Skocz do zawartości

Witaj na Zyrardow24h.pl - Internetowe Forum Mieszkańców Żyrardowa

Ponad 1500 stałych użytkowników, blisko 3500 odwiedzin dziennie… i ponad 300.000 odwiedzin w miesiącu ! Pytasz czy czytają nas częściej niż lokalne gazety? Przekonaj się… Korzystanie z forum i rejestracja są bezpłatne, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do innych tematycznych działów, możesz brać udział w licznych dyskusjach, poznasz nowych i ciekawych ludzi… Dołącz do nas! Zaloguj się...
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Wywóz nieczystości

39 odpowiedzi w tym temacie

#1 Freddie

Doświadczony

• Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 01 kwiecień 2011 - 19:21

Czy orientujecie się może czy istnieje uchwała Rady Miasta o konieczności wywożenia co najmniej dwóch pojemników śmieci w miesiącu.U mnie akurat , zdarza się czasami 1 pojemnik na miesiąc i oto dziś odwiedzili mnie panowie ze SM i wlepili mi mandat w wysokości 100 zł.To chyba jakiś żart.Czyli ekologicznie ,jestem zmuszany do produkowania większej ilości śmieci aby nie dostać mandatu.

#2 robuloc

Doświadczony

• Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 01 kwiecień 2011 - 22:03

odwolaj sie...nie znam takiego przepisu, ktory nakazywalby produkcje okreslonej liczby smieci..powinienes tylko strazy miejskiej przedstawic rachunki

#3 flower1973

Szycha

• Moderator
  • 5248 postów

Napisano 01 kwiecień 2011 - 23:12

Wyświetl postUżytkownik Freddie dnia 01 kwiecień 2011 - 19:21 napisał

Czy orientujecie się może czy istnieje uchwała Rady Miasta o konieczności wywożenia co najmniej dwóch pojemników śmieci w miesiącu.U mnie akurat , zdarza się czasami 1 pojemnik na miesiąc i oto dziś odwiedzili mnie panowie ze SM i wlepili mi mandat w wysokości 100 zł.To chyba jakiś żart.Czyli ekologicznie ,jestem zmuszany do produkowania większej ilości śmieci aby nie dostać mandatu.

Niech się o sosnę wytrykają.
Czytałem kiedyś w jakimś tygodniku żyrardowskim o podobnym problemie. Jakaś kobieta została sterroryzowana przez szeryfów do produkowania śmieci na siłę. Miała problem, bo sortowała, wyrzucała posortowane do pojemników, a odpadki spożywcze siostrze na wieś zawoziła, bo tamta świnie hodowała. Niestety, tym ostatnim wyrosła w mieście konkurencja.
Tylko że nie wiem co z tym zrobić. Chyba tylko sąd pozostaje; no bo nie ma bata, na zdrowy rozsądek to nie można zmusić do produkowania śmieci.

Użytkownik flower1973 edytował ten post 01 kwiecień 2011 - 23:13

Krzysztof - jest zmienny, o nierównym charakterze. Raz jest spokojny, raz nieznośny. Jest mężczyzna o dużej inteligencji, błyskotliwym i często potrafi potrafi wybuchnąć, gdy słuchacz nie nadąża. Poza tym lubi imprezowe życie z dobrym trunkiem i jedzeniem.

#4 robuloc

Doświadczony

• Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 02 kwiecień 2011 - 00:08

sortuje i ja..bo nie dosc ze "ekologicznie" to po prostu mi sie to oplaca....mieszkajac w "domku" napotkalem zdziwienie, ze wyrzucam plastik, szklo i papier do postawionych specjalnie kontenerow na tego typu odpady...zamiast wrzucac to do "wlasnego smietnika".....to juz w koncu nie wiem..i zastanawiam sie..czy nie sortowac, czy sortowac..ekonomicznie 10pln (jaja zupelne) zostaje co 2 miesiace w zwiazku z tym w kieszeni..czy dac sobie spokoj..odpuscic dzieciom zestresowanym spojrzeniami sasiadow, kiedy ida wyrzucic pety........a jesli chodzi o placenie za wywoz...to przeciez wyjezdzajac na kilka/kilkanascie dniw miesiacu nie musisz produkowac smieci w miejscu zamieszkania...freddie probuj powalczyc

