Skocz do zawartości

Witaj na Zyrardow24h.pl - Internetowe Forum Mieszkańców Żyrardowa

Ponad 1500 stałych użytkowników, blisko 3500 odwiedzin dziennie… i ponad 300.000 odwiedzin w miesiącu ! Pytasz czy czytają nas częściej niż lokalne gazety? Przekonaj się… Korzystanie z forum i rejestracja są bezpłatne, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do innych tematycznych działów, możesz brać udział w licznych dyskusjach, poznasz nowych i ciekawych ludzi… Dołącz do nas! Zaloguj się...
Guest Message by DevFuse

- - - - -

gen. Gromosław

generał gromosław

• Nie możesz odpowiedzieć
35 odpowiedzi w tym temacie

#21 brian

Weteran

• Przyjaciel
  • 3207 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 12:55

Świetnie napisane :) : liczyła się służba i przygoda a polityka to dalszy plan
Naród który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.
/J.Piłsudski/

#22 CAM-VID

Szycha

• Topic Starter
  • Administrator
  • 7970 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 13:25

A propos Leszka Drewniaka to Ś.P.

A propos Gromosława to nie kwestionuję jego fachowości. Zastrzeżenia budzi jego postępowanie gdy był szefem UOP, jego działania w aferze Olina, itd.
A ten cały Cam-Vid. Byś do kościoła poszedł i pomodlił się bezbożniku
Dołączona grafika
I na kolanach o przebaczenie prosić do Częstochowy się udał

#23 brian

Weteran

• Przyjaciel
  • 3207 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 13:58

Odnośnie Ś.P. Leszka Drewniaka nie wiedziałem :( ostatni raz widziałem na poligonie w trakcie służby wojskowej.
Dlatego pisałem,że mnie interesuje tylko fachowość militarna a czarna strona szefostwa UOP -to nie moja bajka i tego nie popieram.
Naród który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.
/J.Piłsudski/

#24 grzesiek

Rutyniarz

• Użytkownik
  • 870 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 14:36

Wyświetl postUżytkownik CAM-VID dnia 28 listopad 2011 - 10:38 napisał

Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego

Po raz kolejny polecam lekturę książki Mariana Zacharskiego "Rosyjska ruletka".

Bedę polecał dopóki bedę czytał "ochy" i "achy' na temat Gromosława Czempińskiego.

Nie wiem czemu mamy wierzyć skompromitowanemu (sprawa Olina, werbunek Ałganowa) socjalistycznemu szpiegowi (który szpiegował naszego obecnego sojusznika na zlezenie ZSRR), który ma tyle za uszami, że boi się żyć w Polsce.

#25 flower1973

Szycha

• Moderator
  • 5204 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 14:52

Wyświetl postUżytkownik brian dnia 28 listopad 2011 - 13:58 napisał

Odnośnie Ś.P. Leszka Drewniaka nie wiedziałem :( ostatni raz widziałem na poligonie w trakcie służby wojskowej.

Ja ostatni raz jak go widziałem to próbowała go "zwerbować" ruska pani pielęgniarka, która też była z jakimiś sportowcami, leciutko pod wpływem już, i mocno napalona. Tak mocno, że choć co prawda musiała się zadowolić kimś młodszym i wybrała sobie z naszej ekipy, ale za to dwóch gości na raz (też nie byli już w pełni świadomi). Wrócili dopiero na poranny rozruch, tacy lekko zmarnowani :D
A taki gość jak L. Drewniak, który wydawał się niezniszczalny, przekręcił się na głupi skrzep który mu ruszył po operacji na żylaki. Zbyt twardy był, pomimo zaleceń za szybko się z łóżka zerwał.

Użytkownik flower1973 edytował ten post 28 listopad 2011 - 15:01

Krzysztof - jest zmienny, o nierównym charakterze. Raz jest spokojny, raz nieznośny. Jest mężczyzna o dużej inteligencji, błyskotliwym i często potrafi potrafi wybuchnąć, gdy słuchacz nie nadąża. Poza tym lubi imprezowe życie z dobrym trunkiem i jedzeniem.

#26 Rencista.

