Skocz do zawartości

Witaj na Zyrardow24h.pl - Internetowe Forum Mieszkańców Żyrardowa

Ponad 1500 stałych użytkowników, blisko 3500 odwiedzin dziennie… i ponad 300.000 odwiedzin w miesiącu ! Pytasz czy czytają nas częściej niż lokalne gazety? Przekonaj się… Korzystanie z forum i rejestracja są bezpłatne, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do innych tematycznych działów, możesz brać udział w licznych dyskusjach, poznasz nowych i ciekawych ludzi… Dołącz do nas! Zaloguj się...
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Plan drogowy 2012-2016 - konsultacje społeczne

Żyrardów konsultacje

35 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marcin Rosiński

Weteran

• Radny RMŻ
  • 3268 postów

Napisano 10 grudzień 2011 - 10:12

Zachęcam do udziały w konsultacjach społecznych projektu planu drogowego na lata 2012 - 2016.

TUTAJ

#2 Rafał

...pomiędzy czasem...

• Administrator
  • 3753 postów

Napisano 10 grudzień 2011 - 10:21

Wielkie dzięki. Bardzo ciekawa lektura :)

#3 dizel

Forumowicz

• Użytkownik
  • 164 postów

Napisano 10 grudzień 2011 - 12:01

2014: Kutnowska

@ eltom, jeszcze tylko trzy zimy ;)

#4 Rogacz

Bóg Wszystkich Troli Forumowych ;)

• Support
  • 4851 postów

Napisano 10 grudzień 2011 - 13:03

Powiem tak szczerze że zastanawiam się akurat nad Kutnowską - z jednej strony rozumiem Eltoma - wreszcie będzie miał normalną ulicę, a z drugiej strony - czy najpierw nie powinny być robione główne linie komunikacyjne?
"Nasze blizny, obojętne czy te widoczne czy te noszone w sercu, mówią nam kim jesteśmy i gdzie byliśmy."Rogacz
---------
Dołączona grafika
---------
"Jeżeli żyjesz to oddychasz, jeżeli oddychasz to mówisz, jeżeli mówisz to zadajesz pytania, jeżeli pytasz myślisz, jeżeli myślisz to poszukujesz, jeżeli poszukujesz to zdobywasz doświadczenia, jeżeli doświadczasz to się uczysz, jeżeli się uczysz to sie rozwijasz, jeżeli się rozwijasz to marzysz, jeżeli marzysz to znajdujesz, a gdy znajdujesz - zaczynasz wątpić, jeżeli wątpisz to kwestionujesz, jeżeli kwestionujesz to dążysz do zrozumienia, jeżeli rozumiesz to wiesz, gdy już wiesz ,chcesz wiedzieć więcej, a jeżeli chcesz wiedzieć więcej to znaczy że żyjesz."

#5 Marcin

Pomoc Techniczna.

• Support
  • 4541 postów

Napisano 10 grudzień 2011 - 15:12

Wyświetl postUżytkownik Rogacz dnia 10 grudzień 2011 - 13:03 napisał

czy najpierw nie powinny być robione główne linie komunikacyjne?

Ulica to ulica ... każda taka sama ;)
Do tej pory już dawno główne ciągi komunikacyjne powinny być zrobione ...
Popieram Internet Bez Chamstwa

#6 Marcin Rosiński

Weteran

• Topic Starter
  • Radny RMŻ
  • 3268 postów

Napisano 10 grudzień 2011 - 15:20

Rogacz to jest odwieczny dylemat. Z jednej strony masz w fatalnym stanie drogi już utwardzone, a z drugiej mieszkańców którzy nie mogą dojść do własnej posesji. W Żyrardowie jest 50 km nie utwardzonych dróg, a drugie tyle wymaga remontu. Nie ukrywam, że ten plan nie jest dla mnie optymalny...

Wielka szkoda, że w tym planie drogowym nie została ujęta żadna ulica rozwojowa. Przebicie Skrowaczewskiego do osiedla Żeromskiego znacznie przyczyniłoby się do rozwoju tamtej części miasta....

#7 dizel

Forumowicz

• Użytkownik
  • 164 postów

Napisano 11 grudzień 2011 - 08:42

Wyświetl postUżytkownik Marcin Rosiński dnia 10 grudzień 2011 - 15:20 napisał

Wielka szkoda, że w tym planie drogowym nie została ujęta żadna ulica rozwojowa. Przebicie Skrowaczewskiego do osiedla Żeromskiego znacznie przyczyniłoby się do rozwoju tamtej części miasta....

A są takie plany?
mi się zawsze marzyło o przedłużeniu Środkowej do Wawelskiej (czytaj - Jaktorowskiej).