#5 MiG25

Forumowicz

• Użytkownik
  • 311 postów

Napisano 02 kwiecień 2011 - 09:50

Od mandatu nie można się odwołać...Podpis na nim wskazuje ,że zgadzamy się z wykroczeniem... Chyba w terminie 7 dni możemy napisać wniosek do sądu o uchylenie mandatu , wnioskując ,że grzywna nałożona jest za czyn ,który nie jest zabroniony. Więc jeśli jest takie prawo ,żeby produkować 2 pojemniki na śmieci to niestety nic to nie da. Tu raczej trzeba apelować do radnych za tworzenie takich uchwał ( O ile faktycznie tak jest).
Dodatkowo jeśli na mandacie jest napisane ,ogólnie ,brak wywozu śmieci ,czy coś w tym stylu ,to także nie ma szans na uchylenie ,bo się przyznaliśmy ,że w ogóle śmieci nie wywozimy. Niestety trzeba czytać co się podpisuje.

Przykład z mandatem : jeśli mamy w samochodzie gaśnicę ,która jest "przeterminowana",i Policjant na siłę próbuje nam wlepić za to mandat to , jeśli napisze na nim , brak gaśnicy , to nie mamy szans , natomiast jeśli będzie napisane coś w stylu " legalizacja gaśnicy nieważna" ,to wtedy bez problemu taki mandat jest uchylany. Sęk w tym co podpisujemy. Osobiście miałem taki przypadek ,i pan policjant się niestety przejechał , kiedy dał mi do podpisu mandat z opisem brak gaśnicy , mimo ,że gaśnica była ,tylko przeterminowana.

Użytkownik MiG25 edytował ten post 02 kwiecień 2011 - 09:52

#6 Wioślarz

Weteran

• Przyjaciel forum
  • 2141 postów

Napisano 03 kwiecień 2011 - 17:38

U mnie akurat , zdarza się czasami 1 pojemnik na miesiąc

Jeden pojemnik na miesiąc to norma jeśli się segreguje odpady. Dlatego właśnie jestem przeciwnikiem wprowadzenia podatku śmieciowego

#7 Jancio

Weteran

• Użytkownik
  • 2144 postów

Napisano 03 kwiecień 2011 - 21:22

Wyświetl postUżytkownik flower1973 dnia 01 kwiecień 2011 - 23:12 napisał

Tylko że nie wiem co z tym zrobić. Chyba tylko sąd pozostaje; no bo nie ma bata, na zdrowy rozsądek to nie można zmusić do produkowania śmieci.

Niestety masz racje kolego pozostaje sąd, tylko wiąże się to ze stratą nerwów i czasu. Nie znając zaś kruczków jakie stosuje się w sądzie też nie możemy być pewni zwycięstwa. Należało by się może bardziej zastanowić nad moralnością SM i ich przełożonych.
Przy okazji zadanie SM legitymowania się książeczkami szczepień zwierzaków jest takim przykładem, bo maja obowiązek jedynie sprawdzać czy zwierze jest szczepione, Znaczy muszą się zadowolić jedynie zaświadczeniem o szczepieniu.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein

#8 cordyal

Świeżak

• Użytkownik
  • 108 postów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 12:54

Odpowiadam na pytanie Freddie - tak, istnieje i jest to Regulamin Utrzymania Czystości i Porządku na terenie Miasta Żyrardowa ( załącznik do Uchwały Nr V/49/07 z dnia 22 lutego 2007 r. ) :coffeenews:

#9 bergerac

Doświadczony

• Użytkownik
  • 685 postów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 13:09

Wyświetl postUżytkownik Jancio dnia 03 kwiecień 2011 - 21:22 napisał

Należało by się może bardziej zastanowić nad moralnością SM i ich przełożonych.

Co ma do tego moralność miejskich strażników ?
Może się mylę ale zdaję mi się że strażnik ma pilnować przestrzegania litery prawa a nie swoich przekonań.
Jeśliby każdemu, tak na słowo wierzyli i od ukarania odstępowali to jeszcze więcej śmieci byłoby podrzucanych przy drogach, w lasach czy osiedlowych śmietnikach.
Osobiście, choć sam śmieci segreguję to i tak stałą opłatę za wywóz śmieci płacę i wcale się tym nie bulwersuję.
Jak patrze na ten syf to jestem za wprowadzeniem gminnego podatku "śmieciowego".
Rozsądny nadal będzie śmieci segregował a głupi już ich bezmyślnie pozbywać się ich nie będzie.
Ja mam fizjonomię brzydką, język niewyjściowy a i szujowaty jestem

