Skocz do zawartości

Witaj na Zyrardow24h.pl - Internetowe Forum Mieszkańców Żyrardowa

Ponad 1500 stałych użytkowników, blisko 3500 odwiedzin dziennie… i ponad 300.000 odwiedzin w miesiącu ! Pytasz czy czytają nas częściej niż lokalne gazety? Przekonaj się… Korzystanie z forum i rejestracja są bezpłatne, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do innych tematycznych działów, możesz brać udział w licznych dyskusjach, poznasz nowych i ciekawych ludzi… Dołącz do nas! Zaloguj się...
Guest Message by DevFuse

- - - - -

ACTA - Cenzura w Polskim internecie?

ACTA

169 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rogacz

Bóg Wszystkich Troli Forumowych ;)

• Support
  • 4851 postów

Napisano 19 styczeń 2012 - 19:03

Pewnie wielu z was słyszało o wczorajszym proteście przeciw ustawie Amerykańskiej PIPA, tymczasem w Polsce ma być podpisana ACTA.

"
Ogólnie o ACTA
[left]ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) to międzynarodowe porozumienie dotyczące walki z podrabianiem towarów i piractwem. Negocjacje w sprawie porozumienia rozpoczęto w 2007 r. Początkowo uczestniczyły w nich USA, UE, Japonia i Szwajcaria. Obecnie nad ACTA pracują także Australia, Kanada, Korea Południowa, Nowa Zelandia, Meksyk i kilka innych krajów.[/left]
[/left][left]Jakie korzyści ma przynieść ACTA? Według twórców porozumienia ma ona utrudnić wprowadzanie na rynek fałszywych towarów, jak również ograniczyć piractwo w środowisku cyfrowym. Twórcy ACTA zakładają, że surowsze prawo z pewnością wyeliminuje te zjawiska i sprawi, że gospodarka odetchnie. Oczywiście można wątpić w to, czy istnieje ścisłe powiązanie między zwalczaniem fałszerstwa i piractwa oraz wzrostem gospodarczym i innowacyjnością, ale nie to jest w ACTA kontrowersyjne. Cała krytyka ACTA skupia się na dwóch elementach:[/left]
[/left]
  • ACTA proponuje ochronę własności intelektualnej ogromnym kosztem, tzn. w sposób, który może narażać na odpowiedzialność podmioty całkiem niewinne. ACTA może również otwierać drogę do naruszeń prywatności i praw podstawowych w imię walki z piractwem. Wreszcie może ona utrudniać obywatelom niektórych państw dostęp do leków ratujących życie.
  • ACTA od początku tworzona była w taki sposób, aby jak najmniej podmiotów miało dostęp do negocjacji. Porozumienie powstawało w tajemnicy przez ponad dwa lata! Szkic porozumienia opublikowano dopiero w kwietniu 2010 r., a finalny tekst w listopadzie 2010 r. Wielu polityków nadal nie wie, czym jest ACTA, a twórcy porozumienia już zaczęli mówić o konieczności podpisania go.
[left]Omówmy teraz dokładniej dwa powyższe elementy.[/left]
[/left]

Koszty ACTA
  • ACTA może przenieść walkę z naruszeniami praw autorskich na dostawców internetu. Ich reakcją „w ramach współpracy” może być monitorowanie treści przesyłanych przez obywateli i blokowanie określonych usług, nierzadko legalnych. Mówimy zatem o naruszaniu ludzkiej prywatności i ograniczaniu komunikacji między ludźmi, a wszystko w imię ochrony praw autorskich.
  • ACTA inaczej niż istniejące prawo definiuje skalę komercyjną naruszeń. W porozumieniu jest mowa o „komercyjnych działaniach dla bezpośredniej lub pośredniej korzyści ekonomicznej lub komercyjnej”. Niektórzy eksperci mówią nawet, że porozumienie może prowadzić do kryminalizacji blogerów, dziennikarzy i osób ujawniających informacje ważne dla opinii publicznej.
  • ACTA dzięki przyjętej definicji naruszeń oraz przepisom dotyczącym odszkodowań może sprawić, że nowe przedsięwzięcia technologiczne będą się wiązać z ogromnym ryzykiem finansowym. Porozumienie rzekomo stymulujące innowacyjność może się okazać jej hamulcem.
  • Na arenie międzynarodowej ACTA może wprowadzać podziały tam, gdzie już osiągnięto porozumienie. Istnieją przecież porozumienia i organizacje odnoszące się do międzynarodowej ochrony własności intelektualnej. Jest Światowa Organizacja Handlu (WTO), jest Światowa Organizacja Własności Intelektualnej (WIPO) i jest porozumienie TRIPS. Kraje tworzące ACTA nie korzystają jednak z tych istniejących forów rozmowy. Wolały dobrać się w mniejszą grupkę i prowadzić tajne negocjacje.
  • ACTA może utrudnić obywatelom niektórych państw dostęp do leków ratujących życie.
  • ACTA jest jednostronna. Dużo mówi o „przemyśle”, ale nie zawiera gwarancji dotyczących praw obywateli.
Proces tworzenia ACTA

