Witaj na Zyrardow24h.pl - Internetowe Forum Mieszkańców Żyrardowa
![]() |
Ponad 1500 stałych użytkowników, blisko 3500 odwiedzin dziennie… i ponad 300.000 odwiedzin w miesiącu ! Pytasz czy czytają nas częściej niż lokalne gazety? Przekonaj się… Korzystanie z forum i rejestracja są bezpłatne, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do innych tematycznych działów, możesz brać udział w licznych dyskusjach, poznasz nowych i ciekawych ludzi… Dołącz do nas! Zaloguj się... |
Wywóz nieczystości
Napisano 06 kwiecień 2011 - 10:51
Użytkownik bergerac dnia 04 kwiecień 2011 - 22:43 napisał
Dla "twórców" nowej interpretacji powyższej uchwały przytoczę jej dalszą część :
"§ 15
Właściciel nieruchomości zapewnia wykonanie obowiązków, o których mowa § 12 ,13, 14 poprzez zawarcie umowy z uprawnionym podmiotem. Właściciel nieruchomości
zobowiązany jest do udokumentowania korzystania z takich usług, niezależnie od
odbioru wyselekcjonowanych odpadów przez podmiot posiadający porozumienie z
Miastem, oraz przechowywania przez okres dwóch lat dowodów potwierdzających
wykonanie powyższych usług.
§ 16
Właściciel nieruchomości zobowiązany jest do udzielania informacji związanych
z odbieraniem odpadów komunalnych, usuwaniem nieczystości ciekłych, wywozem
osadów oraz do przedstawiania do wglądu dokumentów, o których mowa § 15,
pracownikom Straży Miejskiej oraz innym organom uprawnionym. "
No tak to, że uchwała jest niejasna , a przez to bzdurna to mieszkaniec ma udowadniać, że nie jest wielbłądem.
Może o tym nie wiesz, ale nasze MPO odbiera domkowe śmieci np u mnie w druga i czwartą środę miesiąca. Znaczy to tyle, że co dwa tygodnie, a jak się trafi miesiąc taki jak obecnie marzec to raz na trzy tygodnie i nikogo to nie obchodzi ze komuś śmierdzi czy ma pełny pojemnik. Mało tego nikt za nie wykonanie uchwały nie karze MPO. Nie może Ci się trafić ani wyjazd w wyznaczonym dniu, ani nawet sraczka, bo ucieka termin i szeryf Cie karze mandatem czytaj ekstra opłata śmieciową.
Napisano 06 kwiecień 2011 - 12:25
Nie sądzę żeby istniał w Polsce przepis nakazujący produkcję śmieci. Nie może więc istnieć żadna tego typu regulacja prawna na szczeblu gminnym. Po prostu. Jeśli jest podejrzenie że wywalam śmieci w lesie to niech mnie na tym złapią (i jestem za tym - żeby kary za to były takie że tylko siąść i płakać). I to wszystko. Natomiast wyśmiałbym człowieka, i to dosłownie, który by mi chciał wlepić mandat za to że śmieci nie mam.
Ja pierniczę, przecież to Bareja.
Napisano 06 kwiecień 2011 - 13:44
Użytkownik Jancio dnia 06 kwiecień 2011 - 10:51 napisał
Cóż w tej uchwale jest niejasnego ?
§ 12
Częstotliwość odbierania odpadów komunalnych powinna być dostosowana do ilości
wytwarzanych odpadów, jednak nie rzadziej niż:
...
2) raz na dwa tygodnie dla budynków jednorodzinnych,
...
§ 15
Właściciel nieruchomości zapewnia wykonanie obowiązków, o których mowa § 12 ... poprzez zawarcie umowy z uprawnionym podmiotem. Właściciel nieruchomości
zobowiązany jest do udokumentowania korzystania z takich usług
Już uchwała jasna?
Co do prawa na którym ta uchwała jest oparta to proponuję zapoznać się z TĄ ustawą.
Szczególnie polecam przeanalizowanie artykułu 4 i 5.