#10 Jancio

Weteran

• Użytkownik
  • 2144 postów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 20:22

Wyświetl postUżytkownik bergerac dnia 04 kwiecień 2011 - 13:09 napisał

Akurat tu ma bo działają na wydrę tzn. wiedzą doskonale, że ludzie wola zapłacić niż włóczyć się po sadach, a panowie szeryfy to skrzętnie wykorzystują ku uciesze swoich zwierzchników

Czy orientujecie się może czy istnieje uchwała Rady Miasta o konieczności wywożenia co najmniej dwóch pojemników śmieci w miesiącu.U mnie akurat , zdarza się czasami 1 pojemnik na miesiąc i oto dziś odwiedzili mnie panowie ze SM i wlepili mi mandat w wysokości 100 zł.To chyba jakiś żart

Nie tyle jesteś zmuszany co zrobiony w balona i zapłacisz tzw frajerski grosz. Zgodnie z tym co podał @cordyal jest takowa uchwała, ale nie ma w niej nigdzie powiedziane ile pojemników śmieci masz wywozić miesięcznie, ani nawet kwartalnie w przeciwieństwie do wywozu szamba. Które musisz wywozić nie rzadziej niż raz na dwa miesiące. Co jest totalnym idiotyzmem bo powinno to jedynie zależeć od zużycia wody. Jest co prawda podana średnia zużycia śmieci w oparciu o jakiś plan gospodarki odpadami, ale nie może on być normą i uogólnieniem dla wszystkich skoro jest średni. Ciekawy jest też współczynnik według włodarzy miasta 5kg to 33 litry co zbliżone jest do wagi pierza, a nie odpadów komunalnych. Ciężar właściwy toreb sklepowych to 0,920kg czyli pływa ale fruwać nie chce.
Jeśli naprawdę czujesz się niewinny i pokrzywdzony to zawsze mozesz zgłosić do prokuratury podejrzenie popełnienia przestępstwa.

#11 bergerac

Doświadczony

• Użytkownik
  • 685 postów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 20:38

Wyświetl postUżytkownik Jancio dnia 04 kwiecień 2011 - 20:22 napisał

Użytkownik bergerac dnia 04 kwiecień 2011 - 13:09 napisał

Akurat tu ma bo działają na wydrę tzn. wiedzą doskonale, że ludzie wola zapłacić niż włóczyć się po sadach, a panowie szeryfy to skrzętnie wykorzystują ku uciesze swoich zwierzchników

Nikt, nikomu nie każe produkować śmieci !

§ 12 wspomnianej uchwały:

"Częstotliwość odbierania odpadów komunalnych powinna być dostosowana do ilości
wytwarzanych odpadów, jednak nie rzadziej niż:
1) dwa razy w tygodniu dla budynków wielorodzinnych,
2) raz na dwa tygodnie dla budynków jednorodzinnych,
3) dwa razy w tygodniu dla przedsiębiorców, placówek handlowo-usługowych, lokali
administracyjnych,
4) z koszy ulicznych wg potrzeb, jednak nie rzadziej niż dwa razy w tygodniu."

Już dwutygodniowe kosze przecież nieźle "pachną" - co więc powiedzieć o jednomiesięcznych !
W sądzie byłbyś bez szans - strażnicy więc mają rację i "na wydrę ku uciesze zwierzchników" nie działają tylko pilnują przestrzegania prawa zawartego w tej uchwale .

Użytkownik bergerac edytował ten post 04 kwiecień 2011 - 20:54

#12 Jancio

Weteran

• Użytkownik
  • 2144 postów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 21:02

