Skocz do zawartości

Witaj na Zyrardow24h.pl - Internetowe Forum Mieszkańców Żyrardowa

Ponad 1500 stałych użytkowników, blisko 3500 odwiedzin dziennie… i ponad 300.000 odwiedzin w miesiącu ! Pytasz czy czytają nas częściej niż lokalne gazety? Przekonaj się… Korzystanie z forum i rejestracja są bezpłatne, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do innych tematycznych działów, możesz brać udział w licznych dyskusjach, poznasz nowych i ciekawych ludzi… Dołącz do nas! Zaloguj się...
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Podzielniki

ciepło ogrzewanie podzielniki

37 odpowiedzi w tym temacie

#21 PiteRroN

.,¸_¸,.Dzień Konia.,¸_¸,.

• Topic Starter
  • Moderator
  • 2418 postów

Napisano 02 luty 2012 - 20:20

Wyświetl postUżytkownik water7 dnia 02 luty 2012 - 20:05 napisał

A macie stare żeliwne kaloryfery czy nowe takie cienkie, bo te nowe są o niebo lepsze i dają więcej ciepła przy mniejszym zużyciu. Może warto wymienić sobie po okresie grzewczym kaloryfery ?

Kiedyś były cienkie ale ktoś postanowił wybudować z nich wiaty przystanków i wymienili na żeliwne ;) Nie chodzi już o samo ciepło, a raczej o to, że w zeszłym sezonie miałem w kuchni 11 kresek zużycia a w tym, mimo że mniej odkręcane, jest już 23 :o !!

#22 Gość_water7

• Gość

Napisano 02 luty 2012 - 20:23

A to w takim razie do sąsiadów bym uderzyła z tym problemem, bo ludzie zakręcają kaloryfery w całym domu odkręcone mają np. w jednym pokoju a Ty ogrzewasz innych. Innymi Twoje ciepło ucieka do mieszkań na około przez ściany i gorąco nie masz a kreski lecą.

#23 PiteRroN

• Topic Starter
  • Moderator
  • 2418 postów

Napisano 02 luty 2012 - 20:26

U mnie to w dach ucieka :D i raczej nie wina sąsiadów bo w zeszłym sezonie grzałem od listopada, śniegu nawaliło przecież tak, że się jeździć nie dało, mrozy po 25 stopni były a teraz raptem zima od trzech tygodni i płynu ubyło a grzejnik wiele nie pracował. Do spółdzielni się przejdę bo i tak muszę stan licznika w garażu zostawić to się wypytam o to.

Użytkownik PiteRroN edytował ten post 02 luty 2012 - 20:29

#24 Gość_water7

• Gość

Napisano 02 luty 2012 - 20:28

Dach też :)

#25 Rogacz

Bóg Wszystkich Troli Forumowych ;)

• Support
  • 4851 postów

Napisano 02 luty 2012 - 20:43

Piter proponuję byś założył temat w dziale pytania do eksperta o to co zrobić jak ciebie podzielniki kantują :)
"Nasze blizny, obojętne czy te widoczne czy te noszone w sercu, mówią nam kim jesteśmy i gdzie byliśmy."Rogacz
---------
Dołączona grafika
---------
"Jeżeli żyjesz to oddychasz, jeżeli oddychasz to mówisz, jeżeli mówisz to zadajesz pytania, jeżeli pytasz myślisz, jeżeli myślisz to poszukujesz, jeżeli poszukujesz to zdobywasz doświadczenia, jeżeli doświadczasz to się uczysz, jeżeli się uczysz to sie rozwijasz, jeżeli się rozwijasz to marzysz, jeżeli marzysz to znajdujesz, a gdy znajdujesz - zaczynasz wątpić, jeżeli wątpisz to kwestionujesz, jeżeli kwestionujesz to dążysz do zrozumienia, jeżeli rozumiesz to wiesz, gdy już wiesz ,chcesz wiedzieć więcej, a jeżeli chcesz wiedzieć więcej to znaczy że żyjesz."

