Skocz do zawartości

Witaj na Zyrardow24h.pl - Internetowe Forum Mieszkańców Żyrardowa

Ponad 1500 stałych użytkowników, blisko 3500 odwiedzin dziennie… i ponad 300.000 odwiedzin w miesiącu ! Pytasz czy czytają nas częściej niż lokalne gazety? Przekonaj się… Korzystanie z forum i rejestracja są bezpłatne, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do innych tematycznych działów, możesz brać udział w licznych dyskusjach, poznasz nowych i ciekawych ludzi… Dołącz do nas! Zaloguj się...
Guest Message by DevFuse

galeria Żyrardów

16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_ k.w

• Gość

Napisano 17 marzec 2009 - 16:11

Witam,

chciałabym zasygnalizować taki problem: w poprzednim numerze Tygodnika Żyrardowskiego przeczytałam artykuł na temat powstania nowej galerii handlowej w Żyrardowie przy ul.1Maja w miejscu byłego kina Słońce. Świetnie , że wreszcie coś w tym miejscu powstanie. Niestety jestem pewna, że na tym terenie nie może powstać obiekt handlowy o takiej powierzchni sprzedażowej czyli ok.2000m2 ponieważ jest to niezgodne z zapisami planu miejscowego dla tego terenu. Plan miejscowy jak Pan na pewno wie, jest prawem miejscowym i służy zapewnieniu ładu przestrzennego. Plan miejscowy dla terenu gdzie ma postać Galeria przewiduje zabudowę usługowo - mieszkaniową a także jest położony w pośredniej strefie ochrony konserwatorskiej. Czy jest Pan w stanie wyjaśnić w jaki sposób można budować w Naszym mieście bez respektowania ustaleń prawa miejscowego? Pozdrawiam.

#2 Gość_Gość

• Topic Starter
  • Gość

Napisano 17 marzec 2009 - 16:47

O faktycznie coś w tym jest. Muszę się dogłębnie tym zainteresować ale z pierwszych pobieżnych spostrzeżeń to

gośc ma rację. Kassandra.

#3 Rogacz

Bóg Wszystkich Troli Forumowych ;)

• Support
  • 4851 postów

Napisano 17 marzec 2009 - 17:15

Cytat

' k.w ' post='148369' date='wto, 17 mar 2009 - 16:11']Witam,

chciałabym zasygnalizować taki problem: w poprzednim numerze Tygodnika Żyrardowskiego przeczytałam artykuł na temat powstania nowej galerii handlowej w Żyrardowie przy ul.1Maja w miejscu byłego kina Słońce. Świetnie , że wreszcie coś w tym miejscu powstanie. Niestety jestem pewna, że na tym terenie nie może powstać obiekt handlowy o takiej powierzchni sprzedażowej czyli ok.2000m2 ponieważ jest to niezgodne z zapisami planu miejscowego dla tego terenu. Plan miejscowy jak Pan na pewno wie, jest prawem miejscowym i służy zapewnieniu ładu przestrzennego. Plan miejscowy dla terenu gdzie ma postać Galeria przewiduje zabudowę usługowo - mieszkaniową a także jest położony w pośredniej strefie ochrony konserwatorskiej. Czy jest Pan w stanie wyjaśnić w jaki sposób można budować w Naszym mieście bez respektowania ustaleń prawa miejscowego? Pozdrawiam.

Możesz podać jakieś przykłady? Bo czegoś takiego jak plan miejscowy nie znam chyba istnieje plan zagospodarowania. Poza tym jak już to to pytanie powinno pójść chyba do prezydenta http://zyrardow24h.p...tyle_emoticons/default/smile.gif
"Nasze blizny, obojętne czy te widoczne czy te noszone w sercu, mówią nam kim jesteśmy i gdzie byliśmy."Rogacz
---------
Dołączona grafika
---------
"Jeżeli żyjesz to oddychasz, jeżeli oddychasz to mówisz, jeżeli mówisz to zadajesz pytania, jeżeli pytasz myślisz, jeżeli myślisz to poszukujesz, jeżeli poszukujesz to zdobywasz doświadczenia, jeżeli doświadczasz to się uczysz, jeżeli się uczysz to sie rozwijasz, jeżeli się rozwijasz to marzysz, jeżeli marzysz to znajdujesz, a gdy znajdujesz - zaczynasz wątpić, jeżeli wątpisz to kwestionujesz, jeżeli kwestionujesz to dążysz do zrozumienia, jeżeli rozumiesz to wiesz, gdy już wiesz ,chcesz wiedzieć więcej, a jeżeli chcesz wiedzieć więcej to znaczy że żyjesz."

