Skocz do zawartości

Witaj na Zyrardow24h.pl - Internetowe Forum Mieszkańców Żyrardowa

Ponad 1500 stałych użytkowników, blisko 3500 odwiedzin dziennie… i ponad 300.000 odwiedzin w miesiącu ! Pytasz czy czytają nas częściej niż lokalne gazety? Przekonaj się… Korzystanie z forum i rejestracja są bezpłatne, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do innych tematycznych działów, możesz brać udział w licznych dyskusjach, poznasz nowych i ciekawych ludzi… Dołącz do nas! Zaloguj się...
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Połowa kierowców to szaleńcy

39 odpowiedzi w tym temacie

#1 mart

Forumowicz

• Użytkownik
  • 311 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 13:00

Z cyklu narzekania na drogi ciąg dalszy. W dobie wszechobecnych sondaży zrobiłem własny. Chodząc po mieście obliczałem procent z każdych 20 samochodów w których kierowca miał zapięte pasy. Wynik na szybko z 3 dni i około 10 sondaży jest przerażający : od 20 do 30 % kierowców jeździ z zapiętymi pasami. A potem mamy największy odsetek ofiar na drogach. Kochani, niezapięte pasy to pewna śmierć już przy 50 km/h. Do tego dochodzi ryzyko związane z nowoczesnymi systemami zabezpieczeń takimi jak poduszki itp.

A wystarczyłby 1 policjant na skrzyżowaniach i mandaty po 100 zł . Ile to pieniędzy się marnuje ? Ale o czym ja marzę ? Policjant przy krawężniki i to nie w radiowozie ? Chyba to byłoby za proste.

Poboczny temat to rzucanie petów na chodniki - i znowu 1 strażnik zarobi dziennie kilkaset złotych.

#2 Wioślarz

Weteran

• Przyjaciel
  • 2134 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 13:12

Wyświetl postUżytkownik mart dnia 18 wrzesień 2011 - 13:00 napisał

Kochani, niezapięte pasy to pewna śmierć już przy 50 km/h.

Czyli umieram po kilka razy na dobę, codziennie od dwudziestu kilku lat. To przerażające
Skoryguj słowo "pewna", bo ktoś Cię w błąd wprowadził.

#3 CAM-VID

Szycha

• Administrator
  • 7967 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 17:08

Wyświetl postUżytkownik mart dnia 18 wrzesień 2011 - 13:00 napisał

Kochani, niezapięte pasy to pewna śmierć już przy 50 km/h.

Widzisz, robiliśmy niedawno, bodaj trzy dni temu materiał po wypadku w Piasecznie, kiedy przy szybkości 200 km/h BMW ścięło kilka znaków koziołkowało i pieprznęło w latarnię przecinając się na pół. 3 trupy a gościu, który nie był zapięty pasami wyleciał przez okno i poobijany poszedł o własnych siłach na komisariat. Z rozmów z fachowcami, którzy oficjalnie i głośno nie chcą tego powiedzieć wynika, że pasy są doskonałym zabezpieczeniem ale właśnie do szybkości 50 km/h, większe szybkości zderzeniowe nie dają szans na wyjście bez szwanku.
A ten cały Cam-Vid. Byś do kościoła poszedł i pomodlił się bezbożniku
Dołączona grafika
I na kolanach o przebaczenie prosić do Częstochowy się udał

#4 strashak

Forumowicz

• Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 18:28

Z własnego doświadczenia powiem jedno. Niezapinanie pasów nie zawsze jest ZŁE pod względem bezpieczeństwa. Mój własny osobisty przykład, przykłady, które zbieram od już kilkunastu lat służby i nawet ostatni - droga Wawa Piaseczno 4 uczestników, jeden nie miał zapiętych pasów i ....przeżył. Ja wiem, wiem zapianie pasów jest DOBRYM NAWYKIEM i róbmy to, ale...no właśnie ALE. Żeby nie było sam jeżdżę z pasami!