#26 kibic

Żółtodziób

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 02 luty 2012 - 21:14

bedzie sie dzialo jak przyjdzie rozliczenie na wiosne:p

#27 PiteRroN

• Topic Starter
  • Moderator
  • 2418 postów

Napisano 02 luty 2012 - 22:54

Nie będę anonimowych ekspertów pytał, sam się wole przejść i załatwić :)

#28 spoko_siatkarz

Kombatant

• Użytkownik
  • 1285 postów

Napisano 03 luty 2012 - 01:24

Każdy podzielnik ma inną skalę. Piter takie spore zużycie u Ciebie w kuchni może wynikać z tego, że dużo gotujesz, serio :) Kiedyś chodziłem po domach i sprawdzałem te podzielniki, bardzo duża liczba osób narzekała na zużycie w kuchni, bywały takie przypadki, że niektórzy likwidowali kaloryfery w kuchni, ale trzeba mieć zgodę spółdzielni.
Dla przykładu podam stan u mnie. Przy skali 54 poniżej jedynki nie zeszło (oscyluje pomiędzy 0,8-0,9) z tym, że w kuchni nigdy nie odkręcam grzejnika. Natomiast w ubiegłym roku spadło mi poniżej 4.

#29 mOnkUś

Kombatant

• Użytkownik
  • 1312 postów

Napisano 03 luty 2012 - 02:55

A pod dobrym kątem Pit patrzysz? Wiem, że się orientujesz w tych podzielnikach, wiele razy tu o nich pisałeś (bo niektórzy, to kompletni laicy), ale może zapomniałeś o błędzie paralaksy?;) Współczuje Ci nieocieplonego bloku, ja nic nie grzeję i mam w najchłodniejszym pokoju 19stopni, w swoim 21, a przy właczonym kompie i paru godzinach spędzonych w pokoju nawet 23 (tak jak teraz), ale za ścianą mam kuchnie i łazienkę sąsiadki, a także nie mam zasłonek (industrialny styl), przez co nie izoluję rurek, które dają lepiej jak grzejnik :) Nigdy nie otwierajcie okna przy włączonych grzejnikach (różnica temperatur), ale za to wietrzcie kuchnie podczas gotowania (ucieka zbędne ciepło, para się nie skrapla). Ja to nawet szlugi jaram w otwartym oknie (nawet przed chwilą) i jakoś zachowuję podane wyżej wartości. Inna sprawa, że nigdy nie przywiązywałem specjalnej wagi do tego, czy mi za ciepło, czy za zimno:)

#30 PiteRroN

• Topic Starter
  • Moderator
  • 2418 postów

Napisano 03 luty 2012 - 21:28

Spoko :] już się uporałem z problemem ;) Zimą najgorszy jest ziąb od dachu a latem żar od dachu ale da się żyć :D

Użytkownik PiteRroN edytował ten post 03 luty 2012 - 21:28

#31 XMSG.PL

Nowicjusz

• Użytkownik
  • 5 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 10 luty 2012 - 18:13

Wracając do pierwotnego pytania... Zimy nie było w tym roku?

W grudniu nie było. Średnia temperatura +3.2C (w zimniejszej części Żydowa)
W styczniu średnia wynosiła 0C.
Aktualnie w lutym jesteśmy na poziomie -14C !!! (pierwsze 2-3 dni lutego -17C)

Ludzie biadolili, że grudzień 2010 roku był najzimniejszym miesiącem od wielu lat - miał średnią temperaturę -5C !!!

W nieocieplonych blokach śnieg się topi na dachach, a grzejniki widać przez ściany (oczywiście w podczerwieni) - ciecz w podzielnikach musi parować.
Pomijam, że ciepłownia podgrzewa trawę i blokowicze za to też zapłacą.

W wolnej chwili pstryknę kilka fotek w podczerwieni to podeślę.

Pozdrawiam
GREGOR

Użytkownik XMSG.PL edytował ten post 10 luty 2012 - 18:15

#32 siwy

Nowicjusz

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 18 luty 2012 - 02:52

Wyświetl postUżytkownik CAM-VID dnia 02 luty 2012 - 09:32 napisał

Dają jakiś zapas cieczy w tych rurkach na takie właśnie "jałowe" odparowanie. Kupiłem przedwczoraj super uszczelki do okien. Problem jest jeden - można je przyklejać powyżej 5 stopni :beka04:
masz literowe oznaczenie na podziałce które jak ci odparuje przed rozpoczęciem sezonu grzewczego to masz prawo zareklamować i mają obowiązek przyjść i ci wymienić na nową kapilarke

Wyświetl postUżytkownik water7 dnia 02 luty 2012 - 20:05 napisał

A macie stare żeliwne kaloryfery czy nowe takie cienkie, bo te nowe są o niebo lepsze i dają więcej ciepła przy mniejszym zużyciu. Może warto wymienić sobie po okresie grzewczym kaloryfery ?
nasza spółdzielnia nie chce wymieniać indywidualnie każdemu kto chce tylko masowo a na to muszą mieć jakieś śmieszne decyzje i zgody

