Skocz do zawartości

Witaj na Zyrardow24h.pl - Internetowe Forum Mieszkańców Żyrardowa

Ponad 1500 stałych użytkowników, blisko 3500 odwiedzin dziennie… i ponad 300.000 odwiedzin w miesiącu ! Pytasz czy czytają nas częściej niż lokalne gazety? Przekonaj się… Korzystanie z forum i rejestracja są bezpłatne, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do innych tematycznych działów, możesz brać udział w licznych dyskusjach, poznasz nowych i ciekawych ludzi… Dołącz do nas! Zaloguj się...
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Sprawa TBS-u

• Nie możesz odpowiedzieć
239 odpowiedzi w tym temacie

#221 teqton

Doświadczony

• Użytkownik
  • 672 postów

Napisano 18 listopad 2011 - 09:02

Wyświetl postUżytkownik dorothy dnia 17 listopad 2011 - 22:11 napisał

Ważne żeby wogóle była mozliwość wykupu - a wszystko do tego zmierza -

Czyli co ? Bo ja dowiadywałem się 2 miesiące temu w siedzibie TBS Żyrardów, że takiej możliwości nie będzie.

#222 Guzik

Nowicjusz

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 18 listopad 2011 - 14:10

Wyświetl postUżytkownik dorothy dnia 17 listopad 2011 - 16:02 napisał

No ja również miałam na myśli poprzedni rok. Obydwoje mówimy o blokach przy Parkowej :-)

Tak, na pewno mam na myśli bloki przy Parkowej :)

Wyświetl postUżytkownik teqton dnia 18 listopad 2011 - 09:02 napisał

Czyli co ? Bo ja dowiadywałem się 2 miesiące temu w siedzibie TBS Żyrardów, że takiej możliwości nie będzie.

Na razie nie będzie bo nie ma takiej ustawy. Teoretycznie miała ona wejść w tym roku, ale się nie udało.

Jest taka ciekawa strona poświęcona TBSom:
http://tbs24.pl/

#223 teqton

Doświadczony

• Użytkownik
  • 672 postów

Napisano 18 listopad 2011 - 14:29

Mi powiedzieli w TBSie że ustawa umożliwiająca sprzedaż mieszkań z zasobów TBS weszła w życie ale nie narzuca ona takiego obowiązku zarządowi TBS. A Żyrardowski zarząd nie planuje sprzedaży mieszkań. Jak jest naprawdę nie wiem, wiem tyle ile mi tam powiedzieli.

#224 dorothy

Świeżak

• Użytkownik
  • 81 postów

Napisano 18 listopad 2011 - 14:42

Ustawa jest podpisana, ale formalnie jeszcze nie weszła w życie. W związku z tym nikt w TBS nie udzieli Ci informacji twierdzącej i o niczym nie zapewni, bo jest to zbyt wiążące.

#225 teqton

Doświadczony

• Użytkownik
  • 672 postów

Napisano 18 listopad 2011 - 14:46

Ale czy ustawa nakazuje zarządom TBS sprzedaż mieszkań ? Czy tylko dopuszcza taką możliwość ?

#226 Rogacz

Bóg Wszystkich Troli Forumowych ;)

• Support
  • 4851 postów

Napisano 18 listopad 2011 - 15:00

Dopuszcza możliwość. Nakaz miał być ale zaginął po drodze :)
"Nasze blizny, obojętne czy te widoczne czy te noszone w sercu, mówią nam kim jesteśmy i gdzie byliśmy."Rogacz
---------
Dołączona grafika
---------
"Jeżeli żyjesz to oddychasz, jeżeli oddychasz to mówisz, jeżeli mówisz to zadajesz pytania, jeżeli pytasz myślisz, jeżeli myślisz to poszukujesz, jeżeli poszukujesz to zdobywasz doświadczenia, jeżeli doświadczasz to się uczysz, jeżeli się uczysz to sie rozwijasz, jeżeli się rozwijasz to marzysz, jeżeli marzysz to znajdujesz, a gdy znajdujesz - zaczynasz wątpić, jeżeli wątpisz to kwestionujesz, jeżeli kwestionujesz to dążysz do zrozumienia, jeżeli rozumiesz to wiesz, gdy już wiesz ,chcesz wiedzieć więcej, a jeżeli chcesz wiedzieć więcej to znaczy że żyjesz."

#227 teqton

Doświadczony

• Użytkownik
  • 672 postów

Napisano 18 listopad 2011 - 15:02

No i właśnie to mi powiedzieli w TBS, a oni nie planują sprzedaży bo im się to nie opłaca.

#228 mariuszwoytek

Nowicjusz

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 18 listopad 2011 - 20:24

Z planowaniem nie ma to wiele wspólnego, TBS dopuki będzie miał taką możliwość będzie się uchylał od sprzedaży tych mieszkań, jest to zrozumiałe. W ustawie jest zawarty okres pięciu lat od czasu podpisania umowy i dopiero po tym czasie jest możliwość złożenia wniosku o wykup. TBS czy zarząd miasta mogą sie do tego przychylić lub nie. Ustawa, mam nadzieję, zostanie na tyle znowelizowana, że będziemy mieli jednak większe szanse na kupno. W tej chwili nikt nie narzuca czasu rozpatrzenia wniosku, wydania decyzji, uargumentowania ewentualnej odmowy itp.

#229 Gość_Łukasz Kalata

• Gość

Napisano 19 listopad 2011 - 01:48

Znowelizowana tak, żeby wykupienie mieszkania kosztowało jego realną, rynkową wartość. Jeżeli będzie możliwość wykupu na własność za "1zł" to ja także poproszę mieszkanie w TBS i pewno nie tylko ja.