Użytkownik strashak edytował ten post 18 wrzesień 2011 - 18:29

Dołączona grafika

#5 flower1973

Szycha

• Moderator
  • 5202 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 18:46

Ale tu nie ma nic do dywagowania. Trza wziąć statystyki i obejrzeć. Nikt nie mówi że zapięte pasy to 100%-we bezpieczeństwo ani nikt nie mówi że brak pasów to 100% zagrożenia. Chodzi o to jak zwiększyć szanse przeżyć. Nie do 100%, ale wystarczy że powyżej 50.
Krzysztof - jest zmienny, o nierównym charakterze. Raz jest spokojny, raz nieznośny. Jest mężczyzna o dużej inteligencji, błyskotliwym i często potrafi potrafi wybuchnąć, gdy słuchacz nie nadąża. Poza tym lubi imprezowe życie z dobrym trunkiem i jedzeniem.

#6 Gość_turboneta

• Gość

Napisano 18 wrzesień 2011 - 19:03

Co komu pisane i tak jest nieuniknione. W pasach lub bez nich.

#7 Gość_Czesio544

• Gość

Napisano 18 wrzesień 2011 - 19:17

Cam-Vid aleś namieszał. Jasne, że są sytuacje(wyjątkowe i ekstremalne) kiedy pasy bardziej szkodzą. Jak np, prędkości 150-200km/h. Kto normalny jednak jeżdzi z taką prędkością ? Same pasy nie dają bezpieczeństwa , ale je poprawiają. Do tego trzeba jeszcze dołożyć myślenie. Kiedyś zginął w wypadku mój kolega, który jechał szybko i bez pasów. Doszło do zderzenia. Wyleciał z samochodu i uderzył w drzewo. Drugiemu zapiętemu w pasy poza złamaniem obojczyka nic nie było.

#8 CAM-VID

Szycha

• Administrator
  • 7967 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 19:59

Wyświetl postUżytkownik Czesio544 dnia 18 wrzesień 2011 - 19:17 napisał

Cam-Vid aleś namieszał. Jasne, że są sytuacje(wyjątkowe i ekstremalne) kiedy pasy bardziej szkodzą. Jak np, prędkości 150-200km/h.
No właśnie kurde przy tych predkościach właśnie mniej!Dołączona grafika Trzeba mega niefartu żeby po wypadnięciu z samochodu walnąć w drzewo. Taki los. Nie pisałbym takich wg Was herezji gdybym nie gadał z fachowcami. Drogówka, instytuty, naukowcy.

Żeby nie było, jeżdżę zapięty. Mojej żonie muszę przypominać bo się przyzwyczaiła :(
Dołączona grafika

#9 Rogacz

Bóg Wszystkich Troli Forumowych ;)

• Support
  • 4829 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 20:24

Wyświetl postUżytkownik CAM-VID dnia 18 wrzesień 2011 - 19:59 napisał

Mojej żonie muszę przypominać bo się przyzwyczaiła :(

Hahahaha - a tyle afer było o te pasy ;)
"Nasze blizny, obojętne czy te widoczne czy te noszone w sercu, mówią nam kim jesteśmy i gdzie byliśmy."Rogacz
---------
Dołączona grafika
---------
"Jeżeli żyjesz to oddychasz, jeżeli oddychasz to mówisz, jeżeli mówisz to zadajesz pytania, jeżeli pytasz myślisz, jeżeli myślisz to poszukujesz, jeżeli poszukujesz to zdobywasz doświadczenia, jeżeli doświadczasz to się uczysz, jeżeli się uczysz to sie rozwijasz, jeżeli się rozwijasz to marzysz, jeżeli marzysz to znajdujesz, a gdy znajdujesz - zaczynasz wątpić, jeżeli wątpisz to kwestionujesz, jeżeli kwestionujesz to dążysz do zrozumienia, jeżeli rozumiesz to wiesz, gdy już wiesz ,chcesz wiedzieć więcej, a jeżeli chcesz wiedzieć więcej to znaczy że żyjesz."

