Skocz do zawartości

Witaj na Zyrardow24h.pl - Internetowe Forum Mieszkańców Żyrardowa

Ponad 1500 stałych użytkowników, blisko 3500 odwiedzin dziennie… i ponad 300.000 odwiedzin w miesiącu ! Pytasz czy czytają nas częściej niż lokalne gazety? Przekonaj się… Korzystanie z forum i rejestracja są bezpłatne, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do innych tematycznych działów, możesz brać udział w licznych dyskusjach, poznasz nowych i ciekawych ludzi… Dołącz do nas! Zaloguj się...
Guest Message by DevFuse

Janusz Głowacki o Żyrardowie

historia miasta

• Nie możesz odpowiedzieć
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zyrafa

Weteran

• Przyjaciel
  • 2300 postów

Napisano 10 grudzień 2011 - 12:25

W najnowszym zbiorze opowiadań Janusz Głowacki umieścił też opowiadanie o Żyradowie:

Z dłuższych jest na przykład "Ból gardła na dwóch", którego dawno nie drukowałem w żadnym zbiorze. Historia chłopaka z Żyrardowa, który jednej nocy, kompletnie bez sensu, zabił nożem jakiegoś faceta. Okazało się, że zamordował ORMO-wca, więc go powiesili. Pojechałem tam. I to było niesamowite, bo rozmawiałem z majorem z warszawskiej dochodzeniówki, który też tam przyjechał. Miał bardzo zimne oczy. "Jak go złapaliśmy? Nie było problemu" - powiedział. "Jak śledztwem interesuje się Warszawa, zwykle prowadzone jest bardzo energicznie. Kiedy przyjeżdżamy, już kilkunastu się przyznało. Więc nie o to chodzi, żeby złapać, tylko żeby wybrać". "I co?" - pytam. "Tego właściwego wybieracie?". "No czasem się zdarza". Jezu! - pomyślałem - trzeba o tym napisać opowiadanie. Żyrardów to robotnicze miasto. Wtedy jeszcze prawie nie było tam kanalizacji. Faceci wyskakiwali wieczorem z wiadrami po wodę. To był sposób, żeby wyrwać się z domu. Ale najpierw szli do knajpy. I te wiadra wieszali na numerkach, jak palta. Wisiały takie rzędy wiader. I napisałem opowiadanie o dwóch facetach - "Ból gardła na dwóch". Jednego bolało gardło, a drugiego powiesili.
http://www.culture.p...za-duzo-chciala

Może jakieś Muzeum Horroru trzeba by w Żyrardowie założyć, bo to kolejna historia grozy.
Słodkiego, miłego życia ...

#2 Gość_turboneta

• Gość

Napisano 10 grudzień 2011 - 13:02

Użytkownik Zyrafa dnia 10 grudzień 2011 - 12:25 napisał

Może jakieś Muzeum Horroru trzeba by w Żyrardowie założyć, bo to kolejna historia grozy.

A może to jest jakiś sposób na promocję?

#3 Zyrafa

Weteran

• Topic Starter
  • Przyjaciel
  • 2300 postów

Napisano 10 grudzień 2011 - 13:30

W Londynie Muzeum Horroru ma wzięcie wśród turystów. Odwiedza go rocznie 700 tys. osób.
W Kielcach też ma być:

http://kielce.gazeta..._Kielcach_.html

Słyszałam, że w Żyrardowie jest mnóstwo schronów, na pewno jeden by się znalazł na siedzibę Muzeum Grozy
Słodkiego, miłego życia ...