pod niego wciągnięta. Kierowca tira zatrzymał się na przejściu dla pieszych. W związku z tym wyglądało to tak jakby potrącił rowerzystkę przejeżdżająca przez przejście. Ja nie jestem od tego aby orzekać czyjąkolwiek winę. Podaje fakty. Kazdy może wyrobić sobie własne zdanie czytając nowe przepisy o Ruchu Drogowym. Sprawę rozstrzygnie Prokurator i Sąd.

Art. 25.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.

3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem.

Art. 24.12.Kierujący rowerem może wyprzedzać inne niż rower powoli jadące pojazdy z ich prawej strony.

Użytkownik Czesio544 edytował ten post 25 lipiec 2011 - 21:01

#43 grzesiek

Rutyniarz

• Użytkownik
  • 870 postów

Napisano 25 lipiec 2011 - 21:42

Wobec tego co napisał Czesio, znalazła sie w tym cholernym miejscu, którego kierowca ciężarówki nie widzi. Kiedyś miałem okazję usiąść za kierownicą ciągnika siodłowego - kierowca chciał mi pokazać czego nie widzi - właśnie prawy przedni narożnik i prawe drzwi ciężarówki są miejscem gdzie może sie "schować" nawet spora osobówka.

#44 Wioślarz

Weteran

• Przyjaciel
  • 2134 postów

Napisano 25 lipiec 2011 - 21:45

Wyświetl postUżytkownik PiteRroN dnia 25 lipiec 2011 - 17:35 napisał

Jeśli jechała od Okrzei (deptakowej części)

No proszę cię!!! Na skuśkę po przekątnej? ??

Wyświetl postUżytkownik Czesio544 dnia 25 lipiec 2011 - 20:56 napisał

Art. 24.12.Kierujący rowerem może wyprzedzać inne niż rower powoli jadące pojazdy z ich prawej strony.

Pamiętam jak jeździłem samochodem w Niemczech. Każdy skręt w prawo był sporym stresem, bo tak jak teraz u nas z prawej może się czaić rowerzysta. I jestem za!, ale tam jednak są ścieżki rowerowe, a jak ich nie ma, to są dla rowerów wymalowanie pasy na jezdni ( tak jak bus pasy dla autobusów ) i każdy o tym pamięta. Prawe lusterko było dla mnie podstawą w jeździe. Nie wiem, czy jesteśmy już gotowi na takie unijne (bo to chyba z tej strony inicjatywa ) rewolucje. Całym sercem jestem za takimi innowacjami, ale nie mogą się one ograniczać chyba tylko do zmiany w kodeksie drogowym i cześć. Chyba potrzeba większych nakładów!Dołączona grafika Choćby do wytyczenia tych pasów dla rowerzystów, bo na bezpieczne ścieżki rowerowe to nam przyjdzie poczekać ruski miesiąc. :)

Wyświetl postUżytkownik jakarolcia1 dnia 25 lipiec 2011 - 13:50 napisał

Występuje w roli i pieszego i kierowcy.
Większość kierowców zieloną strzałkę traktuję jak pierwszeństwo przejazdu

Wyświetl postUżytkownik kropka dnia 25 lipiec 2011 - 14:53 napisał

Wydaje mi się, że mimo wszystko mniejszość

A mnie się wydaje, że właśnie aby nie było takich dyskusji zielone strzałki kilka lat temu zlikwidowano. Pozostały tylko nieliczne, ale jakoś nikt tego nie zauważył. :)

Użytkownik Rafał edytował ten post 26 lipiec 2011 - 06:53

#45 Robert.Sadowski

Doświadczony

• Użytkownik
  • 515 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 07:43

Wyświetl postUżytkownik Czesio544 dnia 25 lipiec 2011 - 20:56 napisał

No tak ale tu tir stał na czerwonym a nie jechał. I nie było wyprzedzania.
Pozdrawiam,
Robert
www.drzewapolski.pl

#46 eltom

Doświadczony

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 09:44

Jakby stał, to by nie potrącił. Zastanów się co piszesz.
Dołączona grafika

"Nigdy się z wami nie zgodzę. Ja jestem z innej gliny." - A. Wilk - prezydent Żyrardowa

#47 flower1973

Szycha

• Moderator
  • 5202 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 10:08

On ma rację. Jeśli stał a potem ją potrącił, to on wyprzedzał, a nie ona :)
Krzysztof - jest zmienny, o nierównym charakterze. Raz jest spokojny, raz nieznośny. Jest mężczyzna o dużej inteligencji, błyskotliwym i często potrafi potrafi wybuchnąć, gdy słuchacz nie nadąża. Poza tym lubi imprezowe życie z dobrym trunkiem i jedzeniem.

#48 teqton

Doświadczony

• Użytkownik
  • 657 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 10:19

To w końcu czyja wina była ? bo ja się pogubiłem...

#49 Robert.Sadowski

Doświadczony

• Użytkownik
  • 515 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 11:16

Wyświetl postUżytkownik teqton dnia 26 lipiec 2011 - 10:19 napisał

To w końcu czyja wina była ? bo ja się pogubiłem...