#10 mart

Forumowicz

• Topic Starter
  • Użytkownik
  • 311 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 20:35

Jak widzę, użytkownicy są podzieleni. Mi pasy uratowały życie 2 x - raz przy dachowaniu, a drugi przy czołówce z idiotą który miał więcej chęci niż umiejętności. Niestety on zabił się o przednią szybę - a może kilka szczegółów ? Proszę bardzo - nogi zostały w aucie pod kierownicą a góra poleciała = poduszka + kierownica dość skutecznie rozerwała kolegę. Jak nie chcecie zapinać to nie zapinajcie ale mam tylko jedną propozycję: niech poszkodowani wypadków, którzy nie mieli zapiętych pasów, sami pokrywali koszty leczenia i rehabilitacji.

Demokracja polega na tym, że przestrzega się tego co ustali większość. A tych co ustalają można wybrać już za 4 tygodnie.

#11 CAM-VID

Szycha

• Administrator
  • 7967 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 20:43

Wyświetl postUżytkownik Rogacz dnia 18 wrzesień 2011 - 20:24 napisał

Hahahaha - a tyle afer było o te pasy ;)

W Jej przypadku akurat z mocy prawa ma głupie przyzwyczajenie.

Wyświetl postUżytkownik mart dnia 18 wrzesień 2011 - 20:35 napisał

Jak nie chcecie zapinać to nie zapinajcie ale mam tylko jedną propozycję: niech poszkodowani wypadków, którzy nie mieli zapiętych pasów, sami pokrywali koszty leczenia i rehabilitacji.

Bardzo trafne spostrzeżenie. Nie zapinam pasów? To moja decyzja i biorę za nią pełną odpowiedzialność.

Nasuwa się jednak drugie pytanie. Dlaczego mam sam płacić za to, że przeżyłem nie zapinając pasów i mnie pohatarało a rodzina nieboszczyka zapiętego w pasy ma odszkodowanie ? Z mojej kasy ? ha?
Dołączona grafika

#12 Wioślarz

Weteran

• Przyjaciel
  • 2134 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 20:45

To że zapinać należy jest bezdyskusyjne choćby z powodu obowiązujących przepisów, ale wybacz, tekst "niezapięte pasy to pewna śmierć już przy 50 km/h. " jest pierniczeniem.
Przy większej prędkości miałem koziołkowanie bez pasów (w rowerach jeszcze nie montują) i jak widać żyję. Wszystko kwestia szczęścia. A że nie zawsze się pasy zapina? Ano nie zawsze, bo miasto jest takiej wielkości, że za chwilę jest się na miejscu. W dalszą drogę jadąc zapinam tuż za bramą.
Dodam jeszcze, że nie czuję się szaleńcem.!

#13 Gość_turboneta

• Gość

Napisano 18 wrzesień 2011 - 20:46

Wyświetl postUżytkownik CAM-VID dnia 18 wrzesień 2011 - 20:43 napisał

Żadne głupie! Ja po prostu w gotowości ciagle muszę być.

#14 Rogacz

• Support
  • 4829 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 20:56

Wyświetl postUżytkownik CAM-VID dnia 18 wrzesień 2011 - 20:43 napisał

To pokaż jej ten filmik: a jak siada na miejscu pasażera obok ciebie to zmień kwestie na - zapnij pasy - wiesz jakie szyby przednie są drogie? Dołączona grafika

A tak poważnie, rozumiem bycie w gotowości, ale furą służbową w tej sekcji co widuje Turbonetę, się nie jeździ więcej niż 50 więc powyżej już można pasy zapinać ;)
"Nasze blizny, obojętne czy te widoczne czy te noszone w sercu, mówią nam kim jesteśmy i gdzie byliśmy."Rogacz
---------
Dołączona grafika
---------
"Jeżeli żyjesz to oddychasz, jeżeli oddychasz to mówisz, jeżeli mówisz to zadajesz pytania, jeżeli pytasz myślisz, jeżeli myślisz to poszukujesz, jeżeli poszukujesz to zdobywasz doświadczenia, jeżeli doświadczasz to się uczysz, jeżeli się uczysz to sie rozwijasz, jeżeli się rozwijasz to marzysz, jeżeli marzysz to znajdujesz, a gdy znajdujesz - zaczynasz wątpić, jeżeli wątpisz to kwestionujesz, jeżeli kwestionujesz to dążysz do zrozumienia, jeżeli rozumiesz to wiesz, gdy już wiesz ,chcesz wiedzieć więcej, a jeżeli chcesz wiedzieć więcej to znaczy że żyjesz."