#4 Stańczyk

Weteran

• Użytkownik
  • 2003 postów

Napisano 18 marzec 2009 - 08:54

k.w.,

Odnosząc się do twojego postu, by odpowidzieć na postawione przez ciebie pytania, wpierw należałoby cofnąc się do sprzedaży tego terenu do roku 2005 przez poprzedniego prezydenta. Sprzedaż ta /tak przypuszczam/ zaostała zaakceptowana także przez RM. Dzisiejszy jej skład, to jakieś 60% ówczesnej rady z obecnym prezydentem włącznie. Możesz zatem śmiałoć pytać tych wszystkich, którzy wtedy wyrazili zgodę na jego zbycie. Na początku kadencji ANDRZEJA WILKA, jego zatępca GRZEGORZ OBŁĘKOWSKI zapewniał niektórych zainetresowanych tym tematem, że nie dopuści do ponownej sprzedaży tego terenu, jeżeli jego /wtedy/ obecni właściciele zechcą ten teren ponownie zbyć. Słowa nie dotrzymał.

#5 elmirka

Doświadczony

• Użytkownik
  • 420 postów

Napisano 18 marzec 2009 - 09:26

W przypadku kiedy na danym obszarze obowiązuje "miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego" prezydent wydaje inwestorowi wypis z tego planu, a starosta przed udzieleniem pozwolenia na budowę sprawdza zgodność projektu budowlanego z tym planem.

Przypuszczam, że galeria handlowa będzie z kilkunastu mniejszych powierzchniowo butików, a nie jedną halą o dużej powierzchni sprzedaży.

#6 Gość_k.w

• Topic Starter
  • Gość

Napisano 18 marzec 2009 - 15:49

To nieważne z ilu butików składa się galeria. Powierzchnia sprzedażowa to powierzchnia sprzedażowa w całym obiekcie. Jeszcze raz podkreślam w tym miejscu zgodnie z planem miejscowym nie może powstać galeria handlowa!!!!!!!!!!!!!!

#7 D.Kaczanowski

Doświadczony

• Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 20 marzec 2009 - 23:35

Witam,

Przykro mi ale nie znam szczegółów tej sprawy (odkąd zostałem zastępcą prezydenta to miała tam być galeria handlowa - nikt nie zgłaszał zastrzeżeń). Skoro jest taka pewność, że nie może tam powstać galeria to takie pytanie warto zadać Panu Prezydentowi - a na pewno sytuacja się wyjaśni.

Pozdrawiam.

#8 Barti

Rutyniarz

• Użytkownik
  • 825 postów

Napisano 21 marzec 2009 - 09:48

k.w podejrzewam, że masz gdzieś w okolicy swój sklepik i boisz się konkurencji. Choć mam nadzieję, że się mylę.

Nie wiem w czym problem - im więcej sklepów tym większa konkurencja, a dzięki temu zyskuje klient (lepsza obsługa i niższe ceny)

Mam tylko takie czarne myśli:

Byliśmy już miastem przemysłowym w którym przemysł upadł. Obyśmy nie stali się miastem handlowym w którym upadnie handel...
Wszystko co powyżej napisałem jest zbieraniną przypadkowo naciśniętych klawiszy i w żaden sposób nie wyraża moich rzeczywistych opinii.

#9 Gość_Gość

• Topic Starter
  • Gość

Napisano 21 marzec 2009 - 11:49

Jasne, dzięki za odpowiedź.Szkoda ,ze wcześniej na to nie wpadłam..

#10 mixmi1977

Rutyniarz

• Użytkownik
  • 994 postów

Napisano 22 marzec 2009 - 12:18

Nie znam planu miejscowego, jak rozumiem nie jest to to samo co Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta. Poszperałem trochę i znalazłem info http://pl.wikipedia....lan_regulacyjny co i jak. Studium dopuszcza obiekty usługowe w tym miejscu, a co jest w planie miejscowym ? Czy był wyłożony i jest zatwierdzony przez radę ?