#8 CAM-VID

Guru

• Administrator
  • 8013 postów

Napisano 11 grudzień 2011 - 08:55

Kiedyś były.
A ten cały Cam-Vid. Byś do kościoła poszedł i pomodlił się bezbożniku
Dołączona grafika
I na kolanach o przebaczenie prosić do Częstochowy się udał

#9 Jancio

Weteran

• Użytkownik
  • 2143 postów

Napisano 11 grudzień 2011 - 09:00

Tylko po co by znowu wydać pieniądze na wiadukt . Dojechanie autem 1,5km czy to od Międzyborowa czy to od Mickiewicza nie jest problemem dla auta ,a jak szofer ma problem to niech się przesiądzie na rower i pod mostkiem granicznym przejeżdża ;)
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein

#10 Marcin Rosiński

Weteran

• Topic Starter
  • Radny RMŻ
  • 3268 postów

Napisano 11 grudzień 2011 - 22:29

Wyświetl postUżytkownik dizel dnia 11 grudzień 2011 - 08:42 napisał

A są takie plany?

Nawet teren jest wykupiony :)

#11 mart

Forumowicz

• Użytkownik
  • 311 postów

Napisano 12 grudzień 2011 - 13:21

Słabo - brak pomysłów na uzbrojenie w np kanalizację zachodniej części miasta - okolice ul. Wypoczynkowej.

#12 Gość_turboneta

• Gość

Napisano 12 grudzień 2011 - 17:35

Dzisiaj widziałam pewne pismo w którym zawarta jest kwota do zapłaty za zrobienie drogi i chodnika przebiegających obok domu pewnej osoby. Była dość znaczna, bo opiewała na sumę niemal 1.800 zł. Przyznam, że byłam ogromnie zaskoczona, bo nie wiedziałam, że właściciel posesji musi pokrywać koszty zrobienia ulicy.
Może jest tu ktoś kto się na tym zna i wytłumaczy mi tą zaskakującą sytuację.
Szczerze mówiąc to gdyby to spotkało mnie to poprosiłabym aby mi ten kawałek sprzed mojego domu wycięli, bo ja się o nią nie prosiłam.

#13 eltom

Doświadczony

• Użytkownik
  • 766 postów

Napisano 12 grudzień 2011 - 19:04

Wzrasta wartość nieruchomości i trzeba haracz zapłacić, z tego co mi Marcin podesłał, to 20% wartości nieruchomości. Ale można poprosić o rozłożenia tego na raty, a nawet na umorzenie.
Dołączona grafika

"Nigdy się z wami nie zgodzę. Ja jestem z innej gliny." - A. Wilk - prezydent Żyrardowa

#14 Robert.Sadowski

Doświadczony

• Użytkownik
  • 515 postów

Napisano 13 grudzień 2011 - 09:39

Wyświetl postUżytkownik Marcin Rosiński dnia 10 grudzień 2011 - 15:20 napisał

Wielka szkoda, że w tym planie drogowym nie została ujęta żadna ulica rozwojowa.

A mnie brakuje uporządkowania ulicy Witosa i jednej z poprzecznych: Zacisznej lub Chłodnej. Obie ulice były już w planach ale jak widzę zupełnie wypadły.
Jakoś ten obszar został niemal zupełnie pominięty a w okolicach Jaktorowskiej w planie jest i Chmielna i Południowa.
Witosa akurat jest sporym odciążeniem Jodłowskiego.
A co z Ziołową prowadzącą nad zalew?
Pozdrawiam,
Robert
www.drzewapolski.pl

#15 eltom

Doświadczony

• Użytkownik
  • 766 postów

Napisano 13 grudzień 2011 - 09:51

Od lat pisałem o Kutnowskiej i wszystkim d*pę zawracałem tą ulicą. Teraz jak Kutnowska weszła do planu, to wszyscy naraz przypomnieli sobie o swych ulicach. A co robiliście do tej pory? :P
Dołączona grafika

"Nigdy się z wami nie zgodzę. Ja jestem z innej gliny." - A. Wilk - prezydent Żyrardowa

#16 Gość_Czesio544

• Gość

Napisano 13 grudzień 2011 - 09:54

Wyświetl postUżytkownik eltom dnia 13 grudzień 2011 - 09:51 napisał

Od lat pisałem o Kutnowskiej i wszystkim d*pę zawracałem tą ulicą. Teraz jak Kutnowska weszła do planu, to wszyscy naraz przypomnieli sobie o swych ulicach. A co robiliście do tej pory? :P

Czekali ciekawi jak Ci z Kutnowską wyjdzie :D

#17 Marcin Rosiński

Weteran

• Topic Starter
  • Radny RMŻ
  • 3268 postów

Napisano 13 grudzień 2011 - 12:00

Wyświetl postUżytkownik turboneta dnia 12 grudzień 2011 - 17:35 napisał

Dzisiaj widziałam pewne pismo w którym zawarta jest kwota do zapłaty za zrobienie drogi i chodnika przebiegających obok domu pewnej osoby. Była dość znaczna, bo opiewała na sumę niemal 1.800 zł. Przyznam, że byłam ogromnie zaskoczona, bo nie wiedziałam, że właściciel posesji musi pokrywać koszty zrobienia ulicy.
Może jest tu ktoś kto się na tym zna i wytłumaczy mi tą zaskakującą sytuację.
Szczerze mówiąc to gdyby to spotkało mnie to poprosiłabym aby mi ten kawałek sprzed mojego domu wycięli, bo ja się o nią nie prosiłam.