Wyświetl postUżytkownik mOnkUś dnia 02 luty 2012 - 16:26 napisał

W wielu żyrardowskich blokach takie urzędzenia są już zainstalowane
ja mam takie i nie mam do nich zbytniego przekonania bo porównałem dwa sezony grzewcze i nie miałem wielkiej różnicy w zwrotach przy czym jeden oszczędzałem a w drugim się dogrzewałem bez oszczędności ale z rozsądkiem

Wyświetl postUżytkownik PiteRroN dnia 02 luty 2012 - 20:20 napisał

Kiedyś były cienkie ale ktoś postanowił wybudować z nich wiaty przystanków i wymienili na żeliwne ;) Nie chodzi już o samo ciepło, a raczej o to, że w zeszłym sezonie miałem w kuchni 11 kresek zużycia a w tym, mimo że mniej odkręcane, jest już 23 :o !!

kapilarki nie parują tylko z pobieranego ciepła z kaloryfera ale również z temperatury pomieszczenia czyli jak gotujesz na kuchni to ogrzewasz jednocześnie pomieszczenie a wiadomo że to jest ciecz która będzie z tego powodu parować i właśnie w ten sposób nas naciągają na zbędne i dodatkowe koszta

Wyświetl postUżytkownik water7 dnia 02 luty 2012 - 20:28 napisał

Dach też :)
tylko że im grubsza pierzynka śnieżna na dachu tym ciepło mniej ucieka ale i zacieki na ścianach lepsze
a tak już na koniec to ja też kiedyś chodziłem z tymi podzielnikami i byłem pod tym kątem szkolony
powiem tak nie zasłaniajcie podzielników żadnymi meblami ani osłonami bo ciepło zamiast iść na pomieszczenie to napiera na kapilarę i podnosi intensywność parowania cieczy która w nich jest

pozdrawiam i życzę jak najmniejszych odczytów na koniec sezonu.                                                                                                                                                                                                                                                   

Użytkownik water7 edytował ten post 18 luty 2012 - 15:46

#33 PiteRroN

• Topic Starter
  • Moderator
  • 2418 postów

Napisano 19 luty 2012 - 01:12

Wyświetl postUżytkownik siwy dnia 18 luty 2012 - 02:52 napisał

masz literowe oznaczenie na podziałce które jak ci odparuje przed rozpoczęciem sezonu grzewczego to masz prawo zareklamować i mają obowiązek przyjść i ci wymienić na nową kapilarke

Zazwyczaj, na początku sezonu grzewczego, jeszcze literowej trochę mam, ale potem są trzy miesiące wiosenne przed odczytem i mimo że zeszło pewnie więcej, to już tego nie udowodnisz Dołączona grafika To jest bardzo sprytnie pomyślane

Wyświetl postUżytkownik siwy dnia 18 luty 2012 - 02:52 napisał

tylko że im grubsza pierzynka śnieżna na dachu tym ciepło mniej ucieka

Gorzej w lecie, jak dach sie nagrzewa do kilkudziesięciu stopni, a w domu 35 stopni albo i lepiej, mimo przeciągów i wiatraków Dołączona grafika

Użytkownik PiteRroN edytował ten post 19 luty 2012 - 01:16

#34 bergerac

Doświadczony

• Użytkownik
  • 677 postów

Napisano 19 luty 2012 - 01:33

Nie rozumiem dl

Wyświetl postUżytkownik PiteRroN dnia 19 luty 2012 - 01:12 napisał

Zazwyczaj, na początku sezonu grzewczego, jeszcze literowej trochę mam, ale potem są trzy miesiące wiosenne przed odczytem i mimo że zeszło pewnie więcej, to już tego nie udowodnisz :P To jest bardzo sprytnie pomyślane

A może by tak coś z tym w końcu zrobić ?

Jeśli obecny usługodawca się nie sprawdza ( a się przecież nie sprawdza) to może warto byłoby bezkosztowo wprowadzić zmianę usługodawcy chociażby na Brunatę ?