#15 CAM-VID

Szycha

• Administrator
  • 7967 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 21:00

Wyświetl postUżytkownik Rogacz dnia 18 wrzesień 2011 - 20:56 napisał

ale furą służbową w tej sekcji co widuje Turbonetę, się nie jeździ więcej niż 50 więc powyżej już można pasy zapinać ;)

To tak troche na usprawiedliwienie.... jak ma natychmaist wylecieć z tego busa i kogoś gonić to zanim odepnie pasy to już tam na zewnątrz jest "po jabłkach".
Dołączona grafika

#16 Rogacz

• Support
  • 4829 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 21:05

Żle to ująłem ;)

powinno brzmieć:

"ale furą służbową w tej sekcji co widuje Turbonetę, się nie jeździ więcej niż 50 więc powyżej 50 km/h i w prywatnym aucie już może pasy zapinać ;)"
---------
Dołączona grafika
---------

#17 CAM-VID

Szycha

• Administrator
  • 7967 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 21:12

Wyświetl postUżytkownik Rogacz dnia 18 wrzesień 2011 - 21:05 napisał

Żle to ująłem ;)

powinno brzmieć:

"ale furą służbową w tej sekcji co widuje Turbonetę, się nie jeździ więcej niż 50 więc powyżej 50 km/h i w prywatnym aucie już może pasy zapinać ;)"

Tak jest!
Dołączona grafika

#18 Wioślarz

Weteran

• Przyjaciel
  • 2134 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 21:19

Wyświetl postUżytkownik CAM-VID dnia 18 wrzesień 2011 - 21:00 napisał

To tak troche na usprawiedliwienie.... jak ma natychmaist wylecieć z tego busa i kogoś gonić to zanim odepnie pasy to już tam na zewnątrz jest "po jabłkach".

Może warto montować w takich samochodach automatyczne pasy bezpieczeństwa? Niech przykład idzie z góry.

#19 MKSJ-Kart

Nowicjusz

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 18 wrzesień 2011 - 21:23

Wyświetl postUżytkownik CAM-VID dnia 18 wrzesień 2011 - 19:59 napisał

Trzeba mega niefartu żeby po wypadnięciu z samochodu walnąć w drzewo.

No chyba, że droga widzie prze gęsty las;)

Pasy nie koniecznie służą tylko do tego żeby nie wylecieć przez okno!
Podczas nagłego, ostrego hamowania bez zapiętych pasów jedynym podparciem jest kierownica. Ciężko jest nią kręcić skutecznie, jednocześnie podpierając ciężar ciała x 3.

Nakładanie większych kar, czy skuteczniejsze ich egzekwowanie nie przyniesie wymiernych efektów. Problem jest w tym, że ludzie nie mają gdzie sprawdzić i poprawiać swoich reakcji za kierownicą. No.. gdzieniegdzie już mają:P
Większość kierowców nie ma pojęcia jak się zachować w sytuacji extremalnej. Czasem aż strach pomyśleć ilu "takich" mija się wracając z pracy:O

Użytkownik MKSJ-Kart edytował ten post 18 wrzesień 2011 - 21:24

www.kartracingclub.pl

#20 Gość_Czesio544

• Gość

Napisano 18 wrzesień 2011 - 21:49

Widziałem parę ofiar jazdy bez pasów. Ja tak jak wiosło w mieście nie zapinam pasów. Upsss alem teraz dał przykład. Karanie kierowców tez niewiele daje. Kiedyś szedłem sobie nad tunelem 1-go Maja . Z naprzeciwka jechała samochodem kobieta. Na tylnym siedzeniu małe dziecko bez fotelika. Co robi kobieta ? Odwraca się do dziecka i coś mowi. Dziecko rzuca sie na podloge i chowa za fotel. Rynce mi opadły. Tego uczymy nasze dzieci od maleńkiego.