Weteran

• Użytkownik
  • 3224 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 14:59

Jestem mile zaskoczony i pod wrażeniem,że na naszym forum są osoby,które miały kontakt z oficerami polskich służb specjalnych. Nie wiem, czy to ma jakikolwiek związek, czy to jest tylko zbieżność w czasie,.ale przed zatrzymaniem byłego szefa UOP w TV w późnych godzinach oglądałem z nim wywiady, między innymi dotyczący powstania Szkoły Wywiadu w Kiejkutach,który- jeżeli jest to prawdą co powiedział generał- to zaprzeczało by to naszej dyspozycyjności w stosunku do sojusznika ZSRR, ale z kolei zauważyłem pewną niekonsekwencję generała,który powiedział,że po 1989r. w w/w szkole przez trzy miesiące przebywali amerykanie,którzy przyglądali się, jak byli szkoleni nasi agenci. A na koniec, już w starożytności zastanawiano się ,kto będzie pilnował strażnika.

#27 flower1973

Szycha

• Moderator
  • 5204 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 15:04

Świat jest mały. A z Drewniakiem mieć styczność to już w ogóle nie jest żadna wyjątkowość, bo był jednym z czołowych trenerów karate w Polsce, czy nawet w swoim czasie najbardziej czołowym.

Chociaż muszę przyznać, że w pewnym momencie też byłem pod wrażeniem. Z Drewniakiem przyjechało na ten obóz jeszcze 4 gości, wszyscy z GROMu. Z jednym nawet się polubiliśmy (my - tzn. ja z jednym moim kolegą), jakiś taki sympatyczny był, chociaż próbował być na japoński sposób nieco surowy. A jak wracaliśmy, to w pociągu jeden trener zaczął o nich opowiadać - okazało się, że ten nasz "sympatyczny" jest specjalistą od materiałów wybuchowych oraz przesłuchań jeńców. Gulp.

Użytkownik flower1973 edytował ten post 28 listopad 2011 - 15:07

Krzysztof - jest zmienny, o nierównym charakterze. Raz jest spokojny, raz nieznośny. Jest mężczyzna o dużej inteligencji, błyskotliwym i często potrafi potrafi wybuchnąć, gdy słuchacz nie nadąża. Poza tym lubi imprezowe życie z dobrym trunkiem i jedzeniem.

#28 brian

Weteran

• Przyjaciel
  • 3207 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 17:35

Nie zmienia faktu to ,że akurat ci Gromowcy to ....gaduły a gdzie ta tajemnica wojskowa pod karą więzienia ;) .Ludzi zawsze fascynowała i będzie fascynować inność i otaczająca ich tajemnica.
/J.Piłsudski/

#29 Rogacz

Bóg Wszystkich Troli Forumowych ;)

• Support
  • 4831 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 18:03

Wyświetl postUżytkownik flower1973 dnia 28 listopad 2011 - 15:04 napisał

okazało się, że ten nasz "sympatyczny" jest specjalistą od materiałów wybuchowych oraz przesłuchań jeńców. Gulp.

Tak samo ja mam znajomego - parę lat temu się przeniósł w polskę i kontakt przez internet jedynie - opowiadał że do wojska poszedł kucharzem został, z x lat temu gadam z nim i jakiś inny był - nagle się wygadał - afganistan - grupa szturmowa a w polsce wcześniej jest bo postrzał dostał. Fakt faktem gotować umie nieźle :)
"Nasze blizny, obojętne czy te widoczne czy te noszone w sercu, mówią nam kim jesteśmy i gdzie byliśmy."Rogacz
---------
Dołączona grafika
---------
"Jeżeli żyjesz to oddychasz, jeżeli oddychasz to mówisz, jeżeli mówisz to zadajesz pytania, jeżeli pytasz myślisz, jeżeli myślisz to poszukujesz, jeżeli poszukujesz to zdobywasz doświadczenia, jeżeli doświadczasz to się uczysz, jeżeli się uczysz to sie rozwijasz, jeżeli się rozwijasz to marzysz, jeżeli marzysz to znajdujesz, a gdy znajdujesz - zaczynasz wątpić, jeżeli wątpisz to kwestionujesz, jeżeli kwestionujesz to dążysz do zrozumienia, jeżeli rozumiesz to wiesz, gdy już wiesz ,chcesz wiedzieć więcej, a jeżeli chcesz wiedzieć więcej to znaczy że żyjesz."

#30 CAM-VID

Szycha

• Topic Starter
  • Administrator
  • 7970 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 23:29

Wyświetl postUżytkownik grzesiek dnia 28 listopad 2011 - 14:36 napisał

Nie wiem czemu mamy wierzyć skompromitowanemu (sprawa Olina, werbunek Ałganowa) socjalistycznemu szpiegowi (który szpiegował naszego obecnego sojusznika na zlezenie ZSRR), który ma tyle za uszami, że boi się żyć w Polsce.