"
[left]Dlaczego warto wybrać Brunatę? [/left]

Brunata została upoważniona do przeprowadzania modernizacji podzielników wyparkowych innych firm przy użyciu swoich opatentowanych kapilar. Kapilary zapewniają dokładniejszy pomiar oraz korzyści ekonomiczne i środowiskowe. Uwaga: nie wszystkie typy podzielników mogą zostać zmodernizowane.

Brak rejestracji zużycia na nieczynnych grzejnikach
Kapilara z płynem firmy Brunata jest obecnie jedyną zawierającą odpowiednie wypełnienie odpowiadające rocznemu parowaniu z kapilary na nieużywanym grzejniku. Oznacza to, że licznik nie pokazuje zużycia na nieczynnych grzejnikach. W rezultacie płacisz tylko za ogrzewanie, z którego faktycznie korzystasz.

Niższe ceny za jednostkę - większa sprawiedliwość
Płyn w kapilarach firmy Brunata paruje szybciej niż płyn w podobnych ampułkach innych firm. W ten sposób całkowite zużycie może zostać obliczone na podstawie większej ilości jednostek niż tradycyjnie – przy czym każda jednostka jest proporcjonalnie tańsza. W rezultacie oznacza to sprawiedliwsze rozliczenie zużycia.

Płyn z opatentowanej kapilary się nie wylewa
Niewątpliwą zaletą kapilar Brunatny jest fakt, że znajdujący się w nich płyn nie wylewa się. Zatem w przypadku upuszczenia kapilary podczas jej wymiany nie ma ryzyka plam, odbarwień lub problemów z nieprzyjemnym zapachem.

Jak?
Brunata wymieni ampułki w Państwa obecnych podzielnikach wyparkowych bez dodatkowych opłat i gwarantujemy, że cena naszych przyszłych usług związanych z odczytem będzie równa kosztom, które ponoszą Państwo obecnie. Naturalnie nasza usługa obejmuje także informacje i instrukcje w przypadku, gdy zdecydują się Państwo przejść na elektroniczne liczniki ciepła firmy Brunata.

Chętnie Państwa odwiedzimy
W celu udzielenia Państwu jak najdokładniejszych wyjaśnień chętnie złożymy Państwu niezobowiązującą wizytę, podczas której możemy omówić poszczególne rozwiązania.
[left]Zatem proszę zadzwonić: +48 32 205 52 12 i umówić się na spotkanie lub wysłać do nas e-mail na adres: aka@brunata.pl. Proszę nie zapomnieć o podaniu Państwa nazwiska oraz numeru telefonu, abyśmy mogli się z Państwem skontaktować.[/left]

"

http://brunata.pl/pl...je-podzielniki/

Użytkownik bergerac edytował ten post 19 luty 2012 - 01:42

Ja mam fizjonomię brzydką, język niewyjściowy a i szujowaty jestem

#35 kwiat pustyni

Nowicjusz

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 26 marzec 2012 - 12:36

U mnie jest podobnie dość duze zużycie:(

#36 bergerac

Doświadczony

• Użytkownik
  • 677 postów

Napisano 27 marzec 2012 - 12:35

Może by tak zacząć naciskać na spółdzielnie na zmianę dotychczasowo rozliczającej firmy kosztów ogrzewania ?
Dałem tu przykład jednej firmy która oferuje dużo lepsze kapilary (uczciwiej dzielące koszty) a jednocześnie zapewniającej że cena przyszłych usług nie będzie wyższa.

To pierwsza z brzegu oferta, jakby tak poszukać to pewnie niejedną, jeszcze korzystniejszą się znajdzie.
Dlaczego więc SM tkwi przy dotychczasowym, drogim i niesprawdzającym się systemie rozliczeń ?

Użytkownik bergerac edytował ten post 27 marzec 2012 - 12:41

Ja mam fizjonomię brzydką, język niewyjściowy a i szujowaty jestem

#37 PiteRroN

• Topic Starter
  • Moderator
  • 2418 postów

Napisano 27 marzec 2012 - 12:51

Aż strach napisać
czym mi tu pachnie
bo i cudzysłów potem
mi nie pomoże :P
O Boże! :x:

#38 CAM-VID

Guru

• Administrator
  • 8013 postów

Napisano 27 marzec 2012 - 14:54

brunata/metrona to jedna firma. Może jednak w Żyrardowie frakcja Brunaty ma aktywniejszych akwizytorów :)
A ten cały Cam-Vid. Byś do kościoła poszedł i pomodlił się bezbożniku
Dołączona grafika
I na kolanach o przebaczenie prosić do Częstochowy się udał