Skocz do zawartości

Witaj na Zyrardow24h.pl - Internetowe Forum Mieszkańców Żyrardowa

Ponad 1500 stałych użytkowników, blisko 3500 odwiedzin dziennie… i ponad 300.000 odwiedzin w miesiącu ! Pytasz czy czytają nas częściej niż lokalne gazety? Przekonaj się… Korzystanie z forum i rejestracja są bezpłatne, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do innych tematycznych działów, możesz brać udział w licznych dyskusjach, poznasz nowych i ciekawych ludzi… Dołącz do nas! Zaloguj się...
Guest Message by DevFuse

- - - - -

ACTA - Cenzura w Polskim internecie?

ACTA

169 odpowiedzi w tym temacie

#41 makowa panienka

Forumowicz

• Użytkownik
  • 314 postów

Napisano 26 styczeń 2012 - 16:57

*
Popularny

Wyświetl postUżytkownik Rogacz dnia 26 styczeń 2012 - 16:23 napisał

3. http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html Podstawa ACTA jest niezgodna z prawem ue - tak więc ACTA leży na łopatkach :)

jeśli chodzi o pobieranie plików z internetu to tak

ale ACTA to nie tylko internet, o który tyle krzyku,ale także ochrona szeroko pojmowanego prawa patentowego, o które walczą wielkie korporacje USA i Japonii;
- o prawo do tańszych leków (zamienników) - jeśli jakiś koncern farmaceutyczny opatentuje substancję czynną danego leku to nie można będzie jej wytwarzac i sprzedawać pod zmieniona nazwą jako tańszy generyk;
- o prawo do ubiegania się o odszkodowania firm produkujących ziarna, jak syngenta i monsanto, bo w USA jest tak, ze nabywa się licencję na siew, nie można powtórnie (za rok) wysiać nasion otrzymanych z poprzedniego zbioru, bo nie ma się na nie licencji. W Polsce są już obecne na rynku te firmy, ale prawo nie regulowało dotychczas posiadania licencji rolników w Polsce na powtórny siew, więc te firmy były stratne;
- o prawo do produkcji sprzętu komputerowego, niedawno była jakaś akcja, że młodzi informatycy z Podlasia wynaleźli coś tam do komputera i sie zaraz odezwały głosy Intela i Microsoftu, że zostało złamane prawo patentowe, bo oni opatentowali już wszystko, mimo że nie wszystko produkują;

ja to tak rozumiem, jeśli już w jakimś podanym przez was linku pojawił się takie informacje to sory, ale tak mi net śmiga że nie klikałam w żaden, przeczytałam z grubsza tylko głosy oburzenia w temacie, że chcą ocenzurowac internet, co jest najmniejszym problemem spośród w.w., bo kiedyś ludzie żyli jakoś bez powszechnego dostępu do internetu, a jedli plony wyrosłe z ziaren zawsze i leczyli się też zawsze.

Użytkownik PiteRroN edytował ten post 26 styczeń 2012 - 21:00

#42 Rogacz

Bóg Wszystkich Troli Forumowych ;)

• Topic Starter
  • Support
  • 4851 postów

Napisano 26 styczeń 2012 - 17:20

Tylko o tym ostatnim nigdzie nie wyczytałem - a na resztę zwracano już uwagę :)
Dlatego anonymous - nie chcą tylko zostawienia internetu w spokoju, a całkowitej rezygnacji z ACTA :)
"Nasze blizny, obojętne czy te widoczne czy te noszone w sercu, mówią nam kim jesteśmy i gdzie byliśmy."Rogacz
---------
Dołączona grafika
---------
"Jeżeli żyjesz to oddychasz, jeżeli oddychasz to mówisz, jeżeli mówisz to zadajesz pytania, jeżeli pytasz myślisz, jeżeli myślisz to poszukujesz, jeżeli poszukujesz to zdobywasz doświadczenia, jeżeli doświadczasz to się uczysz, jeżeli się uczysz to sie rozwijasz, jeżeli się rozwijasz to marzysz, jeżeli marzysz to znajdujesz, a gdy znajdujesz - zaczynasz wątpić, jeżeli wątpisz to kwestionujesz, jeżeli kwestionujesz to dążysz do zrozumienia, jeżeli rozumiesz to wiesz, gdy już wiesz ,chcesz wiedzieć więcej, a jeżeli chcesz wiedzieć więcej to znaczy że żyjesz."