[left]Niebawem o ACTA będzie dyskutował Parlament Europejski. Może to stwarzać pozory, że ważne organy unijne mają kontrolę nad procesem tworzenia ACTA. Słusznie jednak zauważyła czeska europosłanka Zuzana Roithova, że Parlament Europejski nie miał swoich reprezentantów w negocjacjach i może tylko zaakceptować lub odrzucić porozumienie (wypracowane w atmosferze tajności). To nie oznacza prawdziwie demokratycznego procesu.[/left]
[/left][left]Najważniejsze kontrowersje związane z tworzeniem ACTA:[/left]
[/left]
  • Przez ponad dwa lata trwały tajne negocjacje, bez konsultacji, bez ujawniania dokumentów.Tylko dzięki przeciekom opinia publiczna wiedziała, o czym rozmawiają twórcy ACTA. Po oficjalnym ujawnieniu porozumienia rozpoczęto starania o jak najszybsze podpisanie ACTA, przy możliwie małej liczbie etapów, konsultacji itd.
  • Przemysł amerykański od początku wiedział o negocjacjach ACTA więcej, niż przemysł europejski i organy unijne.
  • Parlament Europejski dwa razy sprzeciwił się sposobowi wypracowywania porozumienia. Europosłowie podpisali stosowne oświadczenie pisemne i uchwalili rezolucję, domagając się przejrzystości.
  • Tryb prac nad ACTA krytykował Europejski Inspektor Ochrony Danych (EDPS).
  • Eksperci akademiccy wielokrotnie na przestrzeni ostatnich lat wskazywali wady ACTA. Komisja Europejska i Rada nigdy się do nich merytorycznie nie odniosły. Warto wspomnieć ekspertyzy opublikowane przez Washington College of Law oraz Uniwersytet Leibniza w Hanowerze.
  • Jeszcze przed opublikowaniem szkicu ACTA, w Meksyku, zorganizowano jedno publiczne spotkanie dotyczące porozumienia. Doszło tam do groteskowej sytuacji – wyproszono osobę relacjonującą spotkanie na Twitterze. Nawet publiczne wydarzenie dotyczące ACTA były utrzymywane w atmosferze tajności.
  • Inne porozumienia międzynarodowe dotyczące handlu wcale nie powstawały w takiej atmosferze. Twórcy ACTA mówili nieprawdę, twierdząc, że to normalne procedury.
  • Organizacje lobbujące za ACTA poprosiły w liście Jerzego Buzka, aby nie kierować ACTA do weryfikacji przez Trybunał Sprawiedliwości. Dlaczego? Czyżby lobby bało się procesu, który ma zapewnić zgodność porozumienia z unijnym prawem?
  • Wycieki Wikileaks ujawniły, że intencją stworzenia ACTA było pominięcie międzynarodowych organizacji, jak WIPO lub WTO, w których istniała opozycja w postaci krajów rozwijających się.
  • Konsultacje nt. ACTA zorganizowało także polskie MKiDN, informując o nich tylko wybrane podmioty.
[left]Poparcie dla ACTA jest zatem poparciem nie tylko konkretnego porozumienia. To również wyrażenie zgody na tworzenie prawa za plecami obywateli i reprezentujących ich parlamentów."[/left]
[/left][left]Źródło[/left][left]Reasumując - może czas u nas zrobić dym? Wyłączyć na 24h polskie portale?[/left][left]Taka mała ciekawostka - Polski rząd ma to podpisać 26 stycznia - http://www.dobreprog...nosc,29888.html[/left]
"Nasze blizny, obojętne czy te widoczne czy te noszone w sercu, mówią nam kim jesteśmy i gdzie byliśmy."Rogacz
---------
Dołączona grafika
---------
"Jeżeli żyjesz to oddychasz, jeżeli oddychasz to mówisz, jeżeli mówisz to zadajesz pytania, jeżeli pytasz myślisz, jeżeli myślisz to poszukujesz, jeżeli poszukujesz to zdobywasz doświadczenia, jeżeli doświadczasz to się uczysz, jeżeli się uczysz to sie rozwijasz, jeżeli się rozwijasz to marzysz, jeżeli marzysz to znajdujesz, a gdy znajdujesz - zaczynasz wątpić, jeżeli wątpisz to kwestionujesz, jeżeli kwestionujesz to dążysz do zrozumienia, jeżeli rozumiesz to wiesz, gdy już wiesz ,chcesz wiedzieć więcej, a jeżeli chcesz wiedzieć więcej to znaczy że żyjesz."