Widać żeś blokowy nie domkowy :D
Ten paragraf to dla zakładu oczyszczania który jeździć i odbiera śmieci z domków punkt 2 i koszy na śmieci punkt 4
Na pachnące kose pomagają worki plastikowe choć w lato po rybie i to nie pomaga. Sąd nie jest od oceny czy śmierdzi czy nie, tylko czy jest zgodne z prawem. w sądzie to na skarżącym ciąży udowodnienie swej racji, ale na pewno nie będzie to średnia zużycia na przeciętnego żyrardowskiego Kowalskiego, tym bardziej że ponoć jeden pojemnik miesięcznie wywozi. Nie powinien przegrać w sadzie
PS
Pytanie:
W jaki sposób można zaskarżyć uchwałę Rady Miasta? Kto może zaskarżyć ją zaskarżyć i na jakiej podstawie? Jakie środki zaskarżenia przysługują? Proszę o podanie podstawy prawnej.
Odpowiedź:
Wg art. 101 ustawy o samorządzie gminnym każdy, czyj interes prawny lub uprawnienie zostały naruszone uchwałą lub zarządzeniem podjętymi przez organ gminy w sprawie z zakresu administracji publicznej, może - po bezskutecznym wezwaniu do usunięcia naruszenia - zaskarżyć uchwałę lub zarządzenie do sądu administracyjnego. Wynika z tego, iż do zaskarżenia uchwały Rady Miasta nie potrzeba specjalnych kwalifikacji, wystarczy naruszenie interesu prawnego lub uprawnienia. Skargę złożyć należy do właściwego miejscowo wojewódzkiego sądu administracyjnego po wcześniejszym wezwaniu Rady do usunięcia naruszenia.

Użytkownik Jancio edytował ten post 04 kwiecień 2011 - 21:07

#13 Wioślarz

Weteran

• Przyjaciel forum
  • 2141 postów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 21:43

Wyświetl postUżytkownik bergerac dnia 04 kwiecień 2011 - 20:38 napisał

wytwarzanych odpadów, jednak nie rzadziej niż:

2) raz na dwa tygodnie dla budynków jednorodzinnych,
.

No i oki :D Częstotliwość odbierania się zgadza. Jestem zadowolony, wszystko pasuje. Odbierają co dwa tygodnie. Tylko ja nie wystawiam co dwa tygodnie, bo nie mam co wystawiać. To już wiem po co ludzie grzebią w śmietnikach! !!Uzupełniają śmieci, by nie dostać mandatu ! :D
Na upartego mogę się przyczepić, że PGK nie odbiera jednak co dwa tygodnie. Drugi i czwarty czwartek miesiąca nie zawsze jest co dwa tygodnie :D

#14 bergerac

Doświadczony

• Użytkownik
  • 685 postów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 21:48

Skąd wywnioskowałeś że powyższy punkt tyczy się firmy wywożącej śmieci ?

#15 bergerac

Doświadczony

• Użytkownik
  • 685 postów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 21:58

Wyświetl postUżytkownik Wioślarz dnia 04 kwiecień 2011 - 21:43 napisał

No i oki Częstotliwość odbierania się zgadza. Jestem zadowolony, wszystko pasuje. Odbierają co dwa tygodnie. Tylko ja nie wystawiam co dwa tygodnie, bo nie mam co wystawiać.

To Ty, jako właściciel posesji masz zapewnić co najmniej co 14 dni, odbiór śmieci ze swojej posesji.
Jeśli piszesz że śmieci są regularnie odbierane więc nie wiem w czym problem ?
W razie kontroli pokaż dowód na regularny odbiór śmieci z Twojej posesji, oczywiście nie rzadziej niż co 14 dni a strażnicy na bank dadzą Ci spokój.

Użytkownik bergerac edytował ten post 04 kwiecień 2011 - 21:59

#16 Wioślarz

Weteran

• Przyjaciel forum
  • 2141 postów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 22:01

Bo tak to można odebrać.
Jak rozumieć ten zapis?

wytwarzanych odpadów,

Czy to oznacza, że jak będę miał więcej śmieci to przyjadą i odbiorą? Wątpię bardzo, ale kiedyś sprawdzę.

Wyświetl postUżytkownik bergerac dnia 04 kwiecień 2011 - 21:58 napisał

W razie kontroli pokaż dowód na regularny odbiór śmieci z Twojej posesji, oczywiście nie rzadziej niż co 14 dni a strażnicy na bank dadzą Ci spokój.

Ech, jak Ty starasz się nie zrozumieć ......... Nie pokażę. Nie mam. Segreguję.

#17 bergerac

Doświadczony

• Użytkownik
  • 685 postów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 22:03

Wyświetl postUżytkownik Wioślarz dnia 04 kwiecień 2011 - 22:01 napisał

Bo tak to można odebrać.
Jak rozumieć ten zapis?
Czy to oznacza, że jak będę miał więcej śmieci to przyjadą i odbiorą? Wątpię bardzo, ale kiedyś sprawdzę.[/size][/font]