Zastanawiam się czemu niektórzy nasi mieszkańcy tak bardzo boją się konkurencji, mając na uwadze że w centrum buduje się kilkadziesiąt nowych mieszkań, raczej nie można ich nazwać socjalnymi. Zostaną zamieszkane przez ludzi których stać na zapłacenie paru tysięcy za metr mieszkania. Popyt na usługi wzrośnie, także mi jako mieszkańcowi brakuje galerii handlowej nawet paru galerii ale w ścisłym centrum. Pamiętajmy że wszystko należy rozpatrywać w perspektywie roku 2012 a może i kolejnych, kiedy mieszkania będą zamieszkałe, może będzie już obwodnica. Nie bardzo rozumiem czemu mamy bronić kiepskiej jakości w imię miejsc pracy, wątpliwych miejsc pracy. Spójrzmy na Okrzei centrum handlowe miasta, w dużej części są to banki lub sklepy sieciowe. Sklepy prowadzone przez naszych mieszkańców mają już renomę wyrobioną i konkurencji nie powinny się obawiać chyba że cenowej a to już z korzyścią dla nas. Idźmy ścieżką: więcej mieszkań = więcej mieszkańców = więcej usług = więcej pracy.

#11 Stańczyk

Weteran

• Użytkownik
  • 2003 postów

Napisano 23 marzec 2009 - 10:36

Cytat

'mixmi1977' post='149098' date='ndz, 22 mar 2009 - 12:18']Nie znam planu miejscowego, jak rozumiem nie jest to to samo co Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta. Poszperałem trochę i znalazłem info http://pl.wikipedia....lan_regulacyjny co i jak. Studium dopuszcza obiekty usługowe w tym miejscu, a co jest w planie miejscowym ? Czy był wyłożony i jest zatwierdzony przez radę ?

Mixmi masz rację. Podstawowym aktem prawa miejscowego z którego wynika przeznaczenie nieruchomości jest - Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego (MPZP) poparty wcześniejszymi ustaleniami o tzw. - Studium Uwarunkowań i Kierunków Rozwoju Przestrzennego (SUiKRP). MPZP zostaje oficjalnie zatwierdzony przez władze dopiero wtedy, gdy wcześniej zostanie on przedstawiony mieszkańcom, którzy z kolei, nie zgłoszą do niego żadnego sprzeciwu. Zmiany w MPZP często powodują to, że dany teren czy działka nagle nabierają olbrzymiej wartości /przykład byłych Zakładów Lniarskich i nie tylko/. Uchwalanie planu i jego zmiana, w szczególności przyjęte rozwiązania planistyczne, to bardzo często decyzje polityczne. Jeśli ma ona więcej wspólnego z racjonalnie prowadzoną polityką przestrzenną to dobrze, jeśli z „prozaiczną” polityką na szczeblu lokalnym - gorzej (ale tak bardzo często bywa). Zmiana w planach zagospodarowania przestrzennego lub uchwalenie nowego, należy wyłącznie do kompetencji gminy... Zazwyczaj się dzieje tak, że firma np. „X” zjawia się w gminie z już gotową dokumentacją, na podstawie której przedstawia „określone” korzyści z wybudowania np. galerii handlowej. Przeważnie bywa tak, że inwestor, swoimi „argumentami” ,bardzo szybko przekonuje włodarzy do podjęcia kroków w kierunku uruchomienia – natychmiastowej(!) - procedury zmiany lub uchwalenia całkiem nowego MPZP terenu, którego jest, lub za chwilę będzie właścicielem. Od tego momentu sprawy nabierają błyskawicznie tempa. Już wspólnie - władza oraz firma „X” – koordynują cały proces związany z przekształceniem nieruchomości. Tak duże zaangażowanie władzy w przekształcenia - patrząc na nie pod kątem ekonomicznym, społecznym i gospodarczym i politycznym także -

ma bardzo korzystny wpływ nie tylko na interesy gminy, ale wszystkich zainteresowanych stron...