#2 volrath

Nowicjusz

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 22 styczeń 2012 - 21:27

W pełni popieram protest przeciwko ACTA.

#3 bergerac

Doświadczony

• Użytkownik
  • 677 postów

Napisano 22 styczeń 2012 - 21:37

Jeśli popierasz to się jutro przyłącz do protestu.
To naprawdę ważne aby ten dokument nie został podpisany.

Im nas więcej - tym lepiej.

http://anonymouswiki...63-przeciw-acta

Użytkownik bergerac edytował ten post 22 styczeń 2012 - 21:40

Ja mam fizjonomię brzydką, język niewyjściowy a i szujowaty jestem

#4 Gość_water7

• Gość

Napisano 23 styczeń 2012 - 09:39

A mnie po głowie cały czas chodzi po głowie ta piosenka:

jakże adekwatna do obecnej sytuacji w naszym kraju.....

#5 brian

Weteran

• Przyjaciel
  • 3208 postów

Napisano 23 styczeń 2012 - 11:39

to jest bardzo celne Olu :)
Naród który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.
/J.Piłsudski/

#6 bergerac

Doświadczony

• Użytkownik
  • 677 postów

Napisano 23 styczeń 2012 - 15:38

Jak na razie "nasze słońce Peru" wraz ze swoją ekipą "profesjonalistów" (ze szczególnym uwzględnieniem tych od kultury)
[left]Zirytował dopiero :[/left]
[left]kibiców, lekarzy, aptekarzy, chorych, przyszłych emerytów (zdrowych), podróżnych, kierowców, rodziców, strażaków, policjantów, pograniczników, prawników, sędziów, prokuratorów, internautów, kto im jeszcze został ?[/left]

[left]Czyżby przyszedł w końcu czas na lemingi ?[/left]
Ja mam fizjonomię brzydką, język niewyjściowy a i szujowaty jestem

#7 flower1973

Szycha

• Moderator
  • 5227 postów

Napisano 23 styczeń 2012 - 15:55

http://i41.tinypic.com/bgqznq.jpg
Z antykaczystami nie pójdzie mu tak łatwo :)

Użytkownik flower1973 edytował ten post 23 styczeń 2012 - 15:56

Krzysztof - jest zmienny, o nierównym charakterze. Raz jest spokojny, raz nieznośny. Jest mężczyzna o dużej inteligencji, błyskotliwym i często potrafi potrafi wybuchnąć, gdy słuchacz nie nadąża. Poza tym lubi imprezowe życie z dobrym trunkiem i jedzeniem.

#8 pmp3

Forumowicz

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 15:48

Cześć,
Nic nie widzę aby było coś napisane na temat daty godziny protestu w naszym mieście a szkoda bo sam bym się przyłączył.
Mam propozycję a może tak jutro zrobić zbiórkę podpisów pod petycją protestacyjną przeciw ACTA i co istotniejsze sposobowi prowadzenia dyskusji publicznej między rządem platformy obywatelskiej i psl-u a obywatelami którzy (niestety) dali im władzę.