#43 momos

Rutyniarz

• Użytkownik
  • 911 postów

Napisano 26 styczeń 2012 - 17:45

ee ale jez tez jasna strona tego bo zeby drugi raz wybrac ten rzad to sie nie da bo sie naruszy prawa autorskie

zobaczymy kiedy sejm senat ruszy z pracami

http://wzzw.wordpres...ichala-boniego/
no coz uwazam ze gruba kreska co dla niektórych to za malo

Użytkownik momos edytował ten post 26 styczeń 2012 - 19:37

Momos (gr., łac. Momus) – w mitologii greckiej oraz mitologii rzymskiej syn Nocy, bóg żartów, kpin, drwin, a także niezasłużonej krytyki. Z powodu ciągłego wyśmiewania i krytykowania innych bogów, został wygnany z Olimpu.

#44 Rogacz

• Topic Starter
  • Support
  • 4851 postów

Napisano 27 styczeń 2012 - 14:11

Zastanawiałem się nad tym - http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html co się stało że Premier nagle zmienił zdanie? Aż nagle trafiłem na to:

"To jest najbardziej autentyczny ruch obywatelski w Polsce od 1989 roku. Politycy są przerażeni"

Dołączona grafikaFot. Bartosz Bobkowski / AgencjaProtest przeciw ACTA przed biurem Parlamentu Europejskiego na Jasnej

- Ludzie się dopominają o swój natychmiastowy udział w procesie podejmowania decyzji. Politycy są tym zaskoczeni i przerażeni - powiedział w TOK FM prof. Wiesław Władyka. - Mamy do czynienia z historyczną zmianą, jaka dokonała się w Stanach Zjednoczonych, gdy zniesiono niewolnictwo. Dostęp do kultury podlega podobnej emancypacji - uważa Jacek Żakowski. Publicyści dyskutowali o źródłach i znaczeniu protestów przeciwko ACTA.

ZOBACZ TAKŻE
- Nawet moja jedenastoletnia córka na dzień dobry pyta, czy "przyjęli to ACTA". Stało się coś istotnego - powiedział w Poranku Radia TOK FM Tomasz Lis. - To jest najbardziej autentyczny obywatelski ruch w Polsce od 1989 roku - uważa redaktor naczelny "Wprost".

- Nawet jeśli przycichnie, to prędzej czy później wróci. Mam wrażenie, że my, starsi, w ciągu kilku dni postarzeliśmy się o jedno pokolenie. Jedynie staramy się zrozumieć - mówił prof. Wiesław Władyka.

- Nie nazwałbym tego, co się dzieje, ruchem obywatelskim - nie zgodził się Tomasz Wołek. - Widzę zbyt wiele nadużyć. Kiedy krzyczą "precz z cenzurą", to w tym się aż roi od obłudy. Żaden z nich nie przyzna się, że ściąga z sieci gigantyczne ilości treści, co w innych okolicznościach byłoby traktowane jako zwykła kradzież - uważa Wołek.

Poprzednie wielkie ruchy okazywały się mrzonką

- Mieliśmy już takie zjawiska, które zanosiły się na wielki ruch, czy to obywatelski czy pokoleniowy. Tak było choćby zpokoleniem JP2, które okazało się wielką mrzonką. Tu mamy do czynienia z chaotyczna chmura, z której dopiero się wyłaniają zarysy. Być może jest to pewne przeżycie pokoleniowe. Pewien bunt ludzi, którym odbiera się coś, do czego przywykli - mówił Wołek.

