Skocz do zawartości

Witaj na Zyrardow24h.pl - Internetowe Forum Mieszkańców Żyrardowa

Ponad 1500 stałych użytkowników, blisko 3500 odwiedzin dziennie… i ponad 300.000 odwiedzin w miesiącu ! Pytasz czy czytają nas częściej niż lokalne gazety? Przekonaj się… Korzystanie z forum i rejestracja są bezpłatne, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do innych tematycznych działów, możesz brać udział w licznych dyskusjach, poznasz nowych i ciekawych ludzi… Dołącz do nas! Zaloguj się...
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Grunty miejskie na sprzedaż - czy nie za tanio?

Zyrardów nieruchomości ziemia grunt sprzedaż przetarg bez przetargu rada miasta uchwała 26 stycznia 2012

Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 pmp3

Forumowicz

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 26 styczeń 2012 - 17:00

Miasto sprzedaje działki - czy nie za tanio?

W biuletynie informacji Publicznej Rady Miasta Żyrardowa widnieje projekt uchwały rady miasta (uchwała w sprawie sprzedaży nieruchomości. (dodano: 2012-01-20 11:38) oraz uchwała w sprawie sprzedaży nieruchomości w trybie bezprzetargowym (dodano: 2012-01-20 11:33) , która chyba dziś została przyjęta - piszę "chyba", bo nie jestem pewien gdyż nie byłem na sesji a jedynie opieram się na porządku obrad jaki został ogłoszony pismem z dnia 18 stycznia 2012 .

W uzasadnieniu tych uchwał podaje się, że miasto zyska na sprzedaży tych 7 (słownie: siedem) nieruchomości 1 mln (milion) złotych. Prosty rachunek matematyczny (wartość łączna wskazana w uzasadnieniu / podzielona przez sumę pow. kw wszystkich nieruchomości gruntowych obciętych sprzedażą )wskazuje, że miasto sprzeda powyższe nieruchomości w cenie 126 - 127 PLN za metr kwadratowy.

Zaciekawiony tą informacją a jednocześnie pamiętając słowa mojego znajomego który kupował ostatnio nieruchomość gruntową i "płakał", że poniżej 200 PLN / za metr kw, to nic w Żyrardowie nie można znaleźć. Postanowiłem popatrzeć na oferty agencji nieruchomosci. Na stronach internetowych biur pośrednictwa nieruchomości dominują ceny pow 200 PLN za metr kw, ba, są oferty nawet i przekraczające 300 PLN za metr kw. Ponieważ jestem laikiem w tym temacie, postanowiłem zapytać Was czy ta cena jest słuszna?

Może mieszkacie gdzieś blisko i moglibyście pomóc miastu np zrobić fotki tych działek (popatrzymy na forum co to za działki). Prowadzący postępowanie przetargowe na pewno się ucieszą, że mieszkańcy chcą miastu pomóc znaleźć najlepszych oferentów - prawda? :)

A może ktoś z forowiczów jest specem i pomoże wycenić te nieruchomości tak na oko. Dlaczego na oko? No bo uzasadnienie do uchwały też posługuje się pojęciem zbiorczym jakim jest podanie ceny sumarycznej. To dziwne - że nie podano konkretnych wycen za poszczególne działki tylko posłużono się sumą łączną. Przecież miasto nie mogło podać tej ceny z kosmosu (sufitu) tylko ma jakieś wyceny, dlaczego zatem nie zostały one podane w uzasadnieniu projektu uchwały?

Żeby była jasność, nie posądzam miasta o złe intencje. Jednak co dwie głowy to nie jedna ... więc poszperajmy ...

Czekam na wasze opinie,

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
cyt.: "Przeznaczenie do sprzedaży przedstawionych nieruchomości poszerzy katalog ofert inwestycyjnych miasta oraz da wymierny efekt finansowy w szacowanej kwocie ok. 1.000.000 zł."

Paragraf 1 projektu uchwały:

1.Wyraża się zgodę na sprzedaż w drodze przetargu nieruchomości stanowiące własność Gminy Miasto Żyrardów oznaczone w ewidencji gruntów jako:

• działka o nr ewid. 1068 o pow. 692 m² położona przy ulicy Bydgoskiej 38;

• działka o nr ewid. 1069 o pow. 715 m² położona przy ulicy Bydgoskiej 40;

• działka o nr ewid. 1071/1 o pow. 455 m² położona przy ulicy Mokrej 4a oraz
działka o nr ewid. 1070/1 o pow. 447 m² położona przy ulicy Mokrej 4b;

• działka o nr ewid. 2742/5 o pow. 2920 m² położona przy ulicy Księdza Jerzego Popiełuszki;

• działka o nr ewid. 3456 o pow. 929 m² położona przy ulicy Legionów Polskich 44;

• działka o nr ewid. 4505 o pow. 1006 m² położona przy ulicy Warszawskiej 5;

• działka o nr ewid. 6295/4 o pow. 735 m² położona przy ulicy Leśnej 19.

pow kw działek

692+715+455+447+2920+929+1006+735=7899 m2

1 000 000,00 : 7899 = 126,59

Użytkownik Rafał edytował ten post 26 styczeń 2012 - 17:14