Skocz do zawartości

Witaj na Zyrardow24h.pl - Internetowe Forum Mieszkańców Żyrardowa

Ponad 1500 stałych użytkowników, blisko 3500 odwiedzin dziennie… i ponad 300.000 odwiedzin w miesiącu ! Pytasz czy czytają nas częściej niż lokalne gazety? Przekonaj się… Korzystanie z forum i rejestracja są bezpłatne, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do innych tematycznych działów, możesz brać udział w licznych dyskusjach, poznasz nowych i ciekawych ludzi… Dołącz do nas! Zaloguj się...
Guest Message by DevFuse

- - - - -

jak założyć działalnośc gospodarczą?

praca działalnośc gospodarczafirma firma

• Nie możesz odpowiedzieć
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 magdalenka

Nowicjusz

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 10:48

Proponują mi prace na zlecenie, ale muszę stanąć do konkursu i założyć działalność gospodarczą,
nie wiem czy to nie obciąży mojego budżetu zamiast go zwiększyć?
czy dużo jest formalności z jej założeniem?
czy jeśli mnie nie przyjmą będę mogła zrezygnować z działalności bez dużych obciążeń?

Posłużcie radą!!!!

#2 bergerac

Doświadczony

• Użytkownik
  • 672 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 11:54

No cóż ... śmieciowa umowa - ja bym się na coś takiego nie pisał.
Jeśli jednak się zdecydujesz to musisz zdawać sobie sprawę że wszystkie koszty (Zus, badania, szkolenia, chorobowe, urlopy, księgowość..) będziesz ponosić Ty, a nie twój "pracodawca".
Ja mam fizjonomię brzydką, język niewyjściowy a i szujowaty jestem

#3 Judyta

Doświadczony

• Użytkownik
  • 569 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 15:09

Wyświetl postUżytkownik bergerac dnia 29 listopad 2011 - 11:54 napisał

No cóż ... śmieciowa umowa - ja bym się na coś takiego nie pisał. Jeśli jednak się zdecydujesz to musisz zdawać sobie sprawę że wszystkie koszty (Zus, badania, szkolenia, chorobowe, urlopy, księgowość..) będziesz ponosić Ty, a nie twój "pracodawca".

Popieram i dokładam rozliczenia z US koszty paliwa i inne koszty jakie ponosisz. Umowa jest bardzo niekorzystna.
Jeżeli się jednak zdecydujesz pierwsze kroki skieruj do Wydziału Działalności Gospodarczej w UM tam po kolei wszystko ci wyjaśnią i pokierują. Założenie działalności nie jest trudne.Najdłużej czekało się na regon, ale teraz moze i to już jest szybciej. :)
Bo nieważne co w twym życiu się dzieje.Wiem, że człowiek jest lepszym gdy się śmieje
I nieważne co w twym życiu się stanie Musisz odnaleźć swoją drogę .......w tym bałaganie

#4 kropka

Forumowicz

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 16:07

Hola, hola - wg mnie wszystko zależy od wysokości umowy. Czasami może się opłacać;-)

#5 Rogacz

Bóg Wszystkich Troli Forumowych ;)

• Support
  • 4831 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 16:46

Ale wątpię by jeśli napisała o konkursie dostała tyle by to było opłacalne.
"Nasze blizny, obojętne czy te widoczne czy te noszone w sercu, mówią nam kim jesteśmy i gdzie byliśmy."Rogacz
---------
Dołączona grafika
---------
"Jeżeli żyjesz to oddychasz, jeżeli oddychasz to mówisz, jeżeli mówisz to zadajesz pytania, jeżeli pytasz myślisz, jeżeli myślisz to poszukujesz, jeżeli poszukujesz to zdobywasz doświadczenia, jeżeli doświadczasz to się uczysz, jeżeli się uczysz to sie rozwijasz, jeżeli się rozwijasz to marzysz, jeżeli marzysz to znajdujesz, a gdy znajdujesz - zaczynasz wątpić, jeżeli wątpisz to kwestionujesz, jeżeli kwestionujesz to dążysz do zrozumienia, jeżeli rozumiesz to wiesz, gdy już wiesz ,chcesz wiedzieć więcej, a jeżeli chcesz wiedzieć więcej to znaczy że żyjesz."

#6 Judyta

Doświadczony

• Użytkownik
  • 569 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 16:47

Kropka może się opłacać nie przeczę, ale mam wątpliwości co z odpowiedzialnością. Wszystko zależy od treści umowy- zlecenia.
Po pierwsze nie wiemy jaka praca będzie zlecona. Wiadomo że każdemu pracodawcy opłaci się zatrudniać ludzi na umowę cywilno-prawną , ale ja bym na miejscu Magdalenki była bardzo ale to bardzo ostrożna i szukała tzw haków. Jako zleceniobiorca z własną działalnością gospodarczą ponosi ryzyko za zleceniodawcę.
Wszystkie tego typu umowy dla ludzi którzy nie prowadzili nigdy żadnej działalności i nie mają pojęcia "z czym to się je" są niekorzystne..