Ludzie chcą uczestniczyć w decyzjach na co dzień

Profesor Władyka jest przekonany, że w obecnych protestach widać elementy ruchu obywatelskiego. - To jest taki spór miedzy demokracja pośrednią a bezpośrednią. Pojawiło się jedno z najważniejszych pytań: czy agora w postaci internetu może wpływać na decyzje polityczne na bieżąco? Czy też nasi posłowie i rząd mają między kadencjami pełną prerogatywę do wydawania decyzji? Kto ma rządzić? - zwrócił uwagę publicysta "Polityki".

Politycy są przerażeni

- Ludzie się dopominają o swój natychmiastowy udział w procesie wydawania decyzji. Politycy są tym zaskoczeni i przerażeni. Ta agora będzie nacierać, bo ma wielkie instrumentarium. Nie chodzi mi ulicę, ale właśnie o internet - mówił Władyka. - Drugi spór to jest zderzenie wartości prawa własności i prawa konsumpcji. To jest walka między kulturą ludową, a kulturą licencjonowaną - uważa profesor.

Święte (?) prawo własności

- Tu jest nawet coś poważniejszego - sądzi Żakowski. - Wbrew temu, co od 20 lat powtarzamy o świętym prawie własności, to jest ono jednym z najmniej świętych praw w historii. Koncepcja własności , co może być własnością, jest historycznie zmienna, jak mało która. Niecałe 200 lat temu chłop, czy niewolnik był przedmiotem prawa własności - przypominał prowadzący Poranek. A prawo do własności ziemi? Po pierwszej wojnie światowej zakwestionowane w całej Europie. To wszystko jakby ewoluowało - mówił publicysta. - Mamy do czynienia z historyczną zmianą, jaka dokonała się w Stanach Zjednoczonych w odniesieniu do prawa do własności niewolnika. Dobra kultury, dostęp do kultury podlega podobnej emancypacji - uważa Żakowski.

Święte (!) prawo własności

- Moim zdaniem prawo własności jest jednym z filarów cywilizacji - nie zgodził się Wołek. - Może jest to spór dwóch liberalnych wartości: własności prywatnej z obawami o zagrożenie wolności indywidualnej? - zastanawiał się publicysta.

Kończy się codzienność

- Stosunek do prawa własności zawsze był bardzo polityczny, nawet gdy nie postępowała rewolucja. Kończy się codzienność. Chmura jest odpowiednikiem gawiedzi rewolucyjnej - powiedział Żakowski.

źródło

Już pomijam takie rzeczy: które ewidentnie wskazują komu zależy na ACTA - widać że premier odczuł iż jego władza jest słaba. Jak narazie brawa - skonsolidował opozycję - dawno nie widziałem by Palikot i Kaczyński mówili jednym językiem.
"Nasze blizny, obojętne czy te widoczne czy te noszone w sercu, mówią nam kim jesteśmy i gdzie byliśmy."Rogacz
---------
Dołączona grafika
---------
"Jeżeli żyjesz to oddychasz, jeżeli oddychasz to mówisz, jeżeli mówisz to zadajesz pytania, jeżeli pytasz myślisz, jeżeli myślisz to poszukujesz, jeżeli poszukujesz to zdobywasz doświadczenia, jeżeli doświadczasz to się uczysz, jeżeli się uczysz to sie rozwijasz, jeżeli się rozwijasz to marzysz, jeżeli marzysz to znajdujesz, a gdy znajdujesz - zaczynasz wątpić, jeżeli wątpisz to kwestionujesz, jeżeli kwestionujesz to dążysz do zrozumienia, jeżeli rozumiesz to wiesz, gdy już wiesz ,chcesz wiedzieć więcej, a jeżeli chcesz wiedzieć więcej to znaczy że żyjesz."