#12 mixmi1977

Rutyniarz

• Użytkownik
  • 994 postów

Napisano 06 kwiecień 2009 - 09:25

Nie wiem czy w to dobre miejsce ale chciałbym usłyszeć od Was, nie tylko od posła co myślicie o inwestycjach dotyczących galerii handlowych w Żyrardowie. Wiem że są plusy i minusy ale chciałbym rozpocząć dyskusje co przeważa nad czym. Nie interesuje mnie czyj interes kto reprezentuje i jakie są układy.

Warto budować czy nie ??

#13 D.Kaczanowski

Doświadczony

• Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 07 kwiecień 2009 - 06:44

Witam,

Moim zdaniem warto... ale "z głową", tj. w odpowiednim miejscu i w odpowiedniej wielkości. Podam przykład: jeszcze jak byłem zastępcą Prezydenta prywatny inwestor chciał wybudować coś na kształt galerii na swoim terenie (stare zakłady garbarni) przy ul. Izy Zielińskiej. Kłopot polegał na tym, że ta inwestycja spowodowałaby wielkie kłopoty komunikacyjne na tym terenie. Pod uwagę należy również wziąć i to, że jest tam i tak duże skupisko sklepów wielkopowierzchniowych jak i szkoła. Niestety inwestor myślał praktycznie o tym, że ma pod bokiem duże skupisko ludności (osiedle Wschód). My proponowaliśmy inny teren np. Zatorze, gdzie takich trudności udałoby się uniknąć oraz ze względu na fakt, że w tamtym rejonie takich sklepów nie ma. W związku z tym inwestycja wtedy została zablokowana.

Reasumując: tego typu inwestycje są w mieście potrzebne ale nie mogą zakłócać innych elementów jak prawidłowy rozwój miasta (np. bezpieczeństwo i komfort mieszkańców). Muszą się one wpisywać w kontekst planu rozwoju miasta (zagospodarowania terenu).

Pozdrawiam.

#14 Gość_libertarian

• Topic Starter
  • Gość

Napisano 07 kwiecień 2009 - 20:42

Dobra decyzja, Panie Posle!

Teraz garbania - dzieki Panu oczywiscie - swietnie wyglada, bedac reprezentantywnym miejscem w Zyrardowie!

#15 D.Kaczanowski

Doświadczony

• Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 08 kwiecień 2009 - 07:41

Witam,

Nie przypominam sobie bym to ja doprowadził ją do takiego stanu.

Pozdrawiam.

#16 mixmi1977

Rutyniarz

• Użytkownik
  • 994 postów

Napisano 08 kwiecień 2009 - 12:39

Warto w temacie rozróżnić pewne sprawy galeria handlowa i sklep wielkopowierzchniowy to nie to samo, choć wiadomym jest że w wielu galeriach taki jeden lub kilka sklepów się znajduje. Jaka powierzchnia sklepu wielkopowierzchniowego będzie zagrożeniem dla ruchu ?? Czy Kaufland stwarza także takie zagrożenie ??

Z planów jakie przedstawił projektant sklep wp ma zajmować 800 m2 i ma być sklepem spożywczym. Co przy 6000 m2 np. Leroy Merlin jest wielkością znikomą.

Wg. mnie plusy takich inwestycji:

- rekultywacja i podniesienie estetyki terenów poprzemysłowych lub zaniedbanych (kino słońce i teren po garbarni)

- aktywizacja i praca, wiem że to nie jest szczyt marzeń ale w takiej galerii ktoś musi sprzedawać, sprzątać , obsługiwać. Parędziesiąt miejsc pracy w jednej tylko galerii a mają powstać 2 a może i więcej.

- konkurencja na rynku

Minusy:

- możliwość bankructw małych sklepów w okolicy lub zmniejszenie dochodów

- hałas i zakłócenie spokoju mieszkańców

Ja uważam że plusy przeważają nad minusami.

#17 Gość_water7

• Topic Starter
  • Gość

Napisano 08 kwiecień 2009 - 20:21

A mnie po tym wszystkim nasuwa się pewna myśl, że chcemy mieć łatwy dostęp do wszystkiego ale nie pod oknami tylko u sąsiada http://zyrardow24h.p...tyle_emoticons/default/smile.gif . I wolałabym mieć możliwość robienia zakupów u nas, a nie podróży do warszawki.