Użytkownik bergerac edytował ten post 06 kwiecień 2011 - 13:49
Napisano 06 kwiecień 2011 - 14:27
Cytat
wytwarzanych odpadów, jednak nie rzadziej niż:
Odbiór odnosi się w moim rozumowaniu do tego co odbiera za słownikiem PWN
Cytat
Dodatkowo może świadczyć o tym także punkt 4 tego paragrafu odnoszący się do ulicznych pojemników na śmieci
Cytat
Jasne dla wszystkich, że tych pojemników nikt nie wystawia jak domkowych tylko śmiecie zabiera MPO
Dlatego też nie piszę, że przywołana ustawa jest zła, a jedynie regulamin wydumany przez miejskich prawników i przyklepany przez rajców. Na koniec dla pełnej jasności. Nie mam nic przeciwko dyscyplinowaniu tych, którzy nie wywożą śmieci notorycznie, ale sprzeciwiam się tworzeniu prawa pozwalającemu na uznaniowość przez straż gminną, czy urzędników.
Użytkownik flower1973 dnia 06 kwiecień 2011 - 12:25 napisał
Nie sądzę żeby istniał w Polsce przepis nakazujący produkcję śmieci. Nie może więc istnieć żadna tego typu regulacja prawna na szczeblu gminnym. Po prostu. .
Może może skoro Straż Gminna każe za to ludzi.
Użytkownik Jancio edytował ten post 06 kwiecień 2011 - 14:30
Napisano 06 kwiecień 2011 - 14:40
wytwarzanych odpadów, jednak nie rzadziej niż raz na dwa tygodnie dla budynków jednorodzinnych.(wynika to z § 12 )
Właściciel nieruchomości zapewnia wykonanie tego obowiązku poprzez zawarcie umowy z uprawnionym podmiotem. Właściciel nieruchomości zobowiązany jest do udokumentowania korzystania z takich usług.(A to z § 15)
Czyli :
Odbiór odpadów komunalnych z Twojej posesji ma się odbywać co najmniej raz na dwa tygodnie.
Za wykonanie tego obowiązku jesteś odpowiedzialny Ty jako właściciel posesji.
Jesteś zobowiązany do podpisania umowy z uprawnionym podmiotem, oddawać odpady regularnie a kwity dokumentujące wykonanywanie tego obowiązku przechowywać przez co najmniej 2 lata oraz okazywać je na żądanie pracownikom Straży Miejskiej i uprawnionym organom.
Taki obowiązek wynika wprost z obowiązującej uchwały.
Już jaśniej wytłumaczyć chyba nie potrafię.
Użytkownik bergerac edytował ten post 06 kwiecień 2011 - 15:27
Napisano 06 kwiecień 2011 - 19:40
Ma być zapis, że zobowiązują się odbierać co dwa tygodnie odpadki, albo krótkie wyjaśnienie do tej firmy, że od iluś tam miesięcy posiadasz z nimi umowę i regularnie dwa razy w miesiącu opróżniają ci kosz.
Nikogo tak naprawdę z władz nie interesuje czy odbierają jeden kosz na miesiąc czy dwa kosze po pół czy też raz w miesiącu wygarną resztki z kosza.
Przepis się liczy w tym wypadku. Nakładają powinność i musisz się wykazać, że ją spełniasz.
btw:
Wczoraj wyrzuciłem stary zlewozmywak pod blok, karnisz i tym podobne.
W ciągu 5 minut znikła bateria jaka była zamocowana na nim. Znikł też karnisz z pierwszego kursu.
W ciągu następnych 5 minut znikł sam zlewozmywak (blaszany).
Robione wczoraj wieczorem. Dziś już nie ma ceramicznej umywalki i drugiego blaszanego wiekowego zlewu.
Nadmienię, że służby oczyszczania miasta jeszcze się nie zjawiły aby zająć się pojemnikami na śmieci.