#45 fzero

Forumowicz

• Użytkownik
  • 220 postów

Napisano 27 styczeń 2012 - 14:19

Troche tylko szkoda ze wiele osob manifestuje ze wzgledu na zagrozenie utrudnionego dostepu do nielegalnych tresci wsieci.
Bardziej przerazajacy jest nacisk amerykanskich koncernow na caly projekt ustawy i wazeliniarstwo polskiego rzadu wzgledem Wielkiego Brata.
W tej chwili juz mamy sporo chorych walk o patenty, pomyslmy co moze byc za jakis czas.
Prawda taka ze kto bedzie chcial ukrasc film/gre/muzyke i tak ukradnie. Kiedys nie bylo sieci i ludzie jezdzili na stadion...
szatan, blasty, benedykt XVI

#46 momos

Rutyniarz

• Użytkownik
  • 911 postów

Napisano 27 styczeń 2012 - 17:55

teraz jest siec i bedzie stadion no moze bedzie
Momos (gr., łac. Momus) – w mitologii greckiej oraz mitologii rzymskiej syn Nocy, bóg żartów, kpin, drwin, a także niezasłużonej krytyki. Z powodu ciągłego wyśmiewania i krytykowania innych bogów, został wygnany z Olimpu.

#47 CAM-VID

Guru

• Administrator
  • 8013 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 00:20

Umówmy się..... Kradniecie? Kradniemy!

Wszystkie serwisy, o które toczy się walka udostępniają m.in. treści złodziejskie. Są paserami. Trzeba po prostu odseparować kradzieć od wolności słowa. Powinny to robic właśnie te serwisy, portale itd. pod rygorem zamknięcia na amen.
A ten cały Cam-Vid. Byś do kościoła poszedł i pomodlił się bezbożniku
Dołączona grafika
I na kolanach o przebaczenie prosić do Częstochowy się udał

#48 Rencista.

Weteran

• Użytkownik
  • 3224 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 02:30

Mam nadzieję,że oddolny, społeczny ruch przeciw podpisaniu przez Polskę umowy międzynarodowej ACTA nie zapoczątkuje kolejnego "zakrętu historii"

#49 CAM-VID

Guru

• Administrator
  • 8013 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 02:41

Spokojnie.... Nie zapoczątkuje bo opiera się tylko na haśle : "dlaczego mam płacić, skoro Rodriguez" nie musi?".

Osobiście chętnie zapłacę za wszystko, z czego korzystam jeśli będę miał zagwarantowane tantiemy za wykorzystanie tego, co stworzę.
Dołączona grafika

#50 eltom

Doświadczony

• Użytkownik
  • 766 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 07:43

I ja chętnie zapłacę za te wartości, o ile państwo zagwarantuje mi zarobki adekwatne do cen tych wartości, do cen energii i podatków tak chętnie nakładanych w coraz większej wysokości bez zastanowienia się skąd na te podatki brać.
Nie wiem czy w końcu dociera do co poniektórych, że ceny mamy iście europejskie, a zarobki na poziomie Gwatemali, bez obrazy Gwatemali.
Dołączona grafika

"Nigdy się z wami nie zgodzę. Ja jestem z innej gliny." - A. Wilk - prezydent Żyrardowa

#51 bergerac

Doświadczony

• Użytkownik
  • 677 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 08:08

Wyświetl postUżytkownik CAM-VID dnia 28 styczeń 2012 - 02:41 napisał

Osobiście chętnie zapłacę za wszystko, z czego korzystam jeśli będę miał zagwarantowane tantiemy za wykorzystanie tego, co stworzę.