Z takiego samego powodu, dla którego można nie szanować szefa UOP, czyli gen. Czempińskiego, "dzięki" któremu sprawa "Olina" rozeszła się po kościach. Dodam jeszcze tylko, że gen. Czempiński rownież szpiegował naszego obecnego sojusznika na zlecenie ZSRR :) Tak jak każdy oficer wywiadu w latach 70-tych i 80-tych.
Dołączona grafika

#31 grzesiek

Rutyniarz

• Użytkownik
  • 870 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 10:57

Jednak chyba mniej ma za uszami człowiek, który nie ukrywa się wacek wie gdzie tylko normalnie zyje w swoim kraju. Dla mnie Zacharski jest kompletnie niewiarygodny, a serial tvn tylko wzmocnił to poczucie.
Co do tego kogo szpiegowali - własnie dlatego słuzby powinny zostać oczyszczone z ludzi dawnego systemu - mogli by doradzać i szkolić ale nie powinni mieć wpływu na bieżące działania.

#32 CAM-VID

Szycha

• Topic Starter
  • Administrator
  • 7970 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 11:32

Wyświetl postUżytkownik grzesiek dnia 29 listopad 2011 - 10:57 napisał

Jednak chyba mniej ma za uszami człowiek, który nie ukrywa się wacek wie gdzie tylko normalnie zyje w swoim kraju.

Przecież nie wolno mu żyć w tym kraju. Został zmuszony do jego opuszczenia. Ułożył sobie życie gdzie indziej, po co ma więc wracać?

Idąc tokiem twojego rozumowania powinniśmy po czerwcu 1989 roku wyrzucic ze wszystkich reprezentacji sportowców, którzy przed 1989 roku grali dla Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej.
Dołączona grafika

#33 grzesiek

Rutyniarz

• Użytkownik
  • 870 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 20:41

W przeciwieństwie do ludzi działających w tzw. służbach, sportowcy mają zerowy wpływ na losy państwa (i Bogu dzięki).

#34 Rencista.

Weteran

• Użytkownik
  • 3224 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 23:57

A wszystkiemu są winni cyklisci i ........

#35 grzesiek

Rutyniarz

• Użytkownik
  • 870 postów

Napisano 01 grudzień 2011 - 13:58

Mógłbys mi wyjasnić zwrot "nie wolno mu żyć w tym kraju"? Chyba nie ma kary wydalenia własnego obywatela z kraju? Nie można też pozbawić obywatelastwa inaczei nizna wniosek samego obywatela (pod warunkiem, że zrzekający ma obywatelstwo innego kraju). Katy smierci też nie ma, więc co mu grozi? Odsiadka? To całkiem jak teraz Czempińskiemu.

#36 SZNINKIEL

Rutyniarz

• Użytkownik
  • 973 postów

Napisano 01 grudzień 2011 - 14:42

Wyświetl postUżytkownik CAM-VID dnia 28 listopad 2011 - 23:29 napisał

Dodam jeszcze tylko, że gen. Czempiński rownież szpiegował naszego obecnego sojusznika na zlecenie ZSRR :) Tak jak każdy oficer wywiadu w latach 70-tych i 80-tych.

I stał się potrzebny dla służb amerykańskich. Jak podaje S.Cenckiewicz: "W latach 1989-1990 pomiędzy reprezentantami amerykańskich i PRL-owskich służb wywiadowczych toczyły się poufne rozmowy (najpierw w Lizbonie i Rzymie, a później w Warszawie), których stawką była przyszłosć funkcjonariuszy wywiadu PRL. W wyniku tych rozmów Departament I został skreślony z listy wrogich wywiadów, a ludzie komunistycznego wywiadu zaczęli tworzyć służby odrodzonej Polski i nimi kierować."
Zgadza się co do roli jaką odegrał Czempiński w sprawie "Olina" (ostrzegł Oleksego przed kontynuowaniem kontaktów z Ałganowem). Brał też udział w operacji "Majorka", którą realizował Zacharski (stąd pewnie jego negatywny stosunek do Czempińskiego). W mojej ocenie obaj są siebie warci, choć pewnie są różnice w ich przydatności (fachowości) jako szpiegów.