Jeśli tir stał na czerwonym a Pani go ominęła po prawej stronie to już złamała przepisy.
Co i jak było dalej to nie mi wnioskować.
W każdym razie tir skręcał w prawo nieświadomym będąc, że ma z boku rower na tym samym pasie. Dla niego był to klasyczny skręt w prawo.

Można tylko zadać pytanie/przypuszczenie. Skoro rower go ominął po prawej to może tir nie miał włączonego kierunku w prawo i pani myślała, że razem się zmieszczą. Bo taka akcja jeśli tir ma włączony kierunek w prawo to już dramat.
Pozdrawiam,
Robert
www.drzewapolski.pl

#50 jakarolcia1

Forumowicz

• Topic Starter
  • Użytkownik
  • 227 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 11:18

Jeśli to nie ona zawiniła to należy się jej odszkodowanie.
Ktoś może wie gdzie dokładnie mieszka ta Pani?Jeśli tak będe wdzięczna za namiary na priv

#51 teqton

Doświadczony

• Użytkownik
  • 657 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 11:19

Eltom zna osobiście tą Panią i wie gdzie mieszka.

#52 Robert.Sadowski

Doświadczony

• Użytkownik
  • 515 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 11:26

Wyświetl postUżytkownik eltom dnia 26 lipiec 2011 - 09:44 napisał

Jakby stał, to by nie potrącił. Zastanów się co piszesz.

Proponuję zerknąć do definicji wyprzedzania.
Pozdrawiam,
Robert
www.drzewapolski.pl

#53 jakarolcia1

Forumowicz

• Topic Starter
  • Użytkownik
  • 227 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 11:55

będę zobowiązana za namiary.
Wiadomo jak się czuje?

#54 Wioślarz

Weteran

• Przyjaciel
  • 2134 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 13:52

Zaraz wyjdzie na to, że każdy taki sam wypadek będzie można sobie dowolnie interpretować i orzekać o winie jednej lub drugiej strony według swojego widzimisię. To są jakieś przepisy, czy ich nie ma? Mówią coś na temat rowerzystów, czy nie? Dyskusja zaczyna mi przypominać tą o skrzyżowaniu przy Jana. Co "kierowca" to kto inny miał pierwszeństwo. :D

#55 jakarolcia1

Forumowicz

• Topic Starter
  • Użytkownik
  • 227 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 14:01

buahahah Wioślarz dokładnie.
Pierwszą informacją jaką uzyskałam było "obydwoje mieli zielone":DD:D: to dopiero było ciekawe!!!

#56 Robert.Sadowski

Doświadczony

• Użytkownik
  • 515 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 15:10

Wyświetl postUżytkownik jakarolcia1 dnia 26 lipiec 2011 - 14:01 napisał

buahahah Wioślarz dokładnie.
Pierwszą informacją jaką uzyskałam było "obydwoje mieli zielone":DD:D: to dopiero było ciekawe!!!

Skoro jechali z jednego pasa to mieli takie samo światło.
Ale to nie ma nic do rzeczy.

Biegli ustalą kto zawinił.
Pozdrawiam,
Robert
www.drzewapolski.pl

#57 jakarolcia1

Forumowicz

• Topic Starter
  • Użytkownik
  • 227 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 15:58

to by było wtedy logiczne.

#58 grzesiek

Rutyniarz

• Użytkownik
  • 870 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 16:05

Jestem pieszym, rowerzystą i kierowcą. Staram się jeżdzić zgodnie z przepisami, zdarza mi się zrobić coś źle. Mając doświadczenie z 3 stron (pieszym i rowerzystom brakuje często perspektywy kierowcy) wiem jedno, przepisy przepisami a ja nikomu nie będę udowadniał, że mam pierszeństwo. Innym też polecam. Zwane jest to także "pędowym prawem pierszeństwa przejazdu" - pojazd mający wiekszy pęd (masa razy prędkość) ma pierszeństwo ;)

#59 eltom

Doświadczony

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 16:29

Pojazd skręcający w prawo musi ustąpić pierwszeństwa rowerzyście jadącemu prosto. Takie są przepisy i nic tego nie zmieni. Coście się przyczepili do rowerzysty, równie dobrze mógł to być motocyklista, co nie zmienia faktu o pierwszeństwie. Nie wiem po co te dywagacje. Takie mamy prawo o ruchu drogowym dotyczące rowerzystów. W Niemczech strach nawet skręcić na ślepo bez upewnienia się, czy nie jedzie rowerzysta po naszej prawej. Zgodnie z owymi przepisami rowerzysta ma pierwszeństwo, tak jak obecnie w Polsce. Dla mnie, czy kierowca widział, czy nie widział rowerzysty, jest zbędną wymianą słów. Powinien się upewnić, czy ma możliwość skrętu w prawo. I tyle.
Owa pani jest w śpiączce farmakologicznej i lekarze czekają na reakcję organizmu.
Dołączona grafika

"Nigdy się z wami nie zgodzę. Ja jestem z innej gliny." - A. Wilk - prezydent Żyrardowa

#60 jakarolcia1

Forumowicz

• Topic Starter
  • Użytkownik
  • 227 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 16:38

podasz mi jakieś namiary do tej Pani na priv?bądż kogoś z jej rodziny?