[left]"Kiedyś intelektualiści, twórcy, pisarze, wynalazcy chcieli: „zbudować pomnik trwalszy od spiżu”, „trafić pod strzechy”, „nie wszystek umrzeć”, dziś za każdą tandetę życzą sobie dożywotnie tantiemy. "[/left]

[left]źródło: [/left]http://kontrowersje...._intelektualnej
P.S.
Warto przeczytać całość
Ja mam fizjonomię brzydką, język niewyjściowy a i szujowaty jestem

#52 eltom

Doświadczony

• Użytkownik
  • 766 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 09:14

Gość ma rację, pieprzyć korporacje.
Z książką bardzo dobry przykład. Kupuje i pożyczam na lewo i prawo każdemu kto chce i do tego nikt nie ma zastrzeżeń. A jak to samo się robi w internecie, to już przestępstwo według ACTA.
Warto faktycznie przeczytać całość. Ale czy zrozumieją to korporacje, które dożywotnio chcą ściągać haracz? Chyba nie.
Dołączona grafika

"Nigdy się z wami nie zgodzę. Ja jestem z innej gliny." - A. Wilk - prezydent Żyrardowa

#53 Rogacz

• Topic Starter
  • Support
  • 4851 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 12:25

Ktoś poszedł po rozum do głowy.

Cytat

Przygotowaliśmy "Wniosek o udzielenie informacji publicznej", na który wg. art. 13 ust. 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej kancelaria premiera MA OBOWIĄZEK odpowiedzieć. Myślę, że dostarczy nam to wielu ciekawych odpowiedzi. Jeśli popierasz to dołącz do fanów naszej strony i podaj dalej - niech Polska się dowie.

https://www.facebook...10114782&type=1
---------
Dołączona grafika
---------

#54 momos

Rutyniarz

• Użytkownik
  • 911 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 16:55

a wy dalej tu o

#55 dzemas

Nowicjusz

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 29 styczeń 2012 - 13:06

Proponuje Drukowania Ulotek I ROZDAWANIE NA ULICACH Ponieważ my tu debatujemy o ACTA A ZWYKLI SZARZY LUDZIE KTÓRZY NIE POSIADAJĄ NETA NIC NA TEN TEMAT NIE WIEDZĄ TYLKO BŁAHE NIUSY PUSZCZANE PRZEZ MEDIA CYT. MOJEJ MAMY " COŚ TAM MŁODZI PROTESTUJĄ ŻE COŚ IM ZAKAZANO W INTERNECIE"!!!! A TA SPRAWA DOTYCZY NAS WSZYSTKICH I CAŁEGO NASZEGO OTOCZENIA NIE TYLKO NETU !!!! Proponuje się zorganizować i coś rozpowszechniać na ulicach dla zwykłych ludzi

#56 pmp3

Forumowicz

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 29 styczeń 2012 - 15:28

Dzemes,

Ja jestem za, albowiem:

- irytuje mnie sposób działania naszego rządu (działa pod presją międzynarodowego biznesu, nie słucha specjalistów, parlamentarzyści głosują bo kolega powiedział że tak będzie dobrze!)

- brak kontroli sądowej nad przekazywaniem danych osobowych potencjalnego sprawcy (jak Kowalski mi nabluzga i da mi po gębie a ja go będę chciał pozwać nie znając jego danych a wiedząc kim on jest. Miasto samo z siebie nie da mi danych tego człowieka, potrzeba wdrożyć odpowiednią procedurę z udziałem sądu. Tu natomiast duża firma dużej firmie będzie dawać dane od tak bez namysłu)

- odpowiedzialność osób trzecich, jeden kolega w tym wątku na forum, wkleja linki do filmów dostępnych na YouTubie, dziś możemy powiedzieć, że jest to cytat i jest dozwolonym użytkiem. Zaimplementowanie do polskiego porządku prawnego tej umowy w takim kształcie jaki jest spowodowałoby, że zarówno on jako udostępniający link do filmu jak i posiadacz, który nazywa się w stopce WŁAŚCICIELem domeny "zyrardow24.h.pl oraz posiadacz posiadacz serwera i osoby czerpiące zysk z tego projektu mogłyby być oskarżone o tzw PIRACTWO! Bo nie zareagowały w porę i nie usunęły treści chronionych prawem. Jeżeli nawet nie ponioslyby odpowiedzialności karnej to zapłaciłyby odszkodowanie ale nie na zasadzie realnie poniesionej szkody tylko taką jaką mógł on (właścicicel praw autorskich) ponieść z tytułu naruszenia. Więc po roku wiszenia takich filmików youtuba w tym forum mogłoby być ciekawie z odszkodowaniem