Jest to opłata adiacencka. To nie jest pokrywanie kosztów budowy ulicy, a opłata związana ze wzrostem wartości działki.

Jest to tak naprawdę kolejny podatek szczególnie bolesny dla biedniejszych jednak można wnioskować o rozłożenie na raty.

Wyświetl postUżytkownik Robert.Sadowski dnia 13 grudzień 2011 - 09:39 napisał

A mnie brakuje uporządkowania ulicy Witosa i jednej z poprzecznych: Zacisznej lub Chłodnej. Obie ulice były już w planach ale jak widzę zupełnie wypadły.
Jakoś ten obszar został niemal zupełnie pominięty a w okolicach Jaktorowskiej w planie jest i Chmielna i Południowa.
Witosa akurat jest sporym odciążeniem Jodłowskiego.
A co z Ziołową prowadzącą nad zalew?

W pierwotnym planie nie było żadnej ulicy w tamtym rejonie. Postulowaliśmy z radnym Jankowskim żeby wpisać ul. Chłodną(pełne uzbrojenie do Witosa) lub ul. Przybysz (uzbrojenie do ul. Pogodnej). Pan Prezydent zdecydował się na wpisanie ulicę Ireny Przybysz do planu. Niestety ul. Witosa nie ma pełnego uzbrojenia stąd jej brak, a szkoda bo to jest właśnie taka ulica pro rozwojowa.

Ziołowa plan na 2016 w związku z tym że PGK do 2015 będzie prowadził tam budowę kanalizacji.

#18 flower1973

Szycha

• Moderator
  • 5227 postów

Napisano 13 grudzień 2011 - 13:20

Wyświetl postUżytkownik Marcin Rosiński dnia 13 grudzień 2011 - 12:00 napisał

Jest to opłata adiacencka. To nie jest pokrywanie kosztów budowy ulicy, a opłata związana ze wzrostem wartości działki.

Opłata w imię czego i za co, przepraszam? Co to k...a jakiegoś urzędnika obchodzi, że komuś działka wzrasta na wartości, po tym jak mu się łaskę zrobi i z jego podatków ulicę zafunduje? Jak dla mnie to jest złodziejstwo. Chociażby też dlatego, że nie jest ta opłata zwracana jak ulica zacznie się psuć.
Krzysztof - jest zmienny, o nierównym charakterze. Raz jest spokojny, raz nieznośny. Jest mężczyzna o dużej inteligencji, błyskotliwym i często potrafi potrafi wybuchnąć, gdy słuchacz nie nadąża. Poza tym lubi imprezowe życie z dobrym trunkiem i jedzeniem.

#19 Rogacz

Bóg Wszystkich Troli Forumowych ;)

• Support
  • 4851 postów

Napisano 13 grudzień 2011 - 14:26

@Flower - podaj ich do sądu za wymuszenie rozbójnicze ;)
"Nasze blizny, obojętne czy te widoczne czy te noszone w sercu, mówią nam kim jesteśmy i gdzie byliśmy."Rogacz
---------
Dołączona grafika
---------
"Jeżeli żyjesz to oddychasz, jeżeli oddychasz to mówisz, jeżeli mówisz to zadajesz pytania, jeżeli pytasz myślisz, jeżeli myślisz to poszukujesz, jeżeli poszukujesz to zdobywasz doświadczenia, jeżeli doświadczasz to się uczysz, jeżeli się uczysz to sie rozwijasz, jeżeli się rozwijasz to marzysz, jeżeli marzysz to znajdujesz, a gdy znajdujesz - zaczynasz wątpić, jeżeli wątpisz to kwestionujesz, jeżeli kwestionujesz to dążysz do zrozumienia, jeżeli rozumiesz to wiesz, gdy już wiesz ,chcesz wiedzieć więcej, a jeżeli chcesz wiedzieć więcej to znaczy że żyjesz."

#20 flower1973

Szycha

• Moderator
  • 5227 postów

Napisano 13 grudzień 2011 - 15:14

Aha - w nagrodę za to że ci położyli chodnik, to oprócz oddania haraczu dostajesz jeszcze obowiązek sprzątania śniegu przed posesją. Tak jakby ten chodnik to była twoja własność.
Krzysztof - jest zmienny, o nierównym charakterze. Raz jest spokojny, raz nieznośny. Jest mężczyzna o dużej inteligencji, błyskotliwym i często potrafi potrafi wybuchnąć, gdy słuchacz nie nadąża. Poza tym lubi imprezowe życie z dobrym trunkiem i jedzeniem.