Najpierw wprowadzili art 5a do ustawy o informacji publicznej dzieki któremu chcą utajniać treści negocjacji w tym umów a teraz jest juz pierwszy kwiatek.

Tak myślę, że po 8 latach rządów PO i PSL gdy dowiemy się o przetargach i ofertach wygrywających w tym czasie, to może się okazać, że była to "nowa jakość rządzenia i redystrybucji środków publicznych".

Czytałem tę umowę link do pdfa dla mnie jest tam wiele niejasności.

Mam propozycję zbierzmy jutro podpisy pod stacją PKP o godz 16.00 do 18.00 a w czwartek (chyba jest sesja rady miasta - prawda?) przekażmy to przedstawicielom władzy samorządowej.

Co Wy na to?

Wydrukujemy treść petycji pod którą będziemy prosić o podpis wychodzących z pociągu (sam podpis, bez danych osobowych), raczej chodzi o idee, abyśmy pokazali jako mieszkańcy, że potrafimy się zbuntować i zademonstrować przeciw ZŁEJ / ŹLE SPRAWOWANEJ władzy !

pozdrawiam Piotr Michalak

#9 flower1973

Szycha

• Moderator
  • 5227 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 16:24

Wyświetl postUżytkownik pmp3 dnia 24 styczeń 2012 - 15:48 napisał

Wydrukujemy treść petycji pod którą będziemy prosić o podpis wychodzących z pociągu (sam podpis, bez danych osobowych), raczej chodzi o idee, abyśmy pokazali jako mieszkańcy, że potrafimy się zbuntować i zademonstrować przeciw ZŁEJ / ŹLE SPRAWOWANEJ władzy !

Na to był czas w październiku.
Krzysztof - jest zmienny, o nierównym charakterze. Raz jest spokojny, raz nieznośny. Jest mężczyzna o dużej inteligencji, błyskotliwym i często potrafi potrafi wybuchnąć, gdy słuchacz nie nadąża. Poza tym lubi imprezowe życie z dobrym trunkiem i jedzeniem.

#10 pmp3

Forumowicz

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 16:35

Nigdy nie jest za późno,

zorganizujmy się jako niezależna siła patrząca władzy na ręce (KAŻDEJ WŁADZY - i tej z lewej i tej z prawej i tej co pomiędzy nimi) a pomijając ten niefortunny PACT "Acta" jako mieszkańcy wyjdziemy na tym lepiej, bo władza zobaczy, że nie ma do czynienia z jednostkami a ze zwartą siłą mądrych i świadomych mieszkańców - TYLKO wtedy będą się z nami liczyć!

Oni są w zorganizowanej grupie ...,
a my nie!

dla tego oni robią z nami to co chcą!

#11 eltom

Doświadczony

• Użytkownik
  • 766 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 16:39

Cienko to widzę. Zbierałem podpisy pod petycją w sprawie ścieżek rowerowych, a oni, wiesz, gdzie to sobie wsadzili? ;)
Dołączona grafika

"Nigdy się z wami nie zgodzę. Ja jestem z innej gliny." - A. Wilk - prezydent Żyrardowa

#12 pmp3

Forumowicz

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 16:52

oni to sobie wsadzą tam gdzie my im na to pozwolimy aby sobie wsadzili.

Pan prezydent nie chciałby aby w sieci (czyli do konca swiata i o jeden dzień dłużej) "wisiał" filmik na którym będzie sobie tam wsadzał naszą petycję którą mu dzielnie będziemy jako obywatele wręczać - prawda?

Słuchajcie właśnie o to chodzi, że pod pozorem naruszenia prawa autorskiego będzie się kneblować ludziom usta i to jest przerażające, bo europa cofa się w ochronie praw jednostki. Nasi sąsiedzi Niemcy 3 miesiące temu przedłożyli propozycję aby skarga do ETPC (europejskiego trybunału praw człowieka) była poddana opłacie od wniosku, chodziło o "symboliczną kwotę" tyle że dla Niemca 100 Euro to symboliczna kwota a dla polskiego emeryta to czasami 1/3 emerytury!

Tracimy jako Europejczycy, to co z takim wielkim trudem wywalczyliśmy po II wojnie światowej, pamiętając jakie traumatyczne przeżycia zgotowaliśmy sobie jako narody w pierwszej połowie dekady lat 40ych.

