Skocz do zawartości

Witaj na Zyrardow24h.pl - Internetowe Forum Mieszkańców Żyrardowa

Ponad 1500 stałych użytkowników, blisko 3500 odwiedzin dziennie… i ponad 300.000 odwiedzin w miesiącu ! Pytasz czy czytają nas częściej niż lokalne gazety? Przekonaj się… Korzystanie z forum i rejestracja są bezpłatne, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do innych tematycznych działów, możesz brać udział w licznych dyskusjach, poznasz nowych i ciekawych ludzi… Dołącz do nas! Zaloguj się...
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Zakupy w sklepie internetowym

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sklep INVERSO

Nowicjusz

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 06 sierpień 2010 - 15:02

Witam,

Chciałbym poznać wasze zdanie na temat zakupów w sklepie internetowym, branża komputerowa ale nie będę się przy niej upierał :)

Czym się kierujecie przy wyborze sklepu ? (90% odp. pewnie będzie => ceną)
Na co zwracacie szczególną uwagę, co was zachęca, co odstrasza...

#2 Gość_Łukasz Kalata

• Gość

Napisano 06 sierpień 2010 - 15:08

Mam już swój jeden zaufany sklep. Czym się kieruje? Przede wszystkim profesjonalizmem. Paczki są starannie zapakowane, bardzo szybko dochodzą. Możliwość śledzenia zamówienia przez stronę internetową. Już samo zainteresowanie internautów danym sklepem świadczy o tym, że warto tam dokonywać zakupów. Osobiście polecam Sklep AGITO.PL

#3 Marcin G.

Forumowicz

• Przyjaciel forum
  • 389 postów

Napisano 06 sierpień 2010 - 15:40

"Renoma" sklepu. Jak widzę, że jest od lat, ma bardzo bogaty asortyment to wtedy ufam. Dodatkowo:
- szybka wysyłka (najlepiej na następny dzień),
- występowanie w porównywarkach cen np. ceneo z konkurencyjnymi cenami,
- dobry kontakt z klientem.

Jak robię zakupy to na emarket.pl i agito.pl. No i na allegro od sprzedających ze znaczkiem firmy i dużą ilością pozytywów.

Ostatnio widziałem w jakimś sklepie w necie Nokię N900 czy ileśtam za 350 zł gdzie normalnie cena nie schodzi poniżej 1700 zł. I weź tu ufaj takim promocjom.

#4 misiek2001

Doświadczony

• Użytkownik
  • 426 postów

Napisano 06 sierpień 2010 - 17:15

Swego czasu było sporo sklepów, niby o dużej renomie i bardzo znanych, które popadały, warto wspomnieć hoopla.pl, znak.pl, sirius.pl więc czasami trudno mówić o renomie jakiegoś sklepu, skoro istnieje sporo czasu i nagle znika, a klienci zostają na lodzie (zwłaszcza z serwisem).
Ja, podobnie jak poprzednicy chwalę agito i emarket.

Wkurzają mnie sklepy (kiedyś, jak żył tak robił tak znak), które ewidentnie oszukują ludzi przy płaceniu kartą doliczając prowizję do zakupów. Według umów z operatorami nie wolno im tak robić. Niestety załatwiają to sprytną formułką, że towar płatny gotówką czy przelewem jest tańszy o te 2%-3% w ramach promocji.

#5 PiteRroN

.,¸_¸,.Dzień Konia.,¸_¸,.

• Moderator
  • 2420 postów

Napisano 06 sierpień 2010 - 17:19

Cytat

Czym się kierujecie przy wyborze sklepu ? (90% odp. pewnie będzie => ceną)

Takie myślenie bardzo czesto okazuje się zgubne bo na zdjęciach super wszystko wygląda i się świeci, cena bardzo okazyjna a potem okazuje się, że dostajemy chiński badziew który rozpada się po jednym uzyciu.

Dobry towar w rozsądnej cenie, szybka dostawa, dowolność w wyborze formy płatności, dobry kontakt z konsultantem w razie pytań odnośnie towaru.

#6 Sklep INVERSO

Nowicjusz

• Topic Starter
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 06 sierpień 2010 - 21:56

Zgadzam się z wypowiedzią "misiek2001" sporo firm upadło i jeszcze sporo upadnie. Powodem jest topniejąca marża (kto ceną walczy od ceny ginie). Firmy które przewalają pudełka, maja wysokie koszty utrzymania są skazane na zagładę. Wystarczy przejechać się na kursach, stracić płynność finansową i jedziemy po równi pochyłej w dół. W ubiegłym roku tak skończył jeden w większych dystrybutorów elektroniki w kraju "Pronox" z Katowic. Tak się składa że miał udziały w Agito :).

Poniżej artykuł który może dać do myślenia.

Jeden z największych polskich sklepów internetowych - Agito.pl może niedługo upaść. Powodem są problemy finansowe - informuje "Rzeczpospolita".