Analogiczna sytuacja jak powyżej.
Ty, jako właściciel...
Wnioskować można dużo ale proponuję dokładnie przeczytać powyższą uchwałę.
Nigdzie nie jest tam napisane że ktoś, ma zapewnić MOŻLIWOŚĆ oddawania odpadów co 14 dni.
Uchwała mówi jasno - Częstotliwość ODBIERANIA odpadów musi być dostosowana do ilości wytwarzanych śmieci jednak realizowana nie rzadziej niż raz na 14 dni. Zgodnie z tą uchwałą możesz sobie dowolnie wybrać firmę która te śmieci z Twojej posesji odbierze. Musisz oczywiście korzystać z firmy posiadającej odpowiednie pozwolenia na prowadzenie takiej działalności oraz kwity potwierdzające ODBIÓR (nie mylić z możliwością odbioru) śmieci co najmniej raz na 14 dni.

Ja tak tą uchwałę odczytałem.

Użytkownik bergerac edytował ten post 04 kwiecień 2011 - 22:25

#18 Wioślarz

Weteran

• Przyjaciel forum
  • 2141 postów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 22:08

Jak się ma to:

Wyświetl postUżytkownik bergerac dnia 04 kwiecień 2011 - 21:58 napisał

To Ty, jako właściciel posesji masz zapewnić co najmniej co 14 dni, odbiór śmieci ze swojej posesji.

Do tego:

Nikt, nikomu nie każe produkować śmieci !
?

#19 bergerac

Doświadczony

• Użytkownik
  • 685 postów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 22:43

Nikt Ci śmieci nie każę produkować ale tak na chłopski rozum to w każdym, domowym gospodarstwie te śmieci powstają.
Żeby zrozumieć sens powyższej uchwały wystarczy przejść się po lasach, powąchać dym unoszący się zimą nad dzielnicami domków a latem przespacerować się po "willowych" dzielnicach.
Smród jest ? Jest !
Dajmy jeszcze większe ulgi, nie karzmy za brak kwitów na wywóz nieczystości a od smrodu nie wytrzymamy.
Zjadłem dorsza, troszkę zostało ale że zbieram surowce wtórne to kosz z jego resztkami wyrzucę za miesiąc a że wali ?
Widocznie jak śmierdzi - to śmierdzieć musi !
To że prawo nakazuję pozbywać się śmieci regularnie, wcale nie znaczy że każę Ci je "doprodukowywać".
P.S.

Dla "twórców" nowej interpretacji powyższej uchwały przytoczę jej dalszą część :

"§ 15
Właściciel nieruchomości zapewnia wykonanie obowiązków, o których mowa § 12 ,13, 14 poprzez zawarcie umowy z uprawnionym podmiotem. Właściciel nieruchomości
zobowiązany jest do udokumentowania korzystania z takich usług, niezależnie od
odbioru wyselekcjonowanych odpadów przez podmiot posiadający porozumienie z
Miastem, oraz przechowywania przez okres dwóch lat dowodów potwierdzających
wykonanie powyższych usług.
§ 16
Właściciel nieruchomości zobowiązany jest do udzielania informacji związanych
z odbieraniem odpadów komunalnych, usuwaniem nieczystości ciekłych, wywozem
osadów oraz do przedstawiania do wglądu dokumentów, o których mowa § 15,
pracownikom Straży Miejskiej
oraz innym organom uprawnionym. "

Użytkownik bergerac edytował ten post 04 kwiecień 2011 - 23:16

#20 Freddie

Doświadczony

• Topic Starter
  • Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 05 kwiecień 2011 - 17:11

nie dodałem , że jeszcze w mojej dzielnicy odpady zbierają "zieloni".Też sporą część zabierają.Rozumiem,że ta uchwała jest skierowana przeciwko wyrzucaniu śmieci do lasu, aczkolwiek ja tego nie robię , a poczułem się , jakby ukarali mnie właśnie za to.Od tak ,bo im się wydaje.A jeśli w gospodarstwie domowym jest tylko jedna bidna starowinka, czy ma sobie ziemi nasypać do pojemnika ,żeby kary nie zapłacić.Niech się lepiej wezmą za tych co naprawdę śmieci do lasu wywożą, a nie profilaktycznie mandaty wystawiać, bo ten co ma wywieżdż odpady do lasu to i tak wywiezie.A le to już temat na inną dyskusję.

p.s . dodam , że biedny strażnik nie mógł zrozumieć , że faktury za marzec dotrą do mnie dopiero w kwietniu, no po prostu nie ogarniał tego swoim umysłem.

Użytkownik Freddie edytował ten post 05 kwiecień 2011 - 17:12