Hitler do władzy też nie doszedł od razu i nie od razu był holokaust, to są procesy. Powoli stopniowo niszczy się społeczeństwo oparte na prawie do wolności osobistej i wprowadza się podmiot zbiorowy dobro wyższe naród, ojczyznę, wroga zewnętrznego.

I jeszcze jedno, wczoraj rząd płakał że miał ataki "hakerskie" ręki nie dam sobie uciąć, ale o wódkę się założę że jest to świetna zagrywka speców od public relation rządu. Upozorujmy atak - ludzie będą się bać a strach jest najgorszym doradcą!

#13 Rogacz

• Topic Starter
  • Support
  • 4851 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 16:54

@pmp3 - jak już to pod to zbieraj podpisy - http://konstytucja.w...tawodawcza.html bo petycje gucio dadzą.
"Nasze blizny, obojętne czy te widoczne czy te noszone w sercu, mówią nam kim jesteśmy i gdzie byliśmy."Rogacz
---------
Dołączona grafika
---------
"Jeżeli żyjesz to oddychasz, jeżeli oddychasz to mówisz, jeżeli mówisz to zadajesz pytania, jeżeli pytasz myślisz, jeżeli myślisz to poszukujesz, jeżeli poszukujesz to zdobywasz doświadczenia, jeżeli doświadczasz to się uczysz, jeżeli się uczysz to sie rozwijasz, jeżeli się rozwijasz to marzysz, jeżeli marzysz to znajdujesz, a gdy znajdujesz - zaczynasz wątpić, jeżeli wątpisz to kwestionujesz, jeżeli kwestionujesz to dążysz do zrozumienia, jeżeli rozumiesz to wiesz, gdy już wiesz ,chcesz wiedzieć więcej, a jeżeli chcesz wiedzieć więcej to znaczy że żyjesz."

#14 pmp3

Forumowicz

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 17:00

Wyświetl postUżytkownik Rogacz dnia 24 styczeń 2012 - 16:54 napisał

@pmp3 - jak już to pod to zbieraj podpisy - http://konstytucja.w...tawodawcza.html bo petycje gucio dadzą.

dlaczego mówisz Z B I E R A J ?

Zbierz razem za mną, dostrzegłeś problem tak jak my wszyscy, jeżeli się umówimy to ja pod stacją jutro stanę i będę gadał do ludzi i tłumaczył im o co chodzi, jak mi pomożesz to razem osiągniemy coś wielkiego - przełamiemy PASYWNOŚĆ, a to jest coś porażającego dla lokalnych elit.

#15 pmp3

Forumowicz

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 17:02

ha właśnie słucham TUSKA w radio

Brawo, gdyby ktoś się ze mną założył to przegrałby wódkę,
Tusk powiedział że nie ustąpi przed groźbą dalszych ataków "hakerskich"

Ruszmy d...py

#16 misiek2001

Doświadczony

• Użytkownik
  • 426 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 17:02

Rozumiem, że w takim razie mogę sobie pojeździć Twoim samochodem bez Twojego pytania? Później nawet go odstawię na miejsce.
Przecież od tego Ci nie ubędzie, że ktoś też z niego sobie skorzysta.
Albo przyjdę i pozrywam Ci jabłka z ogródka, przecież odrosną i wcale na tym nie stracisz.
Chyba żaden z Was nie był/nie jest twórcą, który cokolwiek dokonał, coś wydał, czy napisał.
Pracujesz i tworzysz także po to żeby na tym zarobić, przykro się robiło, jak na drugi dzień po wydaniu skany pojawiały się na rapidzie.

#17 pmp3

Forumowicz

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 17:16

Wyświetl postUżytkownik misiek2001 dnia 24 styczeń 2012 - 17:02 napisał

Rozumiem, że w takim razie mogę sobie pojeździć Twoim samochodem bez Twojego pytania?