Napisano 06 kwiecień 2011 - 19:58
Użytkownik PiteRroN edytował ten post 06 kwiecień 2011 - 20:00
Napisano 06 kwiecień 2011 - 20:02
Użytkownik bergerac dnia 06 kwiecień 2011 - 14:40 napisał
Odbiór odpadów komunalnych z Twojej posesji ma się odbywać co najmniej raz na dwa tygodnie.
To jest właśnie ta bzdura bo jeśli nie uzbierałem śmieci lub mi nie pacha bo dorzucam co trochę maciejki OK zasłużyłem na mandat bo nie wrzuciłem pojemnika do auta i nie zawiozłem prezesowi MPO do biura wczoraj właśnie minęły dwa tygodnie., a odbiór śmieci będzie dopiero za tydzień. Jak trafi na mnie i szeryfy mnie będą chcieli ukarać to postaram się zaskarżyć ten regulamin zobaczymy z jakim skutkiem.
Napisano 06 kwiecień 2011 - 21:29
Użytkownik bergerac dnia 06 kwiecień 2011 - 14:40 napisał
Ojej. To wczasy trzeba będzie przerywać i wracać na jeden dzień ze śmieciami (albo pozbierać po śmietnikach na miejscu), bo straszacy przyjdą i mandat wlepią.
Napisano 10 kwiecień 2011 - 11:33
Użytkownik PiteRroN dnia 06 kwiecień 2011 - 19:58 napisał
Nie jest to dziwne. Ostatnio wywoziłem żeliwna wannę i kilka drobiazgów. Po zważeniu i wypłaceniu pieniędzy przestraszyłem się, że policzyli mi to razem z przyczepą
Napisano 10 kwiecień 2011 - 20:56
Napisano 10 kwiecień 2011 - 22:04
Oczywiście to daje też pole do popisu rozsądkowi: tym którzy nie mają śmieci z różnych przyczyn może nic nie grozić, bo SM okażą się ludzcy, natomiast ci którzy nie potrafią sklecić sensownego wytłumaczenia dostaną mandaty.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Najrozsądniejszym jednak wydaje się zero przymusu dla wyrzucania śmieci, ale olbrzymie kary dla tych którzy je palą albo porzucają w lesie. I to takie, żeby opłaciło się wynająć za pieniądze z tych kar ludzi do sprzątania. Po prostu: jeśli będzie się opłacało oszukiwać, to ludzie będą oszukiwali.
Napisano 16 kwiecień 2011 - 01:17
Użytkownik flower1973 dnia 10 kwiecień 2011 - 22:04 napisał
Pełna zgoda tylko bardzo ciężko udowodnić komuś, że pali śmiecie jeśli robi to w piecu od centralnego. Ostatnio pokazywali jak leśnicy ustawili kamery by pilnować porządku w lesie. W przypadku złapania kogoś karano go wyłącznie mandatem. Nie rozumiem zupełnie dlaczego nie kosztami uprzątnięcia tego syfu który narobił.
#37 Gość_Zbyszek
Napisano 08 październik 2011 - 14:59
W całym kraju miejskie spółki wodociągowe montują koło kościołów klapy kanalizacyjne odpowiednio wyglądające ze względu na miejsce i charakter otoczenia. A u nas? Nic nie słychać w tym temacie! Czy Żyrardów ma być gorszy?
A oto jak to było w Łodzi:
Trzy ozdobne włazy kanalizacyjne święcone są w łódzkiej katedrze. Uroczystość towarzyszy procesji ku czci patronki miasta św. Faustyny.
Jedna ze święconych w środę klap kanalizacyjnych pozostanie przed łódzką katedrą, dwie pozostałe w niedzielę umieszczone zostaną na Jasnej Górze. W ten sposób postępują miejskie spółki wodociągowe z całego kraju.
http://www.dzienniklodzki.pl/aktualnosci...l?cookie=1
Czyż nie jest piękna ta klapa od ścieków?
Kiedy u nas będą takie albo i ładniejsze klapy?
Napisano 08 październik 2011 - 18:15
W naszym grodzie znikają nawet te zaspawane to co dopiero święcone.
Napisano 08 październik 2011 - 22:41