I teraz przekładając to na działanie państwa polskiego, Po wprowadzeniu tych zapisów nie warto będzie nasyłać 8 ABW-owców na studenta który jest wydawcą strony kumorowski.pl gdzie jest gra w której głowę państwa polewa się fekaliami (choć dla mnie nie wyczerpuje to znamion przestępstwa) co najwyżej jest czymś niestosownym. Natomiast warto będzie w białych rękawiczkach zrobić to samo podkładając "świnie" małolatowi - JAK?
Np w komentarzach do artykułu czy forum wkleić mu linki do materiałów chronionych prawem autorskim - prawda, że dzieciak leży? No prawda i wtedy albo można legalnie go skazać na grzywnę kilka tysięcy złotych i zasądzić nawiązkę albo pobawić się jak na filmach w złego i dobrego glinę. Zapominamy o sprawie likwiduj to!

O ile ze stroną gdzie strzela się do prezydenta można mieć wątpliwości (czy to nasz prezydent czy ich - jak ich, to pal go sześć) o tyle wykorzystanie tego mechanizmu przeciw niezależnym małym portalom pokazującym jak działa lokalna elita władzy, będzie nadużyciem a będzie bo łatwo jest składać zawiadomienia do prokuratury byle zniszczyć niezależne od władzy medium - prawda? Prawda.

TU JEST PROBLEM - a władzy się nie wierzy z założenia, bo nadużywa ona swojej władzy jeśli nikt jej nie kontroluje!

Co do rozdawania ulotek, na przyszły piątek możemy się umówić (ja na swojej drukarce mogę wydrukować ze 200 szt) tylko zastanówmy się co chcemy powiedzieć ulotka ma być zachętą do przeczytania /posłuchania konkretnych artykułów w sieci. A-C.T.A tu możemy dopisać konkretne zagadnienia uszczegóławiające. Dla nie lubiących czytać zrobić podcast do posłuchania w pociągu :)

Najważniejsze jest to abyśmy się ruszyli jako masa społeczna i zaczęli pilnować władzy, bo ta wysyła na nas swoje psy gończe zawsze wtedy gdy naruszamy jej interesy!

Użytkownik pmp3 edytował ten post 29 styczeń 2012 - 16:25

#57 bergerac

Doświadczony

• Użytkownik
  • 677 postów

Napisano 29 styczeń 2012 - 15:55

Wyświetl postUżytkownik pmp3 dnia 29 styczeń 2012 - 15:28 napisał

I teraz przekładając to na działanie państwa polskiego, Po wprowadzeniu tych zapisów nie warto będzie nasyłać ABW na studenta który jest wydawcą strony kumorowski.pl gdzie jest gra w której głowę państwa polewa się fekaliami (choć dla mnie nie wyczerpuje to znamion przestępstwa) co najwyżej jest czymś niestosownym. Natomiast warto będzie w białych rękawiczkach zrobić to samo podkładając "świnie" małolatowi - JAK? Np w komentarzach do artykułu czy forum wkleić mu linki do materiałów chronionych prawem autorskim - prawda, że dzieciak leży? No prawda i wtedy albo można legalnie go skazać na grzywnę kilka tysięcy złotych i zasądzić nawiązkę albo pobawić się jak na filmach w złego i dobrego glinę. Zapominamy o sprawie likwiduj to!