Szacuje się, że sklep w 2009 roku zanotuje przychody w wysokości 120 mln zł, czyli aż o 60 mln zł mniej, aniżeli w roku ubiegłym. I to właśnie ze względów finansowych Agito jeszcze w tym roku ma złożyć wniosek o upadłość - informuje "Rzeczpospolita". Problemy Agito zaczęły się w momencie upadłości Pronox Technology, odpowiedzialnej za logistykę i zarządzanie magazynami Agito. Na domiar złego sklep zanotował stratę w wysokości 3,5 mln zł netto.

Szef Agito, Tomasz Sypuła w wywiadzie dla "Rzeczpospolitej" uspokaja i twierdzi, że informacje na temat upadłości Agito należy traktować jako plotki. Zupełnie innego zdania jest jednak prezes Action SA - jednego z największych dystrybutorów elektroniki w kraju, Piotr Bieliński, który twierdzi, że Agito płaci za towar tylko gotówką i nie ma u dystrybutora linii kredytowej. Można z tego wywnioskować, że partnerzy nie mają do Agito takiego zaufania jak dotychczas.
W ostatnim czasie sklepy internetowe borykają się z problemami finansowymi i notują wyraźne spadki. Szacuje się, że rynek skurczył się o 7 proc., natomiast jeśli chodzi o sprzęt elektroniczny to spadki wynoszą nawet 30 proc.

Na stronie Agito.pl można przeczytać: "Jesteśmy największym w Polsce hipermarketem internetowym. Oferujemy ponad 45 tysięcy produktów w czternastu kategoriach. Na naszych stronach można znaleźć szeroką gamę produktów, poczynając od sprzętu RTV i AGD oraz wyposażenia domu i ogrodu, poprzez artykuły komputerowe i fotograficzne, a skończywszy na perfumach, zabawkach i zegarkach. Wszystko wskazuje na to, że rolę lidera na rynku sklepów internetowych oferujących sprzęt elektroniczny i gospodarstwa domowego przejmie teraz RTV Euro AGD.

Oświadczenie Zarządu Agito S.A.

Informacje jakie ukazały się w ostatnich dniach w prasie na temat sytuacji finansowej i planów złożenia przez Agito wniosku o upadłość nie są prawdą. Artykuły nie są oparte o żadne fakty i są tylko przykładem nieodpowiedzialnego rozpowszechniania plotek lub nie czystych intencji autorów. Rozpowszechnianie niesprawdzonych informacji pochodzących od tajemniczego „informatora” oraz powoływanie się na „inne niezależne źródła” w przypadku tak poważnych informacji biznesowych nie powinno mieć miejsca.

Nieprawdziwe są podane w prasie informacje o wysokości straty Spółki – Agito zamknie bieżący rok dodatnim wynikiem finansowym. Agito nie posiada również żadnych problemów z płynnością finansową – swoje zobowiązania firma reguluje terminowo. Informacje o braku limitów kredytowych u dostawców również nie są prawdziwe – Spółka posiada limity kredytowe u wszystkich dostawców z jakimi współpracuje. Płaci gotówką tylko w przypadku zakupów przekraczających ustalone limity kredytowe lub w celu uzyskania lepszych cen zakupu. Możliwość płacenia gotówką świadczy o dobrej płynności finansowej i stabilnej sytuacji firmy.

Informacje o problemach Agito związanych z logistyką i magazynem spowodowane upadłością firmy Pronox nie są prawdą. Usługi logistyczne dla Agito świadczy firma ESM Logistics – spółka należąca do grupy Pronox, która nie jest w stanie upadłości. Przez cały rok Spółka ta świadczy usługi dla Agito należytej jakości i nie powoduje to żadnych problemów z realizacją dostaw czy wysyłek do naszych Klientów. O braku takich problemów świadczą niezmiennie dobre opinie naszych Klientów publikowane na niezależnych portalach z ocenami sklepów.

Agito odnotuje w tym roku mniejszą sprzedaż, niż w roku ubiegłym z racji mniejszego popytu na produkty z segmentu elektroniki oraz prowadzenia polityki handlowej nakierowanej na generowanie większego zysku polegające między innymi na eliminacji mniej dochodowych linii produktowych.

Aktualnie Agito prowadzi zaawansowane rozmowy z akcjonariuszami dotyczące dokapitalizowania Spółki. Celem dokapitalizowania jest podniesienie wielkości kapitału obrotowego umożliwiające Spółce szybki wzrost sprzedaży oraz rozwój nowych kategorii asortymentowych. Dokapitalizowanie planowane jest na początek przyszłego roku.

Prezes Zarządu

Tomasz Sypuła

Autor: PC Format

W każdej plotce jest ziarno prawdy...

Tak naprawdę nigdy nie wiadomo do końca kiedy jakaś firma pójdzie pod wodę, nikt nie napisze na pierwszej stronie" Nie kupujcie u nas bo jutro ogłaszamy upadłość..."