PS Konkurs to on se może zrobić :) :) bujda na resorach!!! Wybierze taką osobę która ma najmniej wiedzy bo to jest dla niego najważniejsze!!! :) :)

Użytkownik Judyta edytował ten post 29 listopad 2011 - 16:54

Bo nieważne co w twym życiu się dzieje.Wiem, że człowiek jest lepszym gdy się śmieje
I nieważne co w twym życiu się stanie Musisz odnaleźć swoją drogę .......w tym bałaganie

#7 magdalenka

Nowicjusz

• Topic Starter
  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 19:35

o kurcze, wszyscy odradzają ale i mi się też odechciało ponoć stawka jest nie warta świeczki jak się mówi, maż mi odradza,ponoć jakis znajomy odciąga dla zusu aż 900zł około -i to niby najniższa kwota, do tego te formalności,Jeśli chodzi o stawkę to wydaje się wysoka, ale bez odliczeń -niby21zł/h,
Tyle ze tyle prawie można dostać w warszawie bez działalności i całego metliku.
A odpowiedzialność jest duża bo to praca u nas w Żyrku w szpitalu. Do czego to doszło zeby stawać jescze w konkursie !
Szczerze mnie to zaskoczyło, nie wiem czy do końca roku obudzę się z tego amoku.
Prawie wierszyk mi wyszedł.
No nić czekam na dalsze opinie.Pa

#8 bergerac

Doświadczony

• Użytkownik
  • 672 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 20:02

Może więc porównajmy tą stawkę, 21 zł./h z pracą na etacie.
W 2012 roku,całkowity roczny wymiar czasu pracy wynosi 2016 godziny (252 dni x 8 godz.). Odliczmy od tego 156 godzin ( urlop) i zostaję nam 1860 godzin.
1860 * 21zł/h podzielone przez 12 miesięcy daje nam miesięczny przychód w wysokości 3255 zł.
Z tego musimy ponieść koszty prowadzenia działalności (ZUS, podatki,szkolenia,okresowe badania...) jak i odłożyć sobie na ewentualne chorobowe (za pierwsze 30 dni płacimy sami - przecież jesteśmy przedsiębiorcą !)
d*pa nie stawka - nie warto sobie co głowy takimi ofertami zawracać.

Jakby więc nie liczyć to

#9 magdalenka

Nowicjusz

• Topic Starter
  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 11:12

Pięknie to obliczyłeś, po prostu stawka za którą nie można się utrzymać ,nie wspomnę już o utrzymaniu swoich pociech?Dołączona grafika Ach oto polska właśnie> Dołączona grafika

A gdybym pracowała na 0,5 etatu w innym miejscu czy tylko jedne składki dla ZUS potrącaliby, np. z etatu czy nie ma co marzyć?

Użytkownik PiteRroN edytował ten post 30 listopad 2011 - 14:14

#10 flower1973

Szycha

• Moderator
  • 5204 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 11:17

Jakaś tam nieścisłość się wdarła, bo te 156 h urlopu to ani 20 ani 26 dni, ale poza tym z grubsza dobrze.
Krzysztof - jest zmienny, o nierównym charakterze. Raz jest spokojny, raz nieznośny. Jest mężczyzna o dużej inteligencji, błyskotliwym i często potrafi potrafi wybuchnąć, gdy słuchacz nie nadąża. Poza tym lubi imprezowe życie z dobrym trunkiem i jedzeniem.

#11 Rogacz

Bóg Wszystkich Troli Forumowych ;)

• Support
  • 4831 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 11:59

W przypadku pracy na etat i posiadania działalności zusu za działalność nie płacisz z tego co się orientuję.
"Nasze blizny, obojętne czy te widoczne czy te noszone w sercu, mówią nam kim jesteśmy i gdzie byliśmy."Rogacz
---------
Dołączona grafika
---------
"Jeżeli żyjesz to oddychasz, jeżeli oddychasz to mówisz, jeżeli mówisz to zadajesz pytania, jeżeli pytasz myślisz, jeżeli myślisz to poszukujesz, jeżeli poszukujesz to zdobywasz doświadczenia, jeżeli doświadczasz to się uczysz, jeżeli się uczysz to sie rozwijasz, jeżeli się rozwijasz to marzysz, jeżeli marzysz to znajdujesz, a gdy znajdujesz - zaczynasz wątpić, jeżeli wątpisz to kwestionujesz, jeżeli kwestionujesz to dążysz do zrozumienia, jeżeli rozumiesz to wiesz, gdy już wiesz ,chcesz wiedzieć więcej, a jeżeli chcesz wiedzieć więcej to znaczy że żyjesz."

#12 kropka

Forumowicz

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 15:48

"W przypadku pracy na etat i posiadania działalności zusu za działalność nie płacisz z tego co się orientuję."

No nie zupełnie, płaci tylko nie cały ZUS - płaci zdrowotne. Ponadto to czy płaci czy nie zalezy od tego ile zarabia na umowę o pracę

#13 bergerac

Doświadczony

• Użytkownik
  • 672 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 16:02

Wyświetl postUżytkownik magdalenka dnia 30 listopad 2011 - 11:12 napisał

A gdybym pracowała na 0,5 etatu w innym miejscu czy tylko jedne składki dla ZUS potrącaliby, np. z etatu czy nie ma co marzyć?

Tak jak napisał/a @kropka, wymiar etatu nie ma tu znaczenia, można nawet na 1/10 etatu pracować i składek na ZUS (oprócz zdrowotnego) dodatkowo nie płacić. Ważne jednak żeby zarobki wynikające z umowy o pracę przekraczały płacę minimalną, teraz to 1386, od nowego roku 1500 zł brutto.

#14 magdalenka

Nowicjusz

• Topic Starter
  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 01 grudzień 2011 - 09:52

dziękuję wszystkim za rady, przemyślę jeszcze i popytam w zusie.