Próbujesz prostej sztuczki krasomówczej Misiu,
Ja tego nie powiedziałem, jestem przeciwnikiem naruszania obowiązującego prawa. Tyle, że to prawo będzie zaostrzone po podpisaniu tej umowy. Dziś mogę legalnie nabytą płytę skopiować na playera (mp3-ke) pozwala mi na to art od 23 prawa autorskiego który mówi o dozwolonym użytku własnym ta umowa zakazuje robienia kopii kupionego legalnie utworu na nośniku. Jak Ci się Misiu porysuje płyta to zniszczy Ci się nośnik a nie utracisz formalnie licencji do korzystania z utworu. A tu Misiaczku trzeba bulić po raz drugi mimo iż już nabyłeś licencje do korzystania z utworu. Mimo iż prawo krajowe pozwala Ci na kopię zapasową właśnie po to abyś nie musia bulić dwa razy za nabytą licencję.

Rozumiesz Misiu?

Takich przykładów tu jest więcej
Jeżeli ktoś oskarży mnie o kradzież, to wolę aby sądził mnie sąd powszechny (5 lat studiów i 5 lat aplikacji) a nie Pani Aldonka po liceum (nic jej nie ujmując - pewnie fajna z niej dziewczyna ale bez przygotowania), która siedzi w firmie dostarczającej internet i na wniosek firmy X nie bada sprawy tylko wydaje w strachu o posadę, moje dane (bez wyroku sądu), podmiotowi prywatnemu, który straszy jej pracodawcę sprawami sądowymi i gigantycznymi odszkodowaniami.

Przekładając to Misiu na leśny język. Chciałbyś abym dowiedział się jako gajowy z dubeltówką bez kontroli mądrej sowy, która patrzy na wszystko z góry, od króliczka, który w ten sposób ratuje swoje życie, gdzie masz swoją norkę? To pytanie retoryczne - wiem :)

inne to np brak odpowiedzialności urzędnika za czynności podjęte w ramach wykonywania umowy.

ZROZUM to jest DYKTAT korporacji które mają różne interesy i które wspierają różne rządy w dojściu i utrzymaniu władzy.

Użytkownik pmp3 edytował ten post 24 styczeń 2012 - 18:32

#18 Rogacz

• Topic Starter
  • Support
  • 4851 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 17:20

@misiek2001 a wiesz że acta dotknie też leków? Już nie będzie tak że pójdziesz do apteki z receptą i poprosisz o tańsze zamienniki - one się staną nielegalne.
@pmp3 - przez najbliższe 3 dni ja odpadam - muszę dojść do siebie po chirurgu stomat.
---------
Dołączona grafika
---------

#19 pmp3

Forumowicz

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 17:34

Jak ktoś z Was wyrazi wolę przystąpienia do akcji zbierania podpisów to ja podtrzymuję swoje zainteresowanie.
W chwili obecnej wolałbym zbierać podpisy pod petycją przeciw tej umowie "ACTA", Ludzie wiedzą z mediów o co chodzi.

Motanie im w głowie zbieraniem podpisów pod projektem ustawy o projektach obywatelskich, może być niezrozumiane.
Poza tym tam trzeba zbierać dane osobowe to nie jest już spontaniczna zbiórka i protest społeczny przeciw złej władzy.

Nie zachowanie wymogów formalnych spowoduje że tylko się narobicie a listy z podpisami nie zostaną przyjęte.

REASUMUJĄC

ZAPROTESTUJMY mądrze, pokażmy władzy że obywatele potrafią wystąpić POKOJOWO przeciw rządzącym i stać się partnerem społecznym z którym trzeba prowadzić konsultacje społeczne i przedstawiać mu projekty ustaw i umów międzynarodowych
ale także:
uchwał rady miasta, powiatu. Planów wydatków budżetowych sposobu ustalania podatków i zwolnień od nich, wyłaniania ofert w przetargach miejskich

Przecież nie jesteśmy bezkształtną, bezwonną szarą masą, którą można potraktować jak końcowy etap przemiany materii

Użytkownik pmp3 edytował ten post 24 styczeń 2012 - 18:57

#20 Rogacz

• Topic Starter
  • Support
  • 4851 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 23:29

No 1 konkret wobec ACTA.

Ktoś lubi Robert-a M?

Człowiek wyraził konkretnie swój sprzeciw wobec ACTA:

Dołączona grafika

Link do pobrania:

http://www.sendspace.com/file/xwaah6

Podsumowując - za darmo umieścił swoją najnowszą płytę na internecie :)

Załączone miniatury

• Załączona grafika: robertm.png

---------
Dołączona grafika
---------