Witaj na Zyrardow24h.pl - Internetowe Forum Mieszkańców Żyrardowa
![]() |
Ponad 1500 stałych użytkowników, blisko 3500 odwiedzin dziennie… i ponad 300.000 odwiedzin w miesiącu ! Pytasz czy czytają nas częściej niż lokalne gazety? Przekonaj się… Korzystanie z forum i rejestracja są bezpłatne, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do innych tematycznych działów, możesz brać udział w licznych dyskusjach, poznasz nowych i ciekawych ludzi… Dołącz do nas! Zaloguj się... |
Napisano 28 listopad 2011 - 13:25
A propos Gromosława to nie kwestionuję jego fachowości. Zastrzeżenia budzi jego postępowanie gdy był szefem UOP, jego działania w aferze Olina, itd.

I na kolanach o przebaczenie prosić do Częstochowy się udał
Napisano 28 listopad 2011 - 13:58
Dlatego pisałem,że mnie interesuje tylko fachowość militarna a czarna strona szefostwa UOP -to nie moja bajka i tego nie popieram.
/J.Piłsudski/
Napisano 28 listopad 2011 - 14:36
Użytkownik CAM-VID dnia 28 listopad 2011 - 10:38 napisał
Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego
Po raz kolejny polecam lekturę książki Mariana Zacharskiego "Rosyjska ruletka".
Bedę polecał dopóki bedę czytał "ochy" i "achy' na temat Gromosława Czempińskiego.
Nie wiem czemu mamy wierzyć skompromitowanemu (sprawa Olina, werbunek Ałganowa) socjalistycznemu szpiegowi (który szpiegował naszego obecnego sojusznika na zlezenie ZSRR), który ma tyle za uszami, że boi się żyć w Polsce.
Napisano 28 listopad 2011 - 14:52
Użytkownik brian dnia 28 listopad 2011 - 13:58 napisał
Ja ostatni raz jak go widziałem to próbowała go "zwerbować" ruska pani pielęgniarka, która też była z jakimiś sportowcami, leciutko pod wpływem już, i mocno napalona. Tak mocno, że choć co prawda musiała się zadowolić kimś młodszym i wybrała sobie z naszej ekipy, ale za to dwóch gości na raz (też nie byli już w pełni świadomi). Wrócili dopiero na poranny rozruch, tacy lekko zmarnowani
A taki gość jak L. Drewniak, który wydawał się niezniszczalny, przekręcił się na głupi skrzep który mu ruszył po operacji na żylaki. Zbyt twardy był, pomimo zaleceń za szybko się z łóżka zerwał.
Użytkownik flower1973 edytował ten post 28 listopad 2011 - 15:01
Napisano 28 listopad 2011 - 14:59
Napisano 28 listopad 2011 - 15:04
Chociaż muszę przyznać, że w pewnym momencie też byłem pod wrażeniem. Z Drewniakiem przyjechało na ten obóz jeszcze 4 gości, wszyscy z GROMu. Z jednym nawet się polubiliśmy (my - tzn. ja z jednym moim kolegą), jakiś taki sympatyczny był, chociaż próbował być na japoński sposób nieco surowy. A jak wracaliśmy, to w pociągu jeden trener zaczął o nich opowiadać - okazało się, że ten nasz "sympatyczny" jest specjalistą od materiałów wybuchowych oraz przesłuchań jeńców. Gulp.
Użytkownik flower1973 edytował ten post 28 listopad 2011 - 15:07
Napisano 28 listopad 2011 - 17:35
/J.Piłsudski/
Napisano 28 listopad 2011 - 18:03
Użytkownik flower1973 dnia 28 listopad 2011 - 15:04 napisał
Tak samo ja mam znajomego - parę lat temu się przeniósł w polskę i kontakt przez internet jedynie - opowiadał że do wojska poszedł kucharzem został, z x lat temu gadam z nim i jakiś inny był - nagle się wygadał - afganistan - grupa szturmowa a w polsce wcześniej jest bo postrzał dostał. Fakt faktem gotować umie nieźle

Napisano 28 listopad 2011 - 23:29
Użytkownik grzesiek dnia 28 listopad 2011 - 14:36 napisał
Z takiego samego powodu, dla którego można nie szanować szefa UOP, czyli gen. Czempińskiego, "dzięki" któremu sprawa "Olina" rozeszła się po kościach. Dodam jeszcze tylko, że gen. Czempiński rownież szpiegował naszego obecnego sojusznika na zlecenie ZSRR

Napisano 29 listopad 2011 - 10:57
Co do tego kogo szpiegowali - własnie dlatego słuzby powinny zostać oczyszczone z ludzi dawnego systemu - mogli by doradzać i szkolić ale nie powinni mieć wpływu na bieżące działania.
Napisano 29 listopad 2011 - 11:32
Użytkownik grzesiek dnia 29 listopad 2011 - 10:57 napisał
Przecież nie wolno mu żyć w tym kraju. Został zmuszony do jego opuszczenia. Ułożył sobie życie gdzie indziej, po co ma więc wracać?
Idąc tokiem twojego rozumowania powinniśmy po czerwcu 1989 roku wyrzucic ze wszystkich reprezentacji sportowców, którzy przed 1989 roku grali dla Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej.

Napisano 01 grudzień 2011 - 13:58
Napisano 01 grudzień 2011 - 14:42
Użytkownik CAM-VID dnia 28 listopad 2011 - 23:29 napisał
I stał się potrzebny dla służb amerykańskich. Jak podaje S.Cenckiewicz: "W latach 1989-1990 pomiędzy reprezentantami amerykańskich i PRL-owskich służb wywiadowczych toczyły się poufne rozmowy (najpierw w Lizbonie i Rzymie, a później w Warszawie), których stawką była przyszłosć funkcjonariuszy wywiadu PRL. W wyniku tych rozmów Departament I został skreślony z listy wrogich wywiadów, a ludzie komunistycznego wywiadu zaczęli tworzyć służby odrodzonej Polski i nimi kierować."
Zgadza się co do roli jaką odegrał Czempiński w sprawie "Olina" (ostrzegł Oleksego przed kontynuowaniem kontaktów z Ałganowem). Brał też udział w operacji "Majorka", którą realizował Zacharski (stąd pewnie jego negatywny stosunek do Czempińskiego). W mojej ocenie obaj są siebie warci, choć pewnie są różnice w ich przydatności (fachowości) jako szpiegów.