W branży przetrwają tylko firmy które oferują swoim klientom coś więcej niż tylko cenę, wartość dodana ma tu znaczenie być albo nie być...

#7 misiek2001

Doświadczony

• Użytkownik
  • 426 postów

Napisano 06 sierpień 2010 - 22:18

Tak na prawdę nie ma sklepów samodzielnych, większość jedzie na Actionie, inszym AB, czy NTT. Żeby przeżyć trzeba by ściągać bezpośrednio od Chińczyka i brać serwis na siebie, a to za duże koszty dla małych sklepów. Tak więc oferta sklepu to przeważnie jakiś darmowy/przerobiony oscommerce z podczepionym cennikiem Actiona. :)

#8 Anonymous

Doświadczony

• Użytkownik
  • 411 postów

Napisano 06 sierpień 2010 - 22:51

Wyświetl postUżytkownik misiek2001 dnia 06 sierpień 2010 - 22:18 napisał

Tak na prawdę [...]

mały off-top, ale wkurza mnie to. Proszę miejmy szacunek do języka i gramatyki polskiej NAPRAWDĘ pisze się RAZEM nie osobno, naprawdę :)

#9 bergerac

Doświadczony

• Użytkownik
  • 684 postów

Napisano 10 marzec 2011 - 03:34

Na prawdę czy naprawdę ?
Ja mam fizjonomię brzydką, język niewyjściowy a i szujowaty jestem

#10 PiteRroN

.,¸_¸,.Dzień Konia.,¸_¸,.

• Moderator
  • 2420 postów

Napisano 10 marzec 2011 - 04:38

Ja w swoich postach zawsze stawiam na prawdę :D i naprawdę tworzy się tu mały offtop :poddaje_sie:

#11 Rogacz

Bóg Wszystkich Troli Forumowych ;)

• Support
  • 4873 postów

Napisano 10 marzec 2011 - 15:35

Ja kupuję ciuchy przez internet bo niestety ale w Żyrku jest głównie chińska rozmiarówka.

Bluzy i podkoszulki - http://www.embros.pl/
Bojówki i kurtki -http://militarne.pl/
Buty - http://e-timberland.pl/

Książki - empik.com
Gry - http://www.muve.pl/pc lub Agard

Teraz dlaczego te sklepy:

Embros - zniżki dla stałych klientów, wysył co prawda pocztą aczkolwiek jak raz mi paczka zagineła (ach ta nasza kochana poczta) przysłali mi drugą na ich koszt.
Militarne - ciuchy nie do zdarcia - 3 lata bojówki noszę i nawet się nie zmechaciły, dodatkowo jak mają błąd na stronie to rozwiązują problem na korzyść klienta.
Timberland - kiedyś mi znajomi chwalili buty tej firmy - ostatnio patrzę promocje są zakupiłem najpierw adidasowate - pierwszy raz po paru godzinnym łażeniu po mieście nie miałem zmęczonych stóp.

Empik.com - mają ogromny problem z stanem magazynowym - sami nie wiedzą co mają, a czego nie. (Sklepy empik i sklep empik.com to 2 oddzielne rzeczy) Jedyny plus - dostawa do salonu gratis.
Muve - szybka dostawa i dużo promocji.
Agard - mają stare perełki aczkolwiek kontakt z nimi jest 0

PS: Wszędzie gdzie się da ja zamawiam kurierem - dlatego dochodzi mi towar szybko i nie znika jak na poczcie :)
"Nasze blizny, obojętne czy te widoczne czy te noszone w sercu, mówią nam kim jesteśmy i gdzie byliśmy."Rogacz
---------
Dołączona grafika
---------
"Jeżeli żyjesz to oddychasz, jeżeli oddychasz to mówisz, jeżeli mówisz to zadajesz pytania, jeżeli pytasz myślisz, jeżeli myślisz to poszukujesz, jeżeli poszukujesz to zdobywasz doświadczenia, jeżeli doświadczasz to się uczysz, jeżeli się uczysz to sie rozwijasz, jeżeli się rozwijasz to marzysz, jeżeli marzysz to znajdujesz, a gdy znajdujesz - zaczynasz wątpić, jeżeli wątpisz to kwestionujesz, jeżeli kwestionujesz to dążysz do zrozumienia, jeżeli rozumiesz to wiesz, gdy już wiesz ,chcesz wiedzieć więcej, a jeżeli chcesz wiedzieć więcej to znaczy że żyjesz."

#12 brian

Weteran

• Przyjaciel forum
  • 3232 postów

Napisano 14 grudzień 2011 - 21:12

Z pocztą nie jest tak źle dużo paczek wysyłam i sporo do mnie dociera i jeszcze ani jedna nie zginęła też wolę zakupy przez internet gdyż nasze żyrardowskie ceny są mocno wygórowane.
Naród który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.
/J.Piłsudski/