O ile ze stroną gdzie strzela się do prezydenta można mieć wątpliwości (czy to nasz prezydent czy ich - jak ich, to pal go sześć) o tyle wykorzystanie tego mechanizmu przeciw niezależnym małym portalom pokazującym jak działa lokalna elita władzy, będzie nadużyciem a będzie bo łatwo jest składać zawiadomienia do prokuratury byle zniszczyć niezależne od władzy medium - prawda? Prawda.

I w tym właśnie tkwi clou problemu z ACTA !
Niektórzy albo tego nie dostrzegają albo po prostu nie chcą dostrzec.
Spłycanie problemu do formułowania chociażby postów w stylu "Umówmy się..... Kradniecie? Kradniemy!" spycha dyskusję nad tym porozumieniem na boczne tory.
Chyba o to właśnie chodzi rządzącym, jednak teraz się przejadą - nie da się cały czas ciemnoty wciskać, nawet lemingi już z nad przepaści się cofać zaczynają.

Użytkownik bergerac edytował ten post 29 styczeń 2012 - 15:58

Ja mam fizjonomię brzydką, język niewyjściowy a i szujowaty jestem

#58 CAM-VID

Guru

• Administrator
  • 8013 postów

Napisano 29 styczeń 2012 - 22:21

Wyświetl postUżytkownik bergerac dnia 29 styczeń 2012 - 15:55 napisał

Spłycanie problemu do formułowania chociażby postów w stylu "Umówmy się..... Kradniecie? Kradniemy!" spycha dyskusję nad tym porozumieniem na boczne tory.

Niestety dla wszystkich złodziei o to w tym głównie chodzi. Naruszanie swobód, cenzura to tylko fragmencik, o który się kruszy kopię. A najlepiej głosować "za" ACTA w Europarlamencie a później stanąć w pierwszym szeregu przeciwko "ACTA" w Polsce. To się nazywa hipokryzja.. Po prostu śmiech na sali.
Dołączona grafika

#59 Rogacz

• Topic Starter
  • Support
  • 4851 postów

Napisano 29 styczeń 2012 - 23:40

Większość Polskich euroleni głosuje automatem na tak bo nie rozumieją na co głosują.
---------
Dołączona grafika
---------

#60 pmp3

Forumowicz

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 30 styczeń 2012 - 00:26

Cam-vidzie, w demokratycznym porządku prawnym jest system hierarchii wartości. Tak się składa, że w Polsce wyznacza go Konstytucja, kładzie ona szczególnie duży nacisk na prawa jednostki, nie można sobie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki zniszczyć tego dorobku na który pracowaliśmy jako społeczeństwo, często przelewając krew walcząc o demokracje. Mówiąc przelewaliśmy mam na myśli ludzi pokolenie ode mnie starszych.

Tak się składa, że te wartości o które walczą korporacje są dobrze chronione jednak ochrona ta wymaga pewnego wysiłku który kosztuje a one chcą wszystko zrobić jak najtaniej. Korporacje myślą tak: po co wszczynać proces i ryzykować wyrok niezawisłego sądu, skoro można iść na skróty? To że są jakieś prawa człowieka to tylko przeszkadza w biznesie, a to że gwałci się prawa osób bogu ducha winnych - kogo to obchodzi. Biznes jest biznes. Z takiego założenia wychodzą korporacje i im się nie dziwie, drażni mnie natomiast dlaczego polski rząd ugiął się pod naporem tej lub podobnej argumentacji prywatnego biznesu nie słuchając głosu społeczeństwa.

załączam projekt ulotki. Prosiłbym o ewentualną korektę ;)
http://aferts.strefa...ka-20120130.pdf

I zdeklarujmy się kiedy wyjdziemy na ulicę rozdawać te ulotki i tłumaczyć ludziom co robi nasz rząd

Użytkownik pmp3 edytował ten post 30 styczeń 2012 - 00:35