#230 teqton

Doświadczony

• Użytkownik
  • 672 postów

Napisano 19 listopad 2011 - 08:16

Coś ty się uparł tej złotówki, mowa jest jedynie o wartości rynkowej.

#231 dorothy

Świeżak

• Użytkownik
  • 81 postów

Napisano 19 listopad 2011 - 14:50

No nie mogę. Najwyraźniej niektórzy czytają wybiórczo i piszą później informację oderwane od tematu lub już dawno ustalone i zweryfikowane. NIKT NIE CHCE KUPOWAĆ MIESZKAŃ ZA 1 PLN. Było minęło nie wróci :-)

#232 dorothy

Świeżak

• Użytkownik
  • 81 postów

Napisano 03 kwiecień 2012 - 22:22

Czy ktoś z ul. Parkowej orientuje się o co dokładnie chodzi w piśmie zamieszczonym na klatkach schodowych dotyczącym przyłącza szerokopasmpwego? Strasznie to niejasne i w zasadzie niewiadomo gdzie kierować chęć zainteresowania, wnioski, popyt. Jest podany termin 10.04.2012 oraz link (http://www.hurt-tp.p...krajowa/690868/) z którego niewiele wynika. Z tego co wyczytałam to się bardziej odnosi do inwestorów a nie pojedyńczych osób.
Póki co ja wysłałam swoją chęć korzystania z tych usług na podany tam adres (Komunikacja.Inwestycje@telekomunikacja.pl) , zapytałam też czy w takiej formie wystaczy czy też wymagana jest inna.

#233 Rogacz

• Support
  • 4851 postów

Napisano 03 kwiecień 2012 - 22:37

Wrzuć skan pisma na forum to ci pomożemy je zrozumieć :)
"Nasze blizny, obojętne czy te widoczne czy te noszone w sercu, mówią nam kim jesteśmy i gdzie byliśmy."Rogacz
---------
Dołączona grafika
---------
"Jeżeli żyjesz to oddychasz, jeżeli oddychasz to mówisz, jeżeli mówisz to zadajesz pytania, jeżeli pytasz myślisz, jeżeli myślisz to poszukujesz, jeżeli poszukujesz to zdobywasz doświadczenia, jeżeli doświadczasz to się uczysz, jeżeli się uczysz to sie rozwijasz, jeżeli się rozwijasz to marzysz, jeżeli marzysz to znajdujesz, a gdy znajdujesz - zaczynasz wątpić, jeżeli wątpisz to kwestionujesz, jeżeli kwestionujesz to dążysz do zrozumienia, jeżeli rozumiesz to wiesz, gdy już wiesz ,chcesz wiedzieć więcej, a jeżeli chcesz wiedzieć więcej to znaczy że żyjesz."

#234 brian

Weteran

• Przyjaciel
  • 3208 postów

Napisano 03 kwiecień 2012 - 22:56

Oczywiście jak jest to napisane w sposób do zrozumienia :) dla zwykłego zjadacza chleba ;)
Naród który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.
/J.Piłsudski/

#235 Rogacz

• Support
  • 4851 postów

Napisano 03 kwiecień 2012 - 23:04

Wyświetl postUżytkownik brian dnia 03 kwiecień 2012 - 22:56 napisał

Oczywiście jak jest to napisane w sposób do zrozumienia :) dla zwykłego zjadacza chleba ;)

W szkolę mnie przeszkolili - umiem takie papierki odczytywać które są pisane dla prawników ;)
---------
Dołączona grafika
---------

#236 brian

Weteran

• Przyjaciel
  • 3208 postów

Napisano 03 kwiecień 2012 - 23:09

zdolnyś..... to dobrze jak będzie człek miał jakieś problemy to wie gdzie uderzyć :) po pomoc .
Naród który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.
/J.Piłsudski/

#237 Rogacz

• Support
  • 4851 postów

Napisano 03 kwiecień 2012 - 23:18

Jak coś będzie trzeba niema problemu :)
---------
Dołączona grafika
---------

#238 brian

Weteran

• Przyjaciel
  • 3208 postów

Napisano 03 kwiecień 2012 - 23:24

Te pisemka często wyprowadzają człeka z równowagi takie widocznie jest ich zadanie :(
/J.Piłsudski/

#239 mzeromski

Świeżak

• Topic Starter
  • Użytkownik
  • 94 postów

Napisano 08 kwiecień 2012 - 18:30

czy już ktoś coś wie na temat tego Tp przy ulicy parkowej ? gdzie składać te wnioski o chęć przyłączenia ?

#240 Log Jam

Nowicjusz

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 09 maj 2012 - 20:47

Te pisma, które wiszą u nas na klatkach informują tylko o zamiarach TP i o wstepnych rozmowach. Wczytując się w te pismo, napisałem maila pod podanego linka z zapytaniem. Odpisano mi iż podana na piśmie skrzynka mailowa nie służy klientom indywidualnym a operatorom. Adres prawidłowy to:internet.szerkopasmowy@telekomunikacja.pl. tam podobno można składać wnioski wraz z nazwą inwestycji, która jest zamieszona na informacjach wywieszonych na klatkach schodowych.
Dołączona grafika

W garażu: StugIII | Hetzer | VK 3601H | Tiger I | JagdPz IV | KW-1 | KW-2 | Grille | AMX 12t | T-50 | IS |
W kolejce do zakupu: JagdPanther | Panther | AMX 